Povodom Kurban-bajrama, glavni imam sisački uputio je tradicionalnu poruku-čestitku muslimanima grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije

NEKA JE BAJRAM SVIMA, NE SAMO NAMA

Bajram je bio i ostao simbol radosti, veselja, osmijeha i posebnog respekta. To je vrijeme uljepšavanja, ukrasa, oblačenja nove odjeće koja u nama uliva novu nadu i ljudsku dušu čini raspoloženom i sretnijom. Bajramske dane ukrašavaju riječi dragih osoba upućivanjem dova, lijepih želja i srdačnih čestitanja.

Vjernici se vesele i raduju kada rade ono što će ih približiti Gospodaru, čime će zaslužiti Njegovu milost i oprost, kada se nadaju Njegovoj nagradi i zaštiti. Isto tako vjernici osjećaju radost i zadovoljstvo kada urade nešto za opće dobro čime se olakšava i pomaže drugome. Zato vjernik nastoji obradovati drugog i otkloniti od njega poteškoću ili nepravdu.

Zato, draga braćo, u bajramskim danima pozivam vas da kao što prinosimo žrtvu kurbana, isto tako, žrtvujemo sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje kako bi se približili jedni drugima u zajedništvu vjere i ljubavi jer to je najbolje jamstvo da budemo dostvojni žrtve naših branitelja kojih se s ponosom u bajramskim danima sjećamo i učimo dovu da im Allah podari lijepi Džennet, a nama dadne mnogo sabura, pameti i mudrosti da budemo i ostanemo jedinstveni i snažni na putu dobra i napretka.

Bajram je prilika da pogledamo oko sebe, da vidimo, da uočimo u kakvom su stanju naši susjedi i braća, jer čovjek je čovjeku brat i zato među njima i u njima treba prevladavati bratska ljubav; ono što čovjek želi sebi, treba željeti i svome bratu.

Naša nas vjera uči da na ovome svijetu nismo sami, već da dijelimo sudbinu sa ljudima različitih vjera, kultura i nacija. Ali, naše su nam nade i naše su nam nevolje iste. Zato nam je potrebno jedinstvo u različitosti, koje je moguće ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo u borbi protiv naših zajedničkih nevolja, iskušenja i briga.

Neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život; neka među nama vlada sloga; neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi vrati samopouzdanje; neka svatko radi svoj posao savjesno i odgovorno kako bismo shvatili da je tajna uspjeha na ovome svijetu međusobno pomaganje u dobru!

Dobro se dobrim vraća!

Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati bolesnima i nemoćnim, nezaposlenima i dužnicima s dovom Stvoritelju Uzvišenom da bolesnim podari zdravlje i olakšanje, nemoćnima povrati snagu, a nezaposlenima nadu i opskrbu (nafaku).

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN