Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je islam jedna od značajnih komponenti ruskog kulturnog miljea.

Putin se u Ufi – gradu u ruskoj federalnoj republici Baškirija, predominantno naseljenom muslimanima, sastao sa predstavnicima Odbora ruskih muslimana, na godišnjem okupljanju. Predsjednik Ruske Federacije je tom prilikom izjavio da je veliki broj muslimana državnika, umjetnika, naučnika, vojnika i poduzetnika obilježio značajan dio ruske historije.

Putin je sa ovog skupa upozorio i da bi trebalo spriječiti svaku vrstu politizacije islama; država i javnost bi trebali sarađivati u ispunjavanju ovog cilja.

“Danas se u svijetu sve religije, uključujući i islam, pokušavaju politizirati. U tom svjetlu se javljaju određeni izazovi i u Rusiji, između države i muslimanske zajednice. Izazove ove vrste možemo prevazići kroz saradnju države i javnosti,” kazao je Putin.

Vladimir Putin je takođe upozorio da država neće dozvoliti da se prijateljstvo i kohezija u ruskom društvu naruši i nestane. Muslimanska zajednica ima značajnu ulogu u obračunu sa ovom prijetnjom, naglasio je Putin.

Predsjednik Ruske Federacije je najavio reforme državne islamske teološke škole, koja će garantovati suverenitet vjerskog prostora u Rusiji. “Škole ovog tipa trebale bi brzo odgovoriti na neka od najaktuelnijih zbivanja u Rusiji i cijelom svijetu, te zauzeti stavove koji će biti jasni i poštovani od strane vjernika,” zaključio je Putin.

IZVOR: AA

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Islamske-zajednice.hr