U utorak 5.6.2018. u Maljevcu, jednom od džemata Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, priređen je iftar iz Programa organizacije iftara Sluge dvaju časnih harema kralja Selmana bin Abdul-Aziza čiji je organizator Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije iz Sarajeva, Ured za vjerska pitanja u suradnji s Medžlisom Islamske zajednice Karlovac.
Na iftaru su bili prisutni i gosti/predavači iz Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj koji su posjetili Medžlis Islamske zajednice Karlovac, a ujedno i izaslanici uvaženog muftije dr. Aziza ef. Hasanovića u osobi Mevludija ef. Arslanija, zamjenika muftije i mr. Nermina ef. Botonjića, tajnika Mešihata. Iftar je zbog kiše održan unutar mesdžida.
Već drugi put zaredom u ovom programu održavaju se iftari širom Hrvatske zahvaljujući kralju Saudijske Arabije Selmanu bin Abdul-Azizu i njihovoj ambasadi u Sarajevu. Držeći se islamskog načela iz hadisa Božjeg poslanika Muhammeda a.s. “Tko nahrani jednog čovjeka njega će Allah nahraniti u džennetu” iz Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije iz Sarajeva pristupaju organiziranom djelovanju u ramazanu u onim zemljama gdje nema diplomatskog predstavništva. Tako se i u Hrvatskoj uz posredništvo šefa Ureda za odnose s arapsko-islamskim svijetom Halidom Jassinom koji djeluje pri Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj, organiziraju iftari u svim džematima i na taj način ostvaruje se Program organizacije ramazanskih iftara. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac Admir ef. Muhić je u svojstvu organizatora govorio o ovom programu i suradnji na promociji islamskih vrijednosti pomaganja muslimana koja su u praksi diljem svijeta. “Zahvaljujući se kralju Selmanu bin Abdul-Azizu, ambasadi u Sarajevu i Halidu Jassinu iz Mešihata u Hrvatskoj mi nastavljamo ovu suradnju i ovoga ramazana. Nikada nas kralj Saudijske Arabije nije vidio ni čuo za nas, ali ipak ima senzibiliteta da u ovom svetom mjesecu ramazanu u ovom malom mjestu u Europi priredi okupljanje i počasti muslimane za iftar. Zato i jesmo centar svijeta. Kralj ima svoje mjesto kod nas. Hvala im od srca! ” – staknuo je glavni imam. I zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani se nakon proučene jemek dove osvrnuo na ovaj vid suradnje. “Učeči dove molimo Allaha da nagradi organizatore ovog iftara sa zdravljem i uspjehom. Čast da nazočimo ovim iftarima imamo danas zahvaljujući tijesnoj suradnji Halida Jassina iz Mešihata s Ambasadom Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu. Da im Allah ukabuli!” – rekao je zamjenik muftije.
Iftaru su uz muslimane iz Maljevca prisustvovali i imami Halid ef. Dolić iz Maljevca i Almir ef. Šabić iz Bogovolje. Na kraju iftara u Maljevcu poručeno je da se istim povodom i u istom mjesecu i mjestu ponovo okupe gdje će ostaviti prazno mjesto za kralja, kao da je s njima na iftaru.
Da Allah kabul učini. Amin!