Karata koja pobliže prikazuje Mekku u doba Božjega poslanika

Kada uđete u izložbenu salu pred vama se otvaraju prizori iz doba Božjega poslanika Muhammeda alejhis-selam. Osjetite kako se nalazite u vremenu u kojm je živio Božji poslanik. Izložba je i nazvana Selamun alejke ejjuhen-Nebijju.

MEDINAPrikaz Medine i okolice iz doba Poslanika vrlo je uspješno prikazan na izložbi

Vjerske vlasti u Mekki posebno dugo su odbijale dopustiti obilježiti mjesta kuda se kretao, gdje je živio Muhammed alejhis-selam. Zbog takvog stava brojni su muzejski primjerci netragom nestali. Od nedavno i među samim Saudijcima pojavila se želja da se rekonstruira Alejhis-selamov poslanički i privatni život. Mnogi hodočasnici prigodom dolaska u Mekku lutaju po gradu tražeći povijesna mjesta na kojima je boravio Božji poslanik, na primjer spilja sevr, brdo hira i drugo. Autor stalne izložbe Nasir ben Musfir El-Kareši organizirao je sa suradnicima izložbu koju su do sada posjetili brojne osobe iz islamskoga svijeta koji su dolazili na hadž ili umru. Prema pisanju El-džezire Net izložba je doživjela veliki uspjeh i do sada ju je posjetilo preko milijun posjetitelja. Posebno je zanimljivo da su izložbom obuhvaćena sva mjesta na prostoru Arapskoga poluotoka na kojima je bio Božji poslanik.

Poseban je osjećaj posjetitelja kada ulazi na izložbu kao da se nalazi u doba kada je Poslanik živio. Medina kao grad Poslanika posebno je prikazan na izložbi, ali i mjesta na kojima je Muhammed alejhis-selam boravio.

Pozornost posjetitelja izaziva izložba arheoloških ostataka koji su pronađeni u Mekki i Medini a koji su upotrebljavani za vrijeme Poslanika.

Na izložbi je prikazano i 4000 stihova kojima je opjevan Božji poslanik, te neki dijelovi kostiju, glinenih ploča na kojima su zapisivani dijelovi Kur’ana. Autor izložbe je istu poklonio kao svoj vakuf.

IZLOZBA Jesu li neki od izložaka bili vlasništvo Božjega poslanika?