Velika nam je čast pozvati Vas na tradicionalnu tribinu

u Zagrebačkoj džamiji 07.11.2013. (četvrtak) u 19 sati.

Na tribini će biti promovirana knjiga:

“Hazreti Hatidža Kubra”
koju je napisala prof. Smaragda Klino iz Sarajeva.

Radi se o jedinstvenoj knjizi. Hazreti Hatidža je iznimna žena u ukupnosti ljudske vrste i jedna, kako se o tome eksplicitno izrazio poslanik Muhamed a.s., od četiri najodabranije žene svijeta.
Nama je poznata po imenu ali mi ne znamo dovoljno o njenoj ličnosti, pojedinostima iz njenog života, o njenoj razboritosti, poslovnim sposobnostima, emotivnim i duhovnim vrijednostima.
To je osoba koja je prva primila islam od našeg poslanika Muhameda a.s. Moramo priznati da je ova velika žena i uzor majka pomalo zapostavljena u nama poznatim radovima iz islamistike.
Profesorica Smaragda Klino hrabro, kao žena iznosi te činjenice i pomaže nam da se i u našoj vjerskoj i kulturnoj tradiciji isprofilira lik idealne žene.
Hazreti Hatidža je u punoj duhovnoj ljepoti privržena idealima vjere, brižna je majka ali je i obrazovana, uspješna poslovna žena, što bi trebao biti ideal kome treba težiti.
Evo kratkog izvoda iz recenzije knjige koji je dao prof. dr. sc. Ismet Dizdarević, ugledni znanstvenik i psiholog iz Sarajeva:
“Na svestranim i uvjerljivim dokumentacionim izvorima autorica opisuje i tumači psihološke osobnosti i strukturu ličnosti dviju osoba Muhameda a.s. i hazreti Hatidže. To su osobe izuzetne individualnosti koje otkrivaju duhovno bogatstvo sadržano u njihovim intimnim unutrašnjim doživljajima i u brojnim pokazateljima nepatvorene plemenitosti ispoljene u kontaktima sa drugim ljudima. U opisu njenih menadžerskih sposobnosti i umijeća, autorica rukopisa prezentira crte ličnosti hazreti Hatidže koje uvjerljivo govore da su njene individualne sposobnosti i znanja doprinijele tom uspjehu.“

Radujemo se Vašem dolasku

Vijeće žena Medžlisa Zagreb