Dana 31.5.2015. godine, na redovnoj, 16. sjednici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, donešena je odluka da se, tragom postignutih vjersko-prosvjetnih rezultata u protekloj godini, na prijedlog glavnog imama MIZ-a Zagreb te većine kolega iz drugih Medžlisa, priznanje i nagrada Muallim godine dodijeli Mersad ef. Kreštiću iz Zagreba.

Podnoseći godišnje izvješće Mešihatu IZ-a glavni imami, između ostalog, predlažu muallima/u koji/a je na temelju uspjeha i postignuća na vjersko-prosvjetnom polju, zaslužila ovo značajno priznanje.

Mersad ef. Kreštić je godinama bio kandidat MIZ-a Zagreb za tu prestižnu nagradu a 2013.godine, jednoglasno je proglašen i najboljim vjeroučiteljem našeg Medžlisa.

A čime je to Mersad ef. zaslužio ovo prestižno priznanje?

Kažimo, na početku, da je riječ o mladom imamu, potomku vrijednih i čestitih roditelja, koji svoje troje djece Mersihu, Mersada i Mirvetu na vjerski odgoj i obrazovanje najprije povjeriše zagrebačkom mektebu a potom i medresi „Dr. Ahmed Smajlović“.

Po okončanju medresanskog školovanja, Mersad ef. upisuje studij teologije u turskom gradu Samsunu. Kao diplomirani teolog, od 2004. godine, predano i savjesno obavlja imamske i vjeronaučne poslove u Islamskom centru i šest zagrebačkih osnovnih škola.

S brojem od približno 330 učenika, dugi niz godina je najopterećeniji muallim na području našeg Medžlisa a time i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. No, unatoč toj činjenici, angažiran je na gotovo svim vjersko-prosvjetnim aktivnostima naše Zajednice. Mersad ef. je tajnik Muallimskog vijeća i Europskog natjecanja učača Kur’ana; član je Upravnog odbora Centra za certificiranje halal kvalitete; niz godina je bio i dušebrižnik u Odgojnom zavodu Turopolje; utemeljitelj, organizator i voditelj srednjoškolske Parlaonice; prevoditelj s turskog i na turski jezik za potrebe Islamske zajednice; koordinator rada s omladinom MIZ-a Zagreb; organizator omladinskih druženja uz hadis; pokretač terenske nastave i edukativnih izleta; sudionik sportskih aktivnosti omladine te jedan od najredovnijih i najboljih suradnika redakcija Biltena i Minbera.

Kao krunu njegovih aktivnosti posebno ističemo veliki broj učenika-hatmaša u nekoliko generacija te veliki doprinos povećanju članstva u Medžlisu Islamske zajednice Zagreb.

Zapažene rezultate ostvaruje i na polju osmišljavanja različitih projekata u školama u čemu prednjači projekt Suživot i tolerancija.

Jedan prosječan tjedan ovog imama, otprilike, izgleda ovako: pored vjeronauka u školama od Zaprešića do Velike Gorice, Kozari Boka, Svete Klare, Pešćenice do Odgojnog zavoda Turopolje, tu su i imamske obveze poput gasula na Mirogoju, dženaza na Markovom Polju, Mirogoju i Miroševcu, dežurstva u mihrabu i uredu, džuma namaza, čitanje prijevoda Kur’ana petkom prije džume namaza, učenje akika, tewhida i mevluda, vođenja vjenčanja u Islamskom centra u Zagrebu i drugih usputnih poslova poput, primjerice, renoviranja Omladinskih prostorija prilikom kojeg su nastala mnoga prijateljstva. Individualni razgovori i posjete džematlijama – gotovo se ne stignu ni zabilježiti.

Povratne informacije koje dobivamo a koje su rezultat njegove neposredne komunikacije s džematom, polaznicima vjeronauka i njihovim roditeljima, svakako govore njemu u prilog.

Omiljen je i rado viđen u društvu kolega i kolegica, s kojima nesebično, i bez zadrške, dijeli ideje i mišljenja.

Priznanje i novčanu nagradu, najboljem muallimu uručio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović, 5. rujna, u Islamskom centru Zagreb, neposredno pred početak stručnog seminara za imame i muallime.

Činu proglašenja Mersad ef. Kreštića najboljim muallimom, prisustvovale su i ravnateljica OŠ Sveta Klara, gđa Tajana Bedaković Koren, pedagogica gđa Mirela Mikulan Đunđek te vjeroučiteljica gđa Jadranka Stanušić. Gđa Bedaković Koren kolegi Kreštiću je uručila prigodan dar ispred kolektiva Škole te se nadahnutim i poticajnim govorom osvrnula na njegov doprinos integraciji vjeroučenika islamske vjeroispovijesti te suživotu bez predrasuda.

Spomenimo da je priznanje Najbolji muallim utemeljeno 2003.god., od strane Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Ovim vrijednim priznanjem okitilo se čak šest muallima iz Zagreba: Lamija Alili (2003), Mevludi Arslani (2005), Melisa Arslani(2007), Haris Opardija (2011), Mirza Mešić (2012) te Mersad Kreštić (2014).

U ime MIZ-a Zagreb i Muallimskog vijeća upućujemo iskrene čestitke našem vjeroučitelju Mersad ef. Kreštiću vjerujući da će njemu, kao i ostalim muallimima/muallimama ovo vrijedno priznanje predstavljati dodatni poticaj u radu na polju vjerskog odgoja i obrazovanja novih naraštaja vjeroučenika.