Na početku Nove hidžretske godine

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Cijenjeni čitatelji,

s početkom još jednog mjeseca, nudimo Vam i novi broj Biltena. Neizmjerno me raduje entuzijazam i ulaganje napora za uvođenjem novina u mjesečno glasilo našeg Medžlisa. Time smo opravdali naše težnje da idemo ukorak s izazovima vremena i očekivanjima od tiskanih medija. Osobito me raduje pojačani interes Vas, džematlija, koji ste meni osobno, ali i članovima uredništva Biltena, izražavali svoje zadovoljstvo novim Biltenom, davali korisne sugestije i opravdane kritike. Ono što Vam, u ime uredništva mogu obećati, jeste da ćemo nastojati svaku vašu konstruktivnu kritiku i sugestiju uzeti u obzir pri izradi novih brojeva. Slobodno možemo reći da je Medžlis Islamske zajednice u Zagrebu institucija koja posvećuje vrijednost i važnost pisanoj riječi i kao takva
ima svoju tradiciju, značenje i posebno mjesto unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj, ali i van nje.

Onima koji su pratili aktivnosti našeg Centra proteklog mjeseca, nije moglo promaknuti da smo se i mi, vrlo aktivno uključili u obilježavanje Dana zastave Albanije, odnosno 100. obljetnice albanske državnosti. Organiziranjem tribine u sklopu tribine “Dr. Sulejman Mašović” na kojoj je predavanje održao Nj. E. dr. sc. Pëllumb Qazimi, veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj, i naš se džemat pridružio Albancima cijelog svijeta koji su raznim kulturno-obrazovnim manifestacijama obilježili ovaj značajan jubilej.

Putnici namjernici, kao i oni koji mahsus dođoše u džamiju 1. muharrema, mogli su uživati u raznovrsnoj paleti odabranih recitala, ilahija i salavata koje zajedno sa svojim muallimama i muallimima, povodom Nove 1434. hidžretske godine, pripremiše naši polaznici vjeronauka.

Zbog značaja koji vjeronauk, kako onaj mektepski, tako i školski, ima u radu i djelovanju naše Zajednice, posebna rubrika našeg Biltena i dalje će tretirati upravo pitanje vjerskog obrazovanja naših najmlađih, donoseći iskrice iz mektepskog života i predstavljajući vjeronaučne grupe i njihove muallime. U ovom broju Mektepski kutak nam predstavlja i Školu Kur’ana i hifza.

Ono po čemu je naš Medžlis posebno priznat u široj vjerskoj, kulturnoj i akademskoj zajednici, jeste i organiziranje znanstvenih skupova i simpozija. Bilten Vam donosi prikaz i osvrt na protekli 19. po redu Znanstveni skup pod nazivom “Bošnjačko iskustvo antifašizma”, koji se održao u našem Centru 30.11. i 01.12.2012. godine u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske, Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfikarpašić iz Sarajeva, Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” iz Sarajeva i Medžlisa Islamske zajednice Zagreb. Bili svjedoci dobre posjete, odličnih predavača i vrlo zanimljivih tema. U sljedećem broju pripremit ćemo detaljniji izvještaj sa Znanstvenog skupa.

Tijekom dugogodišnjeg izlaženja Biltena, uvijek se naglašavalo da je jedan od njegovih najvažnijih zadataka upoznavanje džemata sa radom Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb, te se s ciljem transparentnosti i započelo sa objavljivanjem zapisnika sa sjednica Izvršnog odbora. Kako nekoliko izvoda Zapisnika tijekom ljeta ove godine nije objavljeno, to ćemo učiniti u posebnom broju, početkom 2013. godine, nastojeći da to bude stalna praksa. Uvijek ćemo u prvom broju Biltena na početku godine objaviti sve izvode Zapisnika sa sjednica i kratki Izvještaj rada Medžlisa u protekloj godini.

Poznato nam je kako je povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović, 11.10.2012. godine, uručio odlikovanja istaknutim pojedincima i udrugama, istaknuvši kako je Hrvatskoj u vremenu teške krize potreban optimizam i uspjeh, jer ima šansi i potencijala koje moramo iskoristiti. Među onima koji su u svojim sredinama prepoznati i prihvaćeni jeste i naš uvaženi umirovljeni muftija, hadži Ševko ef. Omerbašić. Donoseći informaciju o ovom izuzetno velikom odlikovanju koje je dobio muftija Omerbašić, pridružujemo se čestitkama, uz ispriku što to ne učinismo u prošlom broju. Nerijetko, čovjek ne zna cijeniti važnost i vrijednost ljudi i procesa u društvu i uvijek to počinje analizirati kasnije. Tako je i našem slučaju, mi čekamo da čovjek preseli pa da mu proučimo Fatihu. Omaž živim ljudima je stimulans za nasljednike.

Cijenjeni muftija hadži Ševko ef. Omerbašiću! Hvala Vam na svemu što ste Vi i Vaš tim tijekom Vašeg mandata učinili za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj i općenito za Republiku Hrvatsku. Molimo Svevišnjeg i Milostivog Boga da Vam podari dobro zdravlje i dug život te da nam i dalje budete od pomoći u daljnjem razvoju naše Zajednice. Put i misija Islamske zajednice u Hrvatskoj ne može i ne treba ovisiti od jednog čovjeka, zato se ovom prilikom zahvaljujem svima djelatnicima Mešihata koji su Vama i nama bili od velike koristi – i neka im Allah, dž.š., podari svako dobro u životu i nagradi Dženetom.

Dragi čitatelji, uredništvo Biltena čestita Vam Novu 1434. hidžretsku godinu sa željom da Vam Allah, dž.š., podari puno zdravlja, sreće i svako dobro u novoj godini. Do sljedećeg broja, mahsuz Vas selamim!

dr. med. Gzim REDŽEPI
predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb

Preuzmi u PDF formatu