Nužnost jačanja Islamske zajednice

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Dragi čitatelji, stvarni kraj jedne kalendarske ili početak nove godine, u stvarnosti predstavlja samo jedan trenutak ili čas, momenat kada kazaljka sata pređe brojku 12, te se promijeni datum na kalendaru. No unatoč tome, većina ljudi taj “kraj” odnosno “novi početak”, koristi za tzv. inventuru svojih djela, analizu događaja – uspjeha i eventualnih neuspjeha na svim poljima i segmentima djelovanja te, ako je riječ o društveno angažiranim osobama, nastoje pripremiti i prezentirati plan i program aktivnosti u novoj godini.

Nerijetko bi zbroj svih promišljanja o tome kako biti bolji i uspješniji u novoj godini, glasio ovako: Teško da će uspjeh u novoj godini biti bolji, ako se ne popravimo barem u jednom dijelu, a to je NE PONOVITI GREŠKE IZ PRETHODNE GODINE. A jesmo li i koliko griješili u prethodnoj godini?

Ušavši, prije nepuna dva mjeseca u Novu 1434. hidžretsku godinu, a sada i u 2013. godinu po Miladu, po drugi se put, u kratkom vremenskom periodu, nalazimo pred pitanjima o kojima, htio-ne htio, svaki odgovoran čovjek treba razmišljati svaki dan, a ne samo na početku nove i s krajem tekuće godine.

Zabrinjavaju li nas i koliko prijetnje suvremenom društvu poput recesije, nedostatak tolerancije, povećanje sebičnosti i nebrige o drugima (posebno o onima koji očekuju našu pomoć)? Zabrinjava li nas tendencija povećanja broja ateista i agnostika u društvu, rast kriminala, siromaštva i sve težih uvjeta za život? Što i koliko mi radimo da makar dijelomično, svojim radom i djelovanjem, doprinosimo poboljšanju i popravljanju stanja barem u sredini u kojoj živimo?

Pišući ovaj uvodni tekst po tko zna koji put prizivam u sjećanje riječi cijenjenog hafiza Sulejman ef. Bugarija, koje je izrekao na tribini u našoj džamiji: “Trebamo li biti zadovoljni činjenicom da smo muslimani ili trebamo raditi i težiti da budemo istinski vjernici? Što činimo kako bi prevenirali problem i koliko smo spremni za situaciju koja nam se čini problematičnom?”

Pred nama je mjesec u kojem je rođen najodaniji sluga Svevišnjem Gospodaru, poslanik Muhammed, s.a.w.s., koji je stavio pečat Islamu, te nam proslijedio jasne upute kako prakticirati vjeru i što nam valja činiti želimo li zaslužiti Milost Svevišnjeg Gospodara. Svake godine u ovo vrijeme i mi se, prigodnim mevludskim programima, pridružujemo braći iz islamskog svijeta te obilježavamo rođenje Muhammeda, s.a.w.s. I Mevlud je prilika da promislimo jesmo li i koliko dosljedni u slijeđenju Poslanikova sunneta?

U Biltenu imamo rubriku Vijesti iz povijesti koju priprema vrijedni član MIZ-a Zagreb, dr. sc. Zlatko Hasanbegović. Rubrika je započeta osvrtom na stanje formiranja Islamske zajednice u Zagrebu, da bi vas, nadalje, kroz nju informirali o bitnijim crticama iz povijesti našeg Medžlisa, te vam pobližili život i djelovanje mnogih zaslužnih pojedinaca koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli boljitku naše Zajednice. Molimo Allaha, dž.š., da sve članove naše Zajednice koji su preselili na Bolji svijet nagradi dženneti-firdevsom, a da nama, njihovim potomcima i nasljednicima, bude od pomoći u daljnjem radu i razvoju Zajednice.

Kako smo vas informirali i u prošlom Biltenu, temeljem odluke Uredništva, sa Novom godinom ćemo objaviti posebno izdanje svih Izvoda zapisnika iz prethodne godine, što će vam dodatno olakšati uvid u rad IOM-a Zagreb, te doprinijeti jačanju transparentnosti rada našeg Medžlisa, što nam je izuzetno značajno. Ovom prilikom vas pozivam da svojim prisustvom doprinesete kvaliteti rada sjednica IOM-a Zagreb. Pozivi za sjednice se objavljuju na Oglasnoj ploči, na samom ulazu u našu džamiju, a sjednice IOM-a su javne. Zato bujrum, dođite, očekujemo vašu pomoć.

Naša Zajednica živi od nas. Ona će biti onakva kakvom je mi želimo; bit će dobra onoliko koliko se iskreno trudimo i radimo na njezinu unapređenju. Ona ne ovisi od jednog čovjeka ili jednog Odbora. Ona je, prije svega, plod dosadašnjeg rada i truda naših prethodnika. To nam daje za pravo da budemo ponosni što pripadamo jednom od najbolje organiziranih Medžlisa u Europi. Zbog toga bi svi trebali svoje članstvo u našoj Zajednici doživljavati kao privilegiju i biti ponosni zbog toga. Stoga vas pozivam da se učlanite u Zajednicu te i na taj način doprinosite njezinu daljnjem razvoju. Dajite zekat i sadekat- l-fitr u našu Zajednicu. Svatko od nas, svojim članstvom pomaže da budem jači i uspješniji.

Sukladno uputuma Mešihata postoje tri kategorije članstva ovisno o primanjima. Zapitajmo se, imamo li opravdanja što ne pripadamo svojoj Zajednici, ako njenim članom možemo postati bez jedne lipe. Naime, onima koji osjećaju odgovornost prema svojoj vjerskoj zajednici, ali zbog slabog i teškog materijalnog stanja, također je omogućeno da postanu članovima, a svoju pripadnost i pomoć Zajednici mogu iskazati bilo kojim vidom korisnog djelovanja. Jer, ne zaboravimo, pred Svevišnjim se vrjednuju i dijele kategorije po nijjetu, doprinosu, ustrajnosti i realizaciji. Molim Allaha, dž.š., da sve one koji doprinose boljitku Zajednice iz Svojeg obilja nagradi.

Kao što je vidljivo, u ovom novogodišnjem uvodu ima previše upitnika. Želja nam je da se pokrenemo i budemo još bolji u svakom pogledu. I djelomični odgovori na postavljene upite, bolji su nego nikakvi!

Uzvišenog Allaha molim da nas uputi i vodi pravim putem, te da bude zadovoljan našim trudom! Mahsuz selam i svako dobro do sljedećeg broja!

dr. med. Gzim REDŽEPI
predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb

Preuzmi u PDF formatu