Ramazan-bajramska hutba muftije dr. Aziza ef. Hasanovića – Predsjednik Mešihata

BUDIMO VJERNICI U PUNINI SVOGA BIĆA!

Cijenjene sestre, poštovana braćo, uvaženi gledatelji HRT i slušatelji HR

 Okupljeni danas, u ovom mubarek danu, nakon mubarek mjeseca ramazana, svjedočimo svojom prisutnošću postojanje jednog i jedinog Boga Allaha dž.š., Gospodara svih svjetova, sveopćeg Dobročinitelja Milostivog, od čije milosti je mogućnost da dočekamo i ispostimo mjesec ramazan i da se danas ovdje okupimo, kao i sve dobro koje nas snađe i iskušenja koja podnosimo u cilju jačanja vlastite vjere. Zahvalni smo Stvoritelju na svim blagodatima kojih, nažalost, nismo svjesni i koje često ne znamo cijeniti dok ih ne izgubimo. Salavat i selam donosim na posljednjeg Božjeg poslanika Muhammeda, a.s., koji nam je vjerodostojnu uputu Gospodara našeg prenio i koji nam je pojasnio kako propise vjere u životu primijeniti.

Draga braćo, danas smo u prilici dijeliti radost zbog naše istrajnosti da mjesec ramazan provedemo u traženju Božje milosti i oprosta grijeha. Nadamo se i vjerujemo da je naše ibadete, post, namaze, zekat i sadekatul-fitr Bog, dž.š., upisao u naša dobra djela i da će nam ona učiniti prevagu na Danu suda, kako bismo Njegovom milošću zavrijedili džennet i željno iščekivani susret s njim. Mjesec ramazan nam je i ove godine, nakon što smo pazili na svoje ibadete i djela, u obvezu ostavio da pazimo na naše misli, naš govor, na naše ponašanje i na svoja djela. Jer nema pretjerane koristi, što smo cijeli mjesec gladovali i žeđali, ako svoj duh kao i svoje tijelo nismo pripremili da budu privrženiji Bogu, a samim tim i bolji nakon prolaska mjeseca ramazana. Spomenuta glad i žeđ, pored koristi za tijelo postača, doprinijela je i razvoju svijesti o onima koji nemaju, a kojih je sve više. U mjesecu ramazanu, dijelili smo s drugima kroz iftare, hranili smo siromašne i davali smo sadekatu-l-fitr kako bismo potpomogli i nahranili one koji nemaju. Uvijek imajmo na umu da su i duhovna i materijalna komponenta u životu svakog čovjeka nedjeljiva, pa su tako i ibadeti nedjeljivi i jednako važni kako oni duhovni tako i oni materijalni. Zahvalni smo Stvoritelju što je članove zajednice, koji podliježu obvezi zekata, uputio te su oni svoju obvezu izmirili, pokazavši visoku svijest potrebe pomaganja naše zajednice kroz ispunjenje jednog od temelja islama. Na ovaj način doprinijeli su razvoju naše zajednice jer bez dobre mektebske nastave, bez dobrih škola, bez vrtića i generalno bez odgoja i obrazovanja, nema napretka. Zahvalni smo na aktivnosti svih imama i muallima koji su nesebično odvojili vrijeme kako bi sve uzraste angažirali u cilju provođenja ramazanskih aktivnosti. Posebno bih istaknuo napore omladine i žena s dovom da ih Bog dž.š. obilato nagradi iz svoje nepresušne  riznice.

Radosni smo i Uzvišenom Stvoritelju zahvalni, da je naše društvo u kojemu živimo i djelujemo učinio mirnim i sigurnim mjestom za sve njegove članove, bez obzira na vjeru, spol, rasu ili bilo koju drugu razlikovnu odrednicu. Bogatstvo različitosti društva je od volje i milosti Boga dž.š., kako nam je i sam Stvoritelj ukazao u Kur’anu a.š. gdje je naglasio da nas je stvorio i podijelio na narode i plemena kako bismo se upoznavali. A međusobnim upoznavanjem, na najbolji način ćemo ukloniti sve predrasude kao i strahove jednih od drugih, što će otvoriti nove putove zajedničkog djelovanja u izgradnji našeg društva i doprinosu njegova napretka. Nedavno smo postali i dio jedne šire obitelji europskih zemalja. Dužni smo svoja dobra iskustva podijeliti i s drugim članicama i zajednicama u njima, jer smatramo da dijeleći svoja dobra iskustva u Republici Hrvatskoj s drugim članicama Europske unije ispunjavamo svoju obvezu širenja dobra i promicanja zajedničkih i univerzalnih vrijednosti.

Ove godine, otvorili smo još jedan centar, koji će biti rasadnik i promicatelj dobra, kao i mjesto upoznavanja i prožimanja različitih religija i kultura, a to je Islamski centar u Rijeci.

Ono što je izuzetno važno, draga braćo, je zadržati naše jedinstvo, slogu i milost između nas kao i prema dugima. U ramazanu smo milost i oprost od Boga tražili, ali kako bi zavrijedili milost i oprost i sami moramo biti milostivi i spremni oprostiti kako nas to Poslanik, a.s., uči da će Bog oprostiti onoliko koliko mi budemo sami u stanju oprostiti. Pored toga što je danas Bajram, danas je kao što znamo i četvrtak, a četvrtak je poseban dan. U hadisu kojeg prenosi Ebu Hurejre r.a. Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Vrata Dženneta se otvaraju svakoga ponedjeljka i četvrtka i oprosti se svakom robu koji Allahu ne pripisuje druga, osim čovjeku koji ne govori sa svojim bratom. Tada se kaže: Sačekajte neće li se ova dvojica pomiriti! Sačekajte neće li se ova dvojica pomiriti! Sačekajte neće li se ova dvojica pomiriti!”. Po ovomu je četvrtak poseban i danas postoji mogućnost da se vrata i za nas otvore, danas je mogućnost da u ovom mubarek danu počnemo sa svojim bratom govoriti, svoje razmirice riješiti, jedni drugima oprostiti kako bi nam naš Gospodar svima oprostio i kako bismo postigli ono za što smo se cijeli ramazan molili, a to je oprost grijeha na ovom i džennetska nagrada na onom svijetu.

Musliman je dužan imati lijep odnos prema svome bratu i prema svome susjedu jer nas naš poslanik Muhammed, a.s., uči da čovjek neće biti vjernikom sve dok ne bude želio svome bratu i susjedu ono što želi samom sebi. Vjernik mora biti prije svega obazriv prema sebi i svojim pogreškama kako bi štetnog utjecaja istih poštedio druge oko sebe, a ne smijemo gubiti iz vida da u trenutku činjenja teških grijeha musliman prestaje biti vjernikom, a posebno su u hadisu kojeg prenosi Ebu Hurejre istaknuti blