MUFTIJINO SVEČANO BAJRAMSKO PRIMANJE

Islamski kulturni centar u Zagrebu, 15.10.2013. ICZ 18:30

Može se doista reći da je Primanje u povodu Kurban-bajrama, koje je priredio muftija dr. Aziz ef. Hasanović u zagrebačkom Islamskom centru, bilo doista na visokoj razini. U našem je Centru bilo lijepo vidjeti pravu društvenu, političku, diplomatsku i muslimansku elitu okupljenu u dvorani „H. Salim Šabić“, a poslije oko zajedničke sofre u restoranu Zagrebačke džamije u kojem je ugledne gošće i goste Muftija počastio izabranim slatkim bajramskim delicijama, voćem i sokovima.

Sve je djelovalo svečano u pravom begovsko-gospodskom ugođaju.

Svečani prijem počeo je u 18,30 sati uvijek nadahnutim učenjem Kur’ana kurra hafiza mr. sc. Aziza ef. Alilija.

Potom je muftija dr. Aziz ef. Hasanović pozdravio sve čestitare koji su se odazvali njegovu pozivu i našli se u našem Islamskom centru na proslavi najvećeg muslimanskog blagdana, Kurban-bajrama, tog predivnog dana kad se slavi Božja i ljudska dobrota i radost. Muftija je posebno naglasio što Kurban-bajram znači u današnjem vremenu što su gosti pozdravili srdačnim pljeskom.

Poslije Muftije, sve nazočne pozdravili su Darinko Kosor, predsjednik Skupštine grada Zagreba, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora (kojega pozdravni govor donosimo ovdje posebno).

Nije ovo mjesto da nabrajamo sve koji su došli na bajramsko druženje u organizaciji Mešihata i Predsjednika, muftije dr. Aziza ef. Hasanovića, ali svakako valja spomenuti da su Muftiji i nama svima došli čestitati Kurban-bajram, g. Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora, Stijepo Bartulica, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova, Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine, Evelin Tonković, Ministarstvo unutarnjih poslova, prof.dr.sc. Emilio Marin, Hrvatsko katoličko sveučilište, mons. Nedjeljko Pintarić, Zagrebačka nadbiskupija, prof. dr. sc. Ankica Marinović, Savjetnica Predsjednika za znanost, visoko obrazovanje i vjerske zajednice, Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, rabin dr. Kotel Da-Don, Židovska vjerska zajednica, Senada Durrigl, pomoćnica ministra Ministarstva gospodarstva, Sanja Autischer, tajnica Ministarstva gospodarstva; zastupnici u Hrvatskom saboru, zatim veleposlanici Republike Austrije, Indonezije, Islamske Republike Iran, Libije, Ruske Federacije, SAD-a, Kraljevine Danske, Republike Turske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Nizozemske, Republike Poljske, Bosne i Hercegovine, Republike Albanije, Makedonije, konzul Hašemitske Kraljevine Jordan i mnogi drugi visoki izaslanici iz Veleposlanstava, među kojima se posebno isticao ekselencija mons. Alessandro D’erico, papinski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Dakako, bili su tu i mnogi ugledni muslimani Grada Zagreba kao i najviši dužnosnici bošnjačkih organizacija u Republici Hrvatskoj, Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, predsjednici Medžlisa, glavni imami i imami u Hrvatskoj, muallime, članovi Mešihata, profesori Islamske gimnazije u Zagrebu, uspješni privrednici, osobito oni koji proizvode po našem halal certifikatu…

Moderator je bio ing. Aldin Dugonjić; decentan, kratak i jasan.

Sve što je ovdje napisano imalo bi biti samo suha informacija, bez kapi šerbeta ili ružina soka. Fotografije snimljene na Bajramskom primanju muftije dr. Hasanovića su, zapravo, ibrici prepuni šerbeta i ružina soka.

Riječ predsjednika Hrvatskog sabora g. Josipa Leke na Mufijinu primanju u čast Kurban-bajrama

Poštovani predsjedniče Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, poštovane gospođe i gospodo, dragi prijatelji, srdačno Vas pozdravljam i čestitam Kurban Bajram u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime.

Zahvaljujem na pozivu na ovaj prijem. Čast mi je biti ovdje s vama, u prigodi obilježavanja najvećeg muslimanskog praznika.

Iako smo ovdje kako bismo zajednički proslavili vjerski blagdan, nakratko ću se ipak dotaknuti politike od koje inače volimo pobjeći u ovakvim prigodama.

Ipak mislim da treba istaknuti kako se Kurban Bajram – po mojem mišljenju – ove godine u muslimanskom svijetu slavi u drugačijem ozračju nego prijašnjih godina. To naročito vrijedi za ovaj naš, prostor „Zapadnog Balkana” ili za naše područje jugoistočne Europe kako mi to više volimo zvati,.

Hrvatska je ove godine postala punopravna članica Europske unije, nakon dugotrajnog i nimalo lakog pred-pristupnog procesa prilagodbe – jer radi se ipak više o prilagodbi europskom pravnom i vrijednosnom sustavu nego o pregovorima u pravom smislu riječi.

Hrvatska je članstvom u Europskoj uniji ojačala svoju ulogu čimbenika demokracije, mira i stabilnosti, kako na regionalnom tako i na međunarodnom planu. Budući da je i sama bila žrtva nesmiljene agresije, to je politika koju Hrvatska provodi vođena istinskim uvjerenjem da je politika dijaloga jedina razumna politika.

Vjernici muslimanske vjeroispovijesti u Hrvatskoj su uvijek, čak i u najtežim vremenima Domovinskog rata u našoj zemlji i rata u susjednoj BiH, uvijek bili dobrodošli i cijenjeni sugrađani. Uloga muslimanske zajednice u Hrvatskoj od neprocjenjivog je značaja za izgradnju međuvjerske snošljivosti u hrvatskom društvu, ali i za održavanje dobrih odnosa s muslimanima – ne samo Bošnjacima, nego svim građanima muslimanske vjeroispovijesti – u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Hrvatska bi na planu vanjske politike i međunarodnih odnosa bila daleko manje važan čimbenik da nema vas, cijenjenih sugrađana muslimanske vjeroispovijesti.

Dobra suradnja te stalni dijalog s muslimanskom zajednicom u Hrvatskoj naročito su važni u ovom osjetljivom političkom trenutku kada se u Bosni i Hercegovini pokušava izgraditi sustav ravnopravne zastupljenosti svih njezinih građana.

Ta je suradnja dragocjena i vrlo korisna i u daleko širim, međunarodnim okvirima, to smo se imali priliku uvjeriti tijekom nedavnog posjeta predsjednika iranskog parlamenta Alija Laridžanija Hrvatskoj.

U želji da naše dobre odnose, uzajamno razumijevanje i želju za suradnju ni ubuduće ništa ne poremeti svim vjernicima muslimanske vjeroispovijesti još jednom čestitam Kurban Bajram!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!