Medžlis islamske zajednice Zagreb

Ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas na

Tribinu “dr. Sulejman Mašović”

na temu:

“Tri naša sudbonosna pitanja
(Bog dž.š., Muhammed a.s., Bosna)”

uvodničar:

prof. Mehmedalija Hadžić

moderator:

dr.sc. Zlatko Hasanbegović

u četvrtak, 12.12.2013. u 19 sati, Islamski centar Zagreb, Prilaz Sfvet-bega Bašagića 1

 

Ništa od realnosti bosanskih muslimana u psihološkom, sociološkom, politološkom iii kulturološkom smislu nije moguće odgovoriti bez tri pojma. To su: vjera u Boga (vlastita samobitnost), svjedočenje poslanstva posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, mir s njime (vjerska posebnost), i neodvojivost njihove egzistencije od Bosne (bosanska državnost). Kad se oduzme bilo što od toga, njihova su historija, sadašnjost i budućnost nemogući. Jasno je da su nemogući, ali cijela bosanska muslimanska intelektualna historija jest stalno bježanje od odgovora na ta pitanja. Toje tako, jer nikada nije nađen način uskladivosti društvenog, kulturnog i političkog cilja tog naroda s njegovim gornjim svjedočenjem.
Da bi iz sadasnje svekolike razorenosti, kojoj je osnova razorenost koja traje stoljećima, izašli, bosanski muslimani moraju se osboboditi svake stranosti u sebi. Oni nisu došli niotkud u svoj jezik, niti u svoju zemlju, niti u svoju kulturu. Početak tog njihova izlaska, je u promjeni njihova sadašnjeg mentaliteta. Oni moraju postati svjesni toga što jesu. Iz te promjene proisteći će novo osjećanje, nadahnuće i znanje koje će ih voditi prema rješenjima izazova s kojima se suočavaju. Želja predavača je da potakne demokratski razgovor. Stoga Vas pozivamo da i Vi sudjelujete na trbini i da iznesete svoje mišljenje o ovim pitanjima.

 

Mehmedalija HandžićMehmedalija Hadžić (rođen 1947) završio je Gazi Husrev-begovu medresu (1968), diplomirao na Fakultetu za arapski jezik i humanističke nauke Univerziteta Muhammed V u Fezu (Maroko, 1971), diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek za arapski jezik i filozofiju (1978), pohađao postdiplomski studij lingvistike (1986) i okončao postdiplomski studij politologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (1997) godine.

Obnašao je značajne dužnosti u Islamskoj zajednici u BiH: urednik u Redakciji lista “Preporod” (1972-1979), Izdavačkoj djelatnosti (1983-1986), stručni saradnik u Gazi Husrev-begovoj biblioteci (1986-1989 i 1991-1992), vjersko-prosvjetni referent u Odboru IZ-e u Sarajevu (1989-1991), profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi (1993-1995), profesor u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji (1995-2001), savjetnik Reisu-l-uleme za šerijatska pitanja (1993-2002., direktor za obrazovanje u Upravi Visokog predstavnika grada Sarajeva (1994),  glavni i odgovorni urednik časopisa “Glasnik” (1994-2002) i od juna/lipnja 2005. do novembra/studenog 2013). Bio je ambasador BiH u Kraljevini Saudijskoj Arabiji (2002-2005) i savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH (2005-2006). Obavljao dužnost direktora Instituta za proučavanje tradicije Bošnjaka u osnivanju.

Preveo nekoliko klasičnih djela s arapskog u bosanski jezik; među najznačajnije prevodilačke projekte koje je realizirao ili je učestvovao u njihovoj realizaciji spadaju prijevodi „Buharijine zbirka hadisa“ (sažetak), zbirke hadisa „Mudrosti Vjerovjesnika islama“ (tri toma), i „Enciklopedija hadisa“, potom knjige „Staza rječitosti“, „Sahifa es-sedždžadijja“, „Liječenje duša“, „Čujem šum, prijatelja ne vidim“, „Odsjaji islamskog preobražaja“ i „Kazivanja o Allahovim poslanicima“. Nosilac je nagrade i priznanja fondacije „Hasan ef. Škapur“ za doprinos na polju hadiske znanosti (2006). Autorske radove objavljuje u brojnim časopisima i učestvuje na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.