Ljepota kur’anskog milozvučja i mirisa ramazana

Allah je lijep i voli ljepotu

Dragi čitatelji, esselamu alejkum!
Ima li što ljepše od ispravnog i lijepog učenja Kur’ana? Ostavlja li ono ikoga ravodušnim? Ima li vjernika kojega ne prolaze trnci dok sluša Govor Božji? Kakva li je to melodija kada milijune ljudi ostavlja opčinjenim čak i kada ne razumiju niti jednu jedinu riječ?

Kur’an Časni najveća je Poslanikova mu’džiza, Uputa i Milost našeg Stvoritelja, objavljena u mjesecu ramazanu. Stoga blago onome tko zna ispravno i lijepo učiti Kur’an! Vjerujem da bi većina nas dala sve na svijetu da bude čuvarom Kur’ana – hafizom, ili da ga barem ispravno i lijepo uči. Upravo zbog značenja koji Kitab ima u životima vjernika, na završnu mektepsku svečanost i promociju hatmaša u našu džamiju dođoše vjernici iz cijele regije, želeći uveličati svečanost svojih bližnjih. Pritom znajući da su to njihovi početci, da je pred njima dug put usavršavanja, te
da svaki trud treba nagraditi, naročito trud oko učenja Kur’ana. To svakako ne znači pročitati još jednu knjigu, knjigu koju baš i ne razumiješ. Ne razumiješ je a voliš je učiti, jer svakodnevno više puta učiš Fatihu i druge sure, a nikada ti ne dosade!

Zbog svega toga 9. lipnja 2013. bio je poseban dan, dan na koji je naš Medžlis osobito ponosan. Toga dana ponosni su bili roditelji na svoju djecu, muallime i muallimi na svoje đake te još ponosnija djeca na svoju vjeru. Gledajući njihova ozarena lica i radost, malo tko se nije prisjetio svojih hatmi i završnih mektepskih svečanosti. Promatrajući punu džamiju, osluškujući dječje glasove poput zujanja pčela, gledajući dotjerane i svečano odjevene hatmaše koji s tremom, ali i nestrpljenjem, čekaju svoj red da prouče pokoji redak iz Kur’ana – osjetih zadovoljstvo koje je teško opisati a koje me podsjeti na doba moje prve hatme. Sjetih se rahmetli hafiza Mahmud ef. i Džemil ef., mojih vjeroučitelja koji u Piroku pokraj Tetova podučavaše i izvedoše generacije hatmaša. I u nas se hatme davaše na kraju školske godine, uglavnom petkom, poslije džume. Ovogodišnji naraštaj hatmaša, njih 65 omladinaca i 16 odraslih, najljepši su nam predramazanski
dar.

Molim Allaha, dž.š., da sve naše muallime nagradi iz Svog preobilja, jer im se nikada ne možemo odužiti za strepljenje i znanje koje nam prenesoše. Molim Allaha, dž.š., da naši hatmaši i njihovi roditelji nikad ne prekinu vezu s Kur’an-i-Kerimom, a ramazan koji je pred nama zacijelo je najbolja prilika za druženje s Allahovom Knjigom.

Jedan od onih koji se druže s Časnim Kur’anom – danonoćno nad njim bdije, te je kao poznavatelj 10 kiraeta nositelj naziva Hadimul Kur’an – jest i naš glavni imam Aziz ef. Alili. Kada osoba koja predvodi džemat, osoba za kojom pristajemo u namaz riječima Iktedejtu bihahaze-l-imami doživi uspjeh, onda taj uspjeh, zasigurno, raduje sve one koji čine taj džemat. Uspjeh našeg hafiza, čovjeka kojega prepoznaju diljem svijeta, još ponosnijom čini našu Zajednicu. 17. lipnja 2013., na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, pred komisijom u sastavu dr. sc. Džemaludin Latić, doc. dr. sc. Dževad Šošić i hfz. dr. sc. Jahja Abaz, kurra hafiz Aziz ef. Alili uspješno je obranio magistarski rad na temu “Kur’anska melodioznost i njene refleksije na kulturnu baštinu Bošnjaka”, time stekavši akademsko zvanje magistra iz oblasti kur’anskih znanosti. Rad je dragocjen i vrijedan jer je ustvari riječ o prvom takvom istraživanju, pionirskom pokušaju osvjetljavanja prilično neistraženog dijela ove grane kur’anske znanosti. Moleći Allaha, dž.š., da našeg glavnog imama i dalje obasipa Svojom milošću, da mu podari zdravlje i dug život kako bi i dalje bio od koristi sebi, svojoj obitelji, prijateljima i Zajednici, u svoje ime, kao i uime Uredništva Biltena, najiskrenije mu čestitam.

