Francuski pisac i filozof Bernard Henri-Levy smatra da je Evropa napustila BiH i da prema toj zemlji ima dug.

Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ o temi Levy je govorio o temi Evropa ne smije ostaviti Bosnu na cjedilu [Getty]

Francuski pisac i filozof Bernard Henri-Levy, koji je bio uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ o temi “Evropa ne smije ostaviti Bosnu na cjedilu“, kazao je da Evropa ima dug prema BiH koji će se morati vratiti.

U izjavi medijima kazao je da mu je uvijek drago kada se vrati u Sarajevo te da je jedna od njegovih velikih radosti u životu bilo saznanje da ga je Grad Sarajevo proglasio počasnim građaninom.

Ističe također da mu je drago što je jučer mogao prisustvovati i komemoraciji povodom obilježavanja 10. godišnjice smrti Alije Izetbegovića.

“Ponekad se dešava da ljudi nakon svoje smrti, na neki način, postaju još skučeniji i nestaju, da se sužavaju, a ponekad se dešava da rastu. Mislim da će Alija Izetbegović porasti i proširiti se nakon svoje smrti”, kazao je Levy.

Smatra da će Izetbegovićeva uloga “ponovo biti cijenjena”, navodeći da je “on  do samoga kraja u sebi utjelovio vrijednosti Evrope, čak i u trenutku kada ga je Evropa izdavala i kada je Evropa napuštala BiH”.

“Velika slika je ovakva kakvu sam naveo: Bosna koju je Evropa napustila, Evropa koja ima dug prema Bosni. To je takav dug koji će se morati vratiti. Mislim to već 21 godinu i mislim to više nego ikada. Sada posebno, kada sam jedan od vas i kada sam vaš sugrađanin, namjeravam to govoriti više nego ikada”, poručio je Levy.

‘Rezignirana Evropa’

Rekao je da će koristiti sva sredstva da o ovom pitanju govori Evropi te će i u narednim mjesecima “naći načina da to zaista snažno izgovara”.

Na novinarsko pitanje da li je Evropa danas ravnodušna prema BiH, Levy je odgovorio da je Evropa zapravo rezignirana prema samoj sebi.

Govoreći o odnosu Francuske prema ratnim dešavanjima u BiH, ocijenio je da je bivši predsjednik Francois Mitterand imao ogromnu odgovornost i da je “odigrao zlokobnu, potpuno štetnu ulogu“.

“Čak ću reći dvostruko štetnu ulogu zato što je imao veliki autoritet na ostatak Evrope”, rekao  je Levy i zaključuje da je upravo zbog BiH prekinuo političke i prijateljske veze s Mitterandom.

Kazao je da je danas na čelu Francuske neko ko je bio također vrlo blizak Miteranu.

“Kada je on bio mladić, sadašnji predsjednik Francois Hollande bio je učenik Francoisa Mitteranda. Znam da u vezi s ovim pitanjem i stavom prema Bosni, on dijeli moju analizu. Znam da Hollande misli da je Francois Mitterand načinio grešku u BiH. Nadam se da će prije kraja svoga petogodišnjeg mandata on pronaći načina da ispravi ovu grešku. To je jako važno za BiH, ali je također jednako važno i za Francusku”, zaključio je Levy.

U emisiji Recite Al Jazeeri 28 oktobar 2013: Bernard-Henri Levy

Gost večerašnjeg izdanja emisije Recite Al Jazeeri je Bernard-Henri Levy, francuski pisac, filozof, novinar.

Jedan je od osnivača škole “Novi filozofi” iz 1976. godine. Od početka rata angažirano je pomagao građanima BiH, tako je 1992. došao u ratno Sarajevo.

Autor je filma i drugih djela o ratnoj Bosni. Među prvima je pozivao na vojnu intervenciju zapadnih zemalja u ratu u bivšoj Jugoslaviji, te govorio o logorima u BiH.

Angažirao se potom oko pitanja terorizma, demokratizacije na Bliskom i srednjem istoku, novog totalitarizma i američke dominacije u svijetu. U Sarajevu je proglašen počasnim građaninom.

O njegovim uvjerenjima i angažiranosti, sa Bernard-Henri Levyjem razgovarao je Saša Delić.

Pogledajte video snimak emisije: http://balkans.aljazeera.net/video/recite-al-jazeeri-bernard-henri-levy

Izvor: Al-Jazeera

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Islamske-zajednice.hr