Za komentar stravičnog zločina dvojice terorista u Parizu koji je ovih dana zgrozio svijet upitali smo glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Varaždin Avdu ef. Imširovića.

Ovaj teroristički užas koji se ovih dana događa u Parizu duboko pogađa svakog normalnog čovjeka. Zar je moguće da neki naoružani ljudi provale u nečiji ured i jednostavno pobiju zatečene zaposlenike – pita se Avdo ef. Imširović te napominje da njih kao muslimane sve to dodatno pogađa jer se teroristi koji su trenutno u bijegu pozivaju na njihovu vjeru.

Islamska zajednica u Hrvatskoj već je osudila teroristički napad u Parizu, a muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio francusko veleposlanstvo i izrazio duboku sućut ispred cijele Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Tko im daje pravo da presuđuju u ime islama? Takozvani halifa Baghdadi izigrava i kalja naše najveće svetinje. Halife su u svjetovnim stvarima zamjenjivali samog Poslanika islama, časnog Muhameda, da je mir Božji s njim. I sad jedan razbojnik uzurpira taj časni naziv i blati našu vjeru i naše časne pretke – ogorčen je ef. Imširović

Međutim, kako nam nadalje pojašnjava, posljednjim događajima još više se aktualizira inicijativa muftije dr. Aziza ef. Hasanovića s kojom je već obišao dobar dio svijesta.

Radi se, naime, o Muftijinoj inicijativi da se hrvatski model rješenja pitanja manjinskih vjerskih zajednica ponudi ostalim europskim zemljama za rješenje pitanja njihovih islamskih zajednica, kao i za rješenje pitanja kršćanskih zajednica u muslimanskim zemljama – kaže glavni imam varaždinski, ističući da „kojekakvi politički analitičari“ ovih dana vide kriva rješenja za sprječavanje takvih užasa.

Uglavnom krive državni represivni sustav, policiju i sudstvo, koji sociološki gledano spadaju, uz centre za socijalni rad, u društvene institucije zadužene za resocijalizaciju. Zaboravljaju da bi mnogo više trebalo uložiti u socijalizaciju mladih.

Naime, kako napominje ef. Imširović, inače gimnazijski profesor sa zaposlenjem u Zagrebu, socijalizacija mladih “puno je jeftinija i daje veće rezultate”.

Godinu dana koju neki mladi čovjek provede u zatvorskom sustavu državu mnogo više košta od godine studija na najboljem svjetskom sveučilištu, a rezultati su vrlo upitni – zaključuje ef. Imširović

Napisao