Ekipa za halal-iftare

HALAL-IFTARILI SMO I U SISKU

Jedan beskrajno koristan projekt Centra za certificiranje halal kvalitete, Iftarite s halalom, završio je u Sisku, 24. srpnja 2014.

Tijekom ramazana, Iftarili smo s kvalitetom diljem Hrvatske, u jedanaest džemata. Iftarilo je s kvalitetom više blizu tisuću naših džematlija.

 Naravno da mi nije ni na kraj pameti omalovažavati iftar, štoviše, Iftar je islamska institucija; na iftarima se rađa prijateljstvo, ljubav, druženje, književnost… Iftar je ibadet. Dopuštenje da, uza Božju pomoć, potvrdimo svaki dan posta.

Dakle, ne bih ulazio u te vrijednosti Iftara, ali bih svakako morao pohvaliti ideju da se u sklopu Iftara održi niz edukativnih predavanja o halal kvalitetu, budući da mi često ni ne znamo što znači riječ halal.

Nije na odmet da se prisjetimo pravog značenja riječi halal, a ne onoga iz vica, kad su neki putnici, muslimani, stigli do jednog čuvenog svratišta na putu i upitali vlasnika je li kod njega sva hrana halal.

„Nije, Allaha mi, kod mene se, da oprostite, plaća!“, odgovorio je gazda.

Dakle, halal, arap. podrazumijeva sve što je muslimanu dopušteno glede stroge vjerske regulative. Zakonodavac je Svevišnji Bog. Halal predstavlja kompletan stil ljudskog života.

Riječ je o promotivnim i edukativnim iftarima koji su se prvi put organizirali ovog Ramazana diljem naših džem’ata Islamske zajednice u Hrvatskoj s ciljem promoviranja halal certificiranih proizvoda hrvatskih prehrambenih tvrtki koji u svome asortimanu imaju proizvode sa halal-certifikatom, popriličan porast i proizvodnje i prodaje.

„Nije uopće problem prodaje“, kaže mi na putu za Sisak Aldin Dugonjić, direktor Centra za certificiranje halal kvalitete. „Puno je veći problem proizvodnje. Naime rezultati prodaje proizvoda s halal-certifikatom  je u velikom porastu, budući da je svima nama u interesu da trošimo halal-proizvode. Zbog zdravlja, zbog ukusa, zbog jamstva da se proizvodnja strogo kontrolira itd.“

Pitam Dugonjića kao stvar stoji u Hrvatskoj?

„Rezultati našeg rada vidljivi su u svim segmentima. Danas smo već nadrasli neke vjerske predrasude, pa je halal posljednjih godina vrlo popularan u svijetu, osobito u zemljama Europske zajednice. I u tome vidim budućnost halala, a ne, kako neki pogrešno misle da je budućnost halal-proizvoda samo u islamskim zemljama. Naravno, islamske zemlje, shodno načelima vjere, su već od Objave Kur’ana i pojave Muhammeda, a.s., odavno okrenule halal-prehrani, ali i za halal kao jednog od osnovnih temelja naše vjere i dunjalučkog načina života. Kad kažem ovoga svjetovnog načina života, onda mislim da se Zapad opredijelio za brzu zaradu, pa je u toj trci za novcem gotovo potpuno zanemario ljudsko zdravlje. Prehrana se ne kontrolira. Životinje koje jedemo uzgajaju se u nekontroliranim uvjetima, hrane se neprirodnom hranom itd. Ljudi imaju pravo na zdravu hranu, a mi o tome vodimo računa. Svaki proizvod s halal certifikatom jamči sa 100 % sigurnošću da je doista riječ o halal-proizvodu. Znaš, u halalu nema ono 99,99% da je halal. Kod nas je, i sam znaš, 100 %. I tu nema uzmicanja. Zato smo se opredijelili za ove edukativne halal-iftare, šireći horizonte našim vjernicima. Naime, mi halal uvodimo i u proizvodnju kozmetike, u turizam…“

Nema smisla govoriti o onome što je već svima poznato, a poznato je da su halal-proizvodi naše prehrambene industrije dostigli neupitnu popularnost među svima koji su ih barem jednom kušali.

Upravo zato sam više pažnje, na ovoj velikoj turneji Centra za certificiranje halal kvalitete, posvetio edukativnom dijelu programa. Lijepo je družiti se u ramazanskim noćima, ali ono što je mene oduševilo je pozornost koju su svi oni koji su Iftarili s halalom pokazivali pri znalački pripremljenim predavanjima i prezentaciji Aldina Dugonjića, Nedima ef. Omerovića ili pak mr. sc. Edine Mešić.

Vrlo stručno su oni to domislili. Najprije su ljudima ponudili da kušaju taj raznovrsni ukusni paket halala, a onda su im pokazali što je to. Zato me je najviše radovala ta pažnja naših džematlija. Pažnja i znatiželja. Bilo je vrlo mnogo pitanja, tako da je sve završavalo u nekoj žurbi, jer valjalo je klanjati teraviju.

Tako je bilo i u Sisku.

U toplom ramazanskom ambijentu i dvorištu medžlisa Sisak domaćini na čelu s Alemom ef. Crnkićem, proveli su još jednu od ljepših ramazanskih noći: u priči, druženju, i ukusnim Božjih halal-darovima.

Uostalom, pogledajte fotografije. One punom svojom likovnošću pričaju svoju priči o predivnoj sisačkoj ramazanskoj noći, noći koju bih volio barem još jednom doživjeti.

Kemal Mujičić