Razgovor, komunikacija, dijalog

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Dragi čitatelji!

Tijekom noći, za trajanja dežurstva, očekujući potvrdu Hitne službe da će pacijenticu koja je na listi čekanja za transplantaciju pluća već osam mjeseci, ako Bog da, uskoro biti transportirana u Beč, shvatih da ovo trebam podijeliti s vama, u uvodniku novog Biltena. Prihvaćajući se, bez ikakve materijalne naknade, iznimno zahtjevne uloge koordinatora naše bolnice i klinike u Beču, bio sam vođen neizmjernom željom za usavršavanjem kompliciranog medicinskog zahvata kakav je transplantacija pluća, ali i željom, da u onom neposrednom kontaktu s bolesnim ljudima, budem onaj tko će im ponuditi nadu.

I kad konačno, u gluho doba, dobih poruku da je sve spremno, da se može krenuti, zovem pacijenticu. I umjesto spremnosti i povjerenja nailazim na njenu nepovjerljivu reakciju: “Pa zar baš moram sada, a tko će ići sa mnom, odakle su darovana pluća, tko je s njima živio, je li sigurno da su ta pluća dobra, što će biti sa mnom?”

Mogu suosjećati s bolesnom osobom, uostalom zbog te silne želje da drugima pomognem u najvećim nevoljama, a to su zdravstvene nevolje, odabrao poziv liječnika, ali postajem svjestan da, neovisno o obrazovanju, o zdravlju, bolesti, bogatstvu ili neimaštini, svatko ima poseban pristup čovjeku, svatko komunicira na sebi svojstven način. A upravo to je razlog zašto se ljudi, vrlo često, međusobno ne razumiju. A ne mogu se međusobno razumjeti, kad ni sami ne znaju što žele, a još manje što ne žele!

Sama činjenica što znamo govoriti, i što (najčešće) govorimo istim jezikom, nažalost, ne podrazumijeva da se znamo istom vještinom međusobno sporazumjeti sa svakim svojim sugovornikom i općenito s ljudima. Dakle, riječ je o sposobnosti uspostavljanja kontakta s drugima, o spoznaji da se uspostavi najoptimalnija suradnja, a “spoznaja nije drvo života”, kao što kaže Goethe. A moglo bi se i reći – “Da bi se čovjek češao, potrebni su mu nokti”, kako kaže jedna stara turska poslovica.

Komuniciranje s ljudima različitih psiholoških profila ne nasljeđuje se; to je vještina koja se mora učiti. Nikada nije kasno naučiti zakonitosti komunikacije, ali kao i svaku drugu vještinu, komunikaciju treba vježbati. Veliki Leonardo da Vinci je rekao: “Kao što željezo zahrđa ako se ne upotrebljava, a voda se pokvari i kad je zima sledi, tako se i ljudska sposobnost uništi bez vježbe!”

Protekli mjesec je bio značajan za, drugu po veličini, nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, a nama muslimanima i najvažniju. Naime, u sjedištu Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske, u Ilici 54, 2. veljače 2013. godine, u svečanom ozračju održana je redovita Izborna skupština. Za predsjednika BNZH je izabran prof. dr. sc. Sead Berberović, za potpredsjednike Senad Pršić i Alija Avdić, a za tajnika Senahid Dubravić. Berberovićevim reizborom na čelo BNZH potvrđena je daljnja jasna vizija i koncept rada BNZH, kojoj je glavni cilj zaštita, razvijanje i promicanje etničkih, nacionalnih, kulturnih i socijalnih prava i interesa Bošnjaka u Republici Hrvatskoj i afirmacija nacionalnih vrijednosti u svakom pogledu.

