Da se nikada ne zaboravi!

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Dragi čitatelji!

Na početku smo mjeseca cvatnje lipa, a ja punog srca kažem: Hvala Dragom Bogu što prođe još jedan svibanj. Posljednjih godina mi se dešava da razmišljam o mjesecu svibnju sa posebnom sjetom te poželim da ga i nema. Otkako je na mom kalendaru označen kao mjesec u kojem ostadoh bez djeda, a kasnije i oca, ne volim ovaj proljetni mjesec. No, iz godine u godinu, zahvaljujući novim saznanjima, svjedočim da je mjesec svibanj dušama i životima mnogih donio mnogo boli i patnje. Znao sam da se jedan od prvih i najtežih zločina u Sarajevu dogodio krajem maja, granatiranjem ulice Ferhadije, dok su ljudi čekali u redu za kruh. Znao sam i za 31.05.1992. godine – i početak genocida i “obilježavanja” nesrba u Prijedoru i prijedorskom kraju.

Sjećanje na tisuće stradalih muslimana tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu sa ciljem da se ne zaboravi i ne ponovi – najmanje je što možemo učiniti za sve žrtve genocida i njihove obitelji. Oni ne zaslužuju zaborav, oni nisu krivi što im je netko, na pravdi Boga, uskratio ljepotu maja i život. Znamo da je pravda spora, ali dostižna. Ako katile ne stigne kazna u Den Haagu ili drugim ljudskim sudovima, dočekat će ih ona vječna, kod Dragoga Boga. Naša zadaća je da i dalje podsjećamo na zlo koje se dogodilo, ne potičući mržnju niti osvetu! Naša zadaća je potaknuti mlađe naraštaje da se odupru zaboravu čuvanjem svoga dina i imana i kvalitetnim obrazovanjem.

Zato sam još uvijek pod dojmom obilježavanja Dana bijele trake u našem gradu i još jednog Konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja za Srebrenicu, čiji su se glavni programi održavali upravo u našem Centru. Sve je okončano u nedjelju, 31. svibnja, nakon džume namaza – okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića i nošenjem bijelih traka oko ruku. Oba ova projekta je podržao i zagrebački gradonačelnik g. Milan Bandić, koji je od 2009. godine počasni građanin grada Srebrenice.

Unatoč mojoj melankoliji, svibanj je mjesec koji će na kalendaru Islamske zajednice u Hrvatskoj, a osobito zajednice riječkih muslimana, ostati doživotno obilježen zlatnim slovima! Koristim ovu priliku da još jednom čestitam muslimanima Rijeke, našim sestrama i braći, koji su dočekali subotu 04.05.2013., kada je biser Mediterana i zvanično otvorio svoja vrata! Neka ih Allah, dž.š., ojača u zajedništvu i vjeri.

U svibnju je Islamska gimnazija “Dr. Ahmeda Smajlovića” ispratila treći naraštaj maturanata. Svečana akademija u “Lisinskom”, kao i svake godine, oduševila je sve prisutne! Nije se moglo rocijeniti tko je sretniji: đaci, profesori ili roditelji. Osjećaj sreće i zadovoljstva zbog njihove mladosti, uspjeha, ljepote, samouvjerenosti, energije koja iz njih zrači te spremnosti za daljim obrazovanjem – nadvladava sve druge emocije. Čestitamo svim maturantima sa željom za uspjehom u daljnjem životu. Islamska zajednica zasigurno može biti najsretnija i najzadovoljnija Zajednica jer ima ovakvu djecu pred sobom. Sve to nas treba još više obvezivati da se u vremenu teških izazova za našu mladež, više i kvalitetnije brinemo o ovom povjerenom nam amanetu – odgojenoj, obrazovanoj i talentiranoj omladini i da što više ulažemo u njih.

