I ovo će proći…

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Dragi čitatelji!

Kao i sve na ovome svijetu, tako je i početak života unaprijed određen, sa jasnim i samo Uzvišenom Bogu poznatim trenutkom rođenja i odlaska na drugi, Vječni svijet. Blago onome tko na vrijeme shvati da je boravak na ovome svijetu prolazan, pa koliko god da mu je dobro ili loše, biva svjestan da će sve ovo proći.

Jedna od omiljenih priča mojeg djetinjstva jeste i ona o staroj kraljici koja je na samrti poklonila svome sinu medaljon, uz ove riječi: “Dragi sine, kad ti bude najteže, kada misliš da se sve ruši oko tebe, kada ti se učini da su ti sve lađe potonule, otvori ovaj medaljon. On će ti pomoći da lakše prebrodiš tu tjeskobu.” Kraljica je umrla, prolazile su godine, a mladi je kraljević živio sretno i spokojno. Vrijeme mu je prolazilo u radosti i veselju i nikako nije nailazio taj posebno težak trenutak u kojem bi trebao otvoriti medaljon. Sve ga je više i više zanimalo što piše u njemu, pa ga je zato jednom, u vrijeme svoje najveće sreće, odlučio ipak otvoriti i vidjeti što piše. Naišao je na ove riječi: “I ovo će proći.” Poslije mnogo godina došle su na red nedaće, ratovi i teška vremena. Ponovno je otvorio medaljon te ponovno pročitao: “I ovo će proći.”

Svjesni svoje prolaznosti – upravo životom i djelovanjem bez laži, pošteno i dobronamjerno, ne zaboravljajući da nam najbolji uzor treba biti Poslanik islama, Muhammed, a.s., valja se pripremati za Vječni svijet. Trebamo nastojati biti od koristi sebi i Zajednici, a ako to ne možemo, manji je grijeh kloniti se i ne činiti hajrate, nego loše i lažno djelovati, unoseći pomutnju, smutnju i razdor u redove vjernika.

Nošeni neizmjernom željom i potrebom da sadašnjoj generaciji omladinaca pomognemo na putu očuvanja identiteta, kako vjerskog tako i nacionalnog; vođeni željom da muslimanskoj mladeži ponudimo vrelo sa kojeg će crpiti snagu koju će utkati u koristan rad na koji će biti ponosni njihovi roditelji, rodbina i prijatelji, a od kojeg će Zajednica imati koristi; sa nadom da će u okrilju našeg Centra, kao što je to oduvijek i bio slučaj, biti odnjegovane generacije mladih na kojima će se zrcaliti islamski odgoj jer će djelovati po islamskim načelima, jer će starije poštivati, a prethodnike koji su doprinosili stvaranju i jačanju Zajednice samo po dobru spominjati te ih se, makar, Fatihom sjećati; nošeni upravo ovim htjenjima i željama, ovih dana, kao što možete i primijetiti, započesmo kompletno rekonstruiranje prostorija Omladinskog kluba, koje ćemo lijepe i kompletno preuređene, ako Bog da, ubrzo predati omladini na korištenje.

Kako je Mešihat IZ-a u Hrvatskoj za 2013. god., ograničio troškove investicija koje Medžlisi mogu imati, prema čemu je našem Medžlisu odobreno investiranje u visini od 50,000 kn (što se mora sačuvati za eventualne hitne popravke), uređenje Omladinskog kluba financirat će omladinci, njihovi roditelji i prijatelji, članovi IOM-a i Mualimskog vijeća. Ovim putem pozivam i sve vas, dragi čitatelji, da pomognete i podržite rad naše vrijedne omladine uplatama koje možete izvršiti na blagajni Medžlisa, sa naznakom da su sredstva za svrhu renoviranja OKM-a. Projekt uređenja i izvođenja radova vrši poznati arhitektonski ured kojeg vodi cijenjeni arhitekt gospodin Luka Kincl, kojem se zahvaljujemo jer se primio ovog projekta i sve nam radi besplatno. Velika hvala i našoj omladini koja je, na inicijativu Mersad ef. Kreštića, koordinatora Muallimskog vijeća za rad sa omladinom, u više navrata organizirala akcije čišćenja i pripremanja Kluba za veće radove.

Slijedom uobičajene prakse i ove je godine organizirana Izvještajna skupština, na kojoj se džemat mogao pobliže upoznati sa radom i djelovanjem našeg Medžlisa, u ovom broju možete pročitati kako je to izgledalo na Izvještajnoj skupštini.