Početkom veljače, 2. i 3., u posjetu našem Centru, točnije svim mektepskim grupama našeg Medžlisa, bio je uvaženi muftija dr. Aziz ef. Hasanović. Nakon obilaska svih vjeronaučnih grupa, održana je zajednička sjednica sa Muallimskim vijećem. Činjenica da su naši imami i muallime na čelu sa glavnim imamom kurra hafizom Azizom ef. Alilijem dobili pohvalu za odličan rad i organizaciju vjeronauka u našem Centru, sve nas čini posebno zadovoljnim i sretnim jer nam daje vjetar u leđa na ustrajavanju u izvrsnosti. Više o samom susretu moći ćete čitati u ovom broju Biltena.

Kako bi se sve aktivnosti mogle nesmetano odvijati, pa tako i vjeronaučni proces kao najvažniji segment djelovanja naše Zajednice uopće, jedna je od najvažnijih karika funkcioniranje službe za održavanje reda i čistoće naše džamije i ostalih prostorija. Zato se valja posebno zahvaliti vrijednom i marljivom osoblju, djelatnicima Centra, koji obavljaju iznimno važne i odgovorne zadatke, vodeći računa o disciplini, sigurnosti, čistoći, ali i o prehrani naših vjeroučenika.

A da bi naši učenici bili zadovoljni, pored svega nabrojanog, negdje su pri vrhu piramide njihove muallime i muallimi, koji ulažu veliki napor da djeci omile islamsku pouku, da usvoje potrebna znanja o svojoj vjeri te da im boravak u okrilju džamije, donese sigurnost i zadovoljstvo. Zato i njima hvala!

A na samom su vrhu spomenute piramide roditelji, oni koji ustrajno, uza sve svakodnevne obveze i odricanja, dovode svoju djecu na vjeronauk sa željom da ih se uputi u osnovna učenja islama te da ih se usmjeri na njihove vršnjake kako bi sklapali poznanstva i prija prijateljstva za čitav život. Hvala vam dobri roditelji!

U ovom broju Biltena prenosimo intervju s uglednim alimom, dr. Hilmijom Neimarlijom, u kojem nam uvaženi profesor pokušava navesti osnovne koordinate u razumijevanju politike i religije i njihovog međusobnog odnosa u uvjetima bosanskohercegovačke zbilje; također prenosimo i kratki rad akademika prof. dr. Enesa Karića o tome tko to doista vrijeđa Poslanika, a.s. Donosimo vam i tekst o tome koji su uzroci zaostalosti i dekadence muslimanskog svijeta, crtice iz povijesti nas vode do prvih nišana na Mirogoju, priču o promociji 100. knjige akademika, prof. dr. sc. Asima Kurjaka, priču o našim Arabeskama i još mnogi drugih zanimljivosti iz života našeg Medžlisa. Tu je i dalje naša najslađa i okrepljujuća rubrika Mektepski kutak, kao i kratka reportaža o aktivnostima NK Nur.

Proteklog mjeseca, točnije 17. veljače, obilježen je Dan državnosti Kosova, a danas, 1. ožujka, dok budete listali Bilten, svi oni koji Bosnu i Hercegovinu nose u svom srcu i duši, obilježavaju Dan njezine nezavisnosti. Koristim ovu prigodu, da onima koji osjećaju radost zbog ovih značajnih jubileja, u svoje ime i u ime Uredništva Biltena, uputim iskrene čestitke s nadom da će, u skoroj budućnosti, stanovnici obiju država dočekati stabilnost i prosperitet.

Naposljetku, pozivamo vas da u subotu, 2. ožujka 2013./24.4.1434. h.g., nakon podne-namaza, prisustvujete Izvještajnoj skupštinu Medžlisa i tako se upoznate sa svim aktivnostima koje su obilježile proteklu godinu! Radujemo se vašem dolasku, jer će to biti prilika da kroz razgovor, razmjenu ideja, prijedloga i sugestija doprinesemo poboljšanju našeg djelovanja i unaprijedimo našu komunikaciju!

Do sljedećeg broja, mahsus vas selamim!

dr. med. Gzim REDŽEPI
predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb

Preuzmi u PDF formatu