HAFIZ HARIS AHMIĆ

Hafiz Haris Ahmić dugogodišnji je natjecatelj na Europskom i drugim natjecanjima učača Kur’ana, rodom iz Zavidovića u Bosni i Hercegovini. U Zagrebu je završio Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića te je ove godine upisao studij medicine u Zagrebu. U svojoj obitelji on je jedini koji je sudjelovao na natjecanju, ali se nada da će se to promijeniti.

Na prošlogodišnjem europskom natjecanju bio je treći u Europi u kategoriji 15 džuzeva. Kad mu kažem da bi ove godine bio prvi, odmahuje rukom, „nije važno, važno je dobro učiti Kur’an, a prvi ili peti, to je tako svejedno“, kaže ovaj svestrano obrazovan mladić, koji se za srednjoškolskih dana isticao kao vrstan matematičar, geograf, znalac povijesti i elektronike…

Haris je sa šest godina naučio arapsko pismo, a u sedmome je razredu osnovne škole krenuo učiti Kur’an. Na to ga je potaknuo njegov vjeroučitelj, i sam hafiz, dajući mu primjer i potičući ga na učenje Kur’ana Časnog. Haris svjedoči o mnogim promjenama koje su se zbile od kada je počeo učiti Kur’an jer kako kaže, potrebno je iskustvo kako bi se zaista razumio Kur’an i Božja poruka prenesena do nas upravo Kur’anom..

Ovaj mladić ugodnoga glasa doista razumije što znači biti musliman intelektualac te poručuje da tko želi biti intelektualac treba znati Kur’an. I držati se poruke Allaha, dž. š.: Uči!
HARIS AHMIĆ2

DŽEVAD ZENDELI

DŽEVAD ZENDELI
Dževad Zendeli, jedan od hrvatskih natjecatelja, desetogodišnji je dječak iz Gostivara u Makedoniji koji trenutno živi u Zagrebu i pohađa Osnovnu školu u Borovju. S učenjem Kur’ana započeo je prije godinu dana jer je, kako kaže ova mlada nada zagrebačkih učača, Kur’an lijep, a u obitelji Zendeli već su imali jednog hafiza, uglednog profesora Hasana Zendelija koji je osnovao Sisački medžlis. Cijela obitelj Zendeli poznata je kao časna obitelj, veliki su dobrotvori i kad god treba pomažu Medžlis i Džemat.

Dževadu je ovo prvo natjecanje, no planira i dalje sudjelovati na raznim natjecanjima učenja Kur’ana. Naime, njegov govor kur’anskih ajeta je vrlo snažan, dječji razigran i brz, pa kad ga slušate djeluje kao planinski potočić koji se vrlo melodiozno, brzo i veselo, obrušava između brojnih planinskih prepreka. I kad mislite da će neki kamen ili tako što zaustaviti tu igru vode i stijena, razigrani potočić uvijek pronađe novi put. Upravo kao što Dževad uči Kur’an. Kad mislite da će zastati, da je izgubio dah, on nastavlja nekom novom svježinom i snagom, provlačeći se između ajeta znalački, spretno i vedro.

Kad ga pitam kako je odlučio sudjelovati na Europskom natjecanju učača Kur’ana, rekao je da je ideja potekla od njegova učitelja, kurra hafiza i glavnog zagrebačkog imama, Aziza ef. Alilija. i mladi Dževad nije mogao odbiti. Kaže : „Hafiz me pitao pa sam rekao da može.“

Hvala Kurra hafizu što je nagovorio Dževada na natjecanje jer smo njegovim sudjelovanjem dobili jednu novu radost u učenju Kur’ana.
DŽEVAD ZENDELI2

AMMAR ĐIKIĆ

AMMAR ĐIKIĆ
Ammar Đikić je, premda Riječanin, zagrebački učenik budući da je ove godine u Zagrebu završio Islamsku gimnaziju Dr Ahmeda Smajlovića. Djeluje tiho i skromno sve dok ne počne učiti Kur’an. Tada kao da iz dječaka izrasta divan i zvonak glas, upravo onakav kakav nam može dočarati mudrost, snagu i ljepotu Kur’ana.

A tek mu je devetnaest godina!

Već je triput uspješno sudjelovao na Europskom natjecanju učača Kur’ana u Zagrebu. Prošle je godine osvojio zavidno treće mjesto u kategoriji Tilawet medresa, te se može i pohvaliti sudjelovanjem na Svjetskom natjecanju učača Kur’ana u Iranu.

S učenjem Kur’ana Časnog Ammar je započeo još u djetinjstvu uz punu podršku članova obitelji koji su i sami aktivni muslimani zaposleni u islamskoj zajednici. Na učenje Kur’ana Časnog potaknula ga je ljubav prema islamu i Kur’anu te zadivljujuća i čudesna melodioznost arapskoga jezika.

Ovaj vrijedni mladić intenzivno razmišlja o nastavku obrazovanja na studiju menadžmenta i informatike u Kataru, gdje bi se trebao zaputiti u prvom mjesecu.

Iako mlad, Ammar već ima razvijen stav o promoviranju učenja Kur’ana među mladima jer kako kaže, u mladima je budućnost.

Valja ga u tome podržati budući da smo mi budućnost naših roditelja, isto kao što su oni, naši roditelji, bili budućnost svojih roditelja. I kao što će jednom, ako Bog dragi bude htio, i naša djeca postati naša budućnost. Koju moramo prepoznati i omogućiti joj da bude – budućnost!
AMMAR ĐIKIĆ2

Prvi dan Natjecanja je u prepunoj zagrebačkoj ljepotici ukrasio kurra hafiz mr.sc. Aziz ef. Alili impozantnom hutbom na temu Kur’ana i predstojećeg popisa stanovništva u BiH.
[youtube id=”dOehi6lEDIc” width=”600″ height=”350″]

Una Mujičić