PREDBAJRAMSKI DERS NA TRIBINI “VEČER KUR’ANA I DŽEMATA”

Prije devet godina zagrebački imam Mirza ef. Mešić pokrenuo je vjersku  tribnu pod nazivom “Večer Kur’ana i džemata”. Tribina se organizira svaku subotu u večernjim satima  u velikoj dvorani “H. Salim Šabić”.  Na tribini se uglavnom redom tumače kur’anski ajeti, drže prigodna tematska predavanja te se  organiziraju  gostovanja naših uvaženih alima iz Bosne i Hercegovine.

Tribina je dosta dobro prihvaćena  među zagrebačkim džematlijama.  Osim što obave akšam i jaciju namaz u džematu  te poslušaju kroz predavanje komenatar nekoliko kur’anskih ajeta, zagrebačke džematlije dolazak na tribinu koriste da se međusobno vide i druže u restoranu i divanhani  islamskoga  centra. U vrijeme sve izraženijeg međusobnog otuđenja ovakva okupljanja su za svaku pohvalu i zapravo se sve više nameću kao nužnost.  Naše su džamije već odavno prestale biti samo puka mjesta za namaz. Vjernicima se mora ponuditi dodatni razlog za  dolazak u džamiju,  a ova tribina upravo to i ima za cilj,  što i sam naziv tribine govori.
Prisustvovali smo na predbajramskoj tribini na kojoj je Mirza ef. držao prigodno predavanje o kurbanu i hadžu,  te smo predavanje dokumentirali i našom kamerom. Možete ga pogledati ovdje!
[youtube id=”XXdtQGhxYjo” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”51b3oQPy3qY” width=”600″ height=”350″]

[youtube id=”H1kwYy8RQF8″ width=”600″ height=”350″]