Kako je bilo i najavljeno, našim smo džematlijama i redovitim članovima na kućne adrese poslali brošuru koja sadrži sve važne informacije o djelovanju IOM-a Zagreb u 2012. godini, ramazansko pismo glavnog imama, informacije o ramazanskim aktivnostima, upute o značaju zekata i sadekatul-fitra, pismo zahvale redovitim članovima te molba dužnicima da izmire svoje obveze prema Zajednici.

Od ovoga će mjeseca na našoj blagajni biti moguće i bezgotovinsko plaćanje kreditnim karticama, a na jednom od ulaza u džamiju uskoro će biti postavljen i bankomat.

Kako je ovaj broj Biltena u cijelosti financirala obitelj Zendeli, ovom prigodom im se zahvaljujem, moleći Allaha, dž.š., da ih nagradi za pomoć i podršku koju daju našoj Zajednici i u trenucima velike gospodarske krize. Hvala im što imaju povjerenja u Zajednicu te svu svoju djecu školuju u našoj Gimnaziji. Elhamdulillah, najmlađi član ove vrijedne obitelji, učeći hifz pred hafizom Alilijem, na dobrom je putu da postane hafizom! Neka ih Uzvišeni Bog pomogne i olakša im stjecanje znanja uz nadu da ćemo uvijek znati cijeniti plemenitost dobrih ljudi.

Cijenjeni čitatelji Biltena! Vjerujem da ste čitajući Brošuru dobili informaciju o zajedničkom iftaru prvog dana ramazana. U okviru tradicionalnog programa “Prijateljstvo ne poznaje granice” istanbulska općina Bayrampaša deveti put zaredom organizira tradicionalne iftare u Bosni i Hercegovini, a u našem džematu drugi put. Prošle godine priređeno je više od 2000 iftara. I ove godine, ako Bog da, bit će iznimno svečano, a atmosfera zajedničkog iftara u voćnjaku naše džamije dobar je razlog da se prvoga dana ramazana odvojimo od obiteljske sofre. Stoga vas srdačno pozivam na zajednički iftar u utorak, 9. srpnja 2013. god., koji će biti serviran na terenima NK Nur i voćnjaka naše džamije.

S nestrpljenjem vas očekujemo na ramazanskim mukabelama, teravijama, medžlisi-zikrovima, sijelima i druženjima. Mubarek mjesec ramazan prigoda je da jedni drugima halalimo i zamolimo Svevišnjeg Gospodara za zdravlje i prosperitet Zajednice, naše zemlje te za mir i sreću u cijelom svijetu.

S posebnim zadovoljstvom objavljujemo da je na posljednoj sjednici MIZ-a Zagreb, na prijedlog glavnog imama, jednoglasno odlučeno da Mersad ef. Kreštić bude proglašen najboljim muallimom našeg Medžlisa. Njemu i njegovoj obitelji upućujemo iskrene čestitke, a o ovom mladom i vrijednom imamu moći ćete čitati u narednom Biltenu, u kojem ćemo objaviti intervju s njime.

U ime IOM-a Zagreb i Uredništva Biltena želim vam puno zdravlja i svakog hajra uz molbe Uzvišenom Allahu da u zdravlju i rahatluku ispostimo ramazan te da nam post, dove i ostali ibadeti budu kabul.

dr. med. Gzim REDŽEPI
predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb

Preuzmi u PDF formatu