Posljednjih godina smo, zahvaljujući razumijevanju naših potreba, dobivali značajnu i hvale vrijednu materijalnu potporu Vlade RH, koja je, nažalost, zbog općepoznate situacije u državi, protekle godine izostala. Usprkos tome, uspjeli smo izvršiti i dvije neplanirane investicije u našem Centru: zbog štete prouzročene curenjem vode na stropu preuredili smo dežurni imamskomuallimski ured te zbog curenja vodovodnih cijevi pribjegli sanaciji i kompletnom preuređenju ženske abdesthane. Nakon što smo godinama koristili objekt u Širokoj Rijeci, za potrebe Doma za starije i nemoćne, protekle godine smo, također, od općine kupili isti prostor sa pripadajućom površinom, te je sada, hvala Bogu, MIZ Zagreb vlasnik Doma i zemlje koja vrijedi oko 2 milijuna kuna. Hvala Bogu, unatoč krizi i recesiji, u Fond zekata sakupljeno je više od 400.000 kn, odnosno samo 2% manje nego prošle godine. Nije naodmet istaknuti da visina zekata MIZ-a Zagreb predstavlja 59% zekata cijele Islamske zajednice u Hrvatskoj (tako je npr. osam članova iz našeg Medžlisa uplatilo gotovo 50% ukupnog zekata MIZ Zagreb). Takva je situacija i sa sadekatu-l-fitrom i članarinama, oko 2%manje u odnosu na prethodnu godinu.

Kako nam je transparentnost i otvorenost prema članovima uvijek na prvom mjestu, od ove godine ćemo, na kućnu adresu članova MIZ-a Zagreb, slati brošuru koja će sadržavati cjlokupno izvješće glavnog imama, financijsko izvješće Medžlisa te kratki sažetak događaja iz prethodne godine; redovnim članovima kako bi vidjeli čemu doprinose svojim izvršavanjem obveze prema članstvu, a neredovnim kako bi ih potaknuli da budu ažurniji i odgovorniji prema svojoj Zajednici.

Dan nakon Izvještajne skupštine Medžlisa održana je Mešihatova izvještajna skupština kojoj prisustvovaše svi glavni imami, predsjednici Medžlisa te rukovoditelji ustanova čiji je osnivač Mešihat i koje pri njemu djeluju. Za razliku o prethodnih skupova ove vrste, ovoga puta nije bilo financijskih izvješća Medžlisa i drugih tijela/ustanova čiji je osnivač Mešihat, nego se više razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju rada Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Unatoč činjenici da naš Medžlis prednjači u svim djelatnostima i aktivnostima, što je i normalno s obzirom na njegovu veličinu i broj muslimana, nažalost, ni ovaj put nisu izostale kritike na rad njegov rad, koje su, uglavnom, dolazile od onih koji malo ili nimalo ne rade, ali i koji nisu članovi IZ-a pa niti nemaju nikakav uvid u funkcioniranje Medžlisa. Da stvar bude gora, neki od njih sebi su dali za pravo, da na takvom skupu komuniciraju jezikom mržnje i netolerancije, što je neprimjereno i neumjesno bilo gdje i bilo kada, a pogotovo pod krovom Božje kuće. Ali, i ovo će proći…

Mjesec travanj našem Centru donosi nekoliko značajnih manifestacija. Najprije ćemo u subotu, 13.04., biti domaćinima susretu muslimanske mladeži Hrvatske, kojeg organizira Mešihat IZ-a u Hrvatskoj. Od naše omladine očekujemo da, kao i uvijek do sada, nesebično i srdačno iskažu dobrodošlicu svojim vršnjacima.

Zasigurno, najznačajniji znanstveni skup bit će, ako Bog da, održavanje međunarodnog znanstvenog Simpozija na temu “Društveni položaj muslimanke u Europi – stanje i kako ga poboljšati”, koji će se, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, održati 26. i 27.04., u našem Centru. Do sada su sudjelovanje na Simpoziju potvrdile ugledne znanstvenice iz Amerike, Velike Britanije, Malezije, Rusije, Ukrajine, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke i Francuske. Uvodnim predavanjima u okviru tradicionalne tribine četvrtkom, 25.04.2013. god., zvanično ćemo i otvoriti rad Simpozija. Svakako se nadamo da će održavanje ovakvog međunarodnog Simpozija u našem Centru te dolazak velikog broja zanimljivih sudionica/ka, naići na interes i pažnju kakvu i zaslužuje.

Pred svima nama je i najveći događaj za Islamsku zajednicu Hrvatske – otvorenje džamije u Rijeci. Naime, u subotu, 04.05.2013. god., Riječka školjka će i službeno otkriti svoje biserje. Očekujemo da će naše džematlije punog srca i duše pohoditi Rijeku toga dana, baš kao što su nesebično pomagali i gradnju ove džamije!

Sa željom da uživate u listanju i čitanju još jednog broja Biltena te željom da se u što većem broju okupimo na najavljenim manifestacijama, srdačno vas selamim!

dr. med. Gzim REDŽEPI
predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb

Preuzmi u PDF formatu