Ovom prilikom, u ime Uredništva “Biltena”, posebno čestitam učeniku generacije, hafizu Harisu Ahmiću, višegodišnjem mujezinu naše džamije. Molimo Svevišnjeg Gospodara da ga čuva i podari mu svako dobro, a uvažavajući njegove sklonosti i ambicije, i da bude prvi hafiz među liječnicima u Hrvatskoj. Čestitke upućujemo i Vernesu Delaliću, odličnom maturantu Gimnazije, koji je, također, marljivo i savjesno obavljao mujezinsku dužnost, uz želje da nađe svoje mjesto na Fakultetu elektrotehnike i računarstva kojemu toliko teži!

U ime omladine Zagrebačkog medžlisa pozivam Vas da ih podržavate u njihovom radu i daljnjem djelovanju. Detaljno izvješće o njihovim aktivnostima možete pročitati u ovom broju “Biltena”. Od 01.06.2013. godine Omladinski klub je i službeno otvorio svoja vrata, s radnim vremenom od 15:00 do 23:00 sati (s pauzama za vrijeme namaza). Tijekom ramazana Klub će raditi od iftara do sehura. Najvažnija i jedina svrha Omladinskog kluba jeste da bude od koristi našoj omladini. Medžlis je dao Klub na korištenje omladini, ukazujući im i na uvjete korištenja, usluge koje nude (cijene i normativi) te na druge pojedinosti vezane za korištenje prostorija Islamskog centra u Zagrebu. Sada je sve na njima, zato im je i neophodna naša podrška i razumijevanje!

U organizaciji NK “Nur” i Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, a pod generalnim pokroviteljstvom Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, 15. i 16. lipnja organizira se 2. Međunarodni nogometni turnir za uzrast limača, na kojem će nastupiti čak 16 momčadi. Turnir pod nazivom “Sportom protiv rasizma i droge” od ove godine uvršten je kao službeno natjecanje Zagrebačkog nogometnog saveza, što je veliki uspjeh organizatora. U okviru turnira planirana je i tribina na temu sportom protiv rasizma i droge, na kojoj će sudjelovati poznati treneri i igrači, članovi navijačkih udruga, te predstavnici Zagrebačkog i Hrvatskog nogometnog saveza.

Ulaskom u mubarek ša’ban, za još se jedan pedalj približismo mubarek ramazanu. Pripreme za ramazan počele su u našem Centru, ali, vjerujem, i u vašim domovima. Ne sumnjam da domaćice već započinju predramazanska pospremanja i obilaske dragih osoba, odnosno ramazanske zijarete. Kako je predramazansko vrijeme najbolja prilika da izvršimo “inventuru” svojih djela te da planiramo, podsjećam i na obvezu prema svojoj Zajednici i našem Islamskom centru. Provjerimo svoje članstvo, izmirimo eventualne dugove, izvršimo obračun zekata te na taj način, čistog imetka, dočekajmo najdražeg gosta, mubarek ramazan-i-šerif. Uskoro ćemo u predvorju džamije, na video-zidu, moći dobiti uvid u članstvo te se, sukladno tome, i ponašati. Ako je potrebno, podmiriti postojeće dugove, opravdati izostanak plaćanja, zatražiti olakšice zbog eventualnog gubitka radnog mjesta i slično.

U pripremi je i brošura koja će obuhvatiti sve aktivnosti našeg Centra koje su održane i koje nam prethode, a dobit će je svi redovni članovi Islamske zajednice. Brošura će sadržavati i izvješće glavnog imama o vjersko-prosvjetnim aktivnostima te financijsko izvješće Medžlisa za 2012. godinu. To će od ovog ramazana, ako Bog da, biti redovita praksa Medžlisa. Molimo vas da vaše komentare, prijedloge i slično u pismenoj formi uputite na naš službeni e-mail ili predate u Dežurni ured imama ili blagajnika. Svjesni da uvijek možemo biti bolji, rado očekujemo svaki vaš prijedlog kao i kritiku.

dr. med. Gzim REDŽEPI
predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb

Preuzmi u PDF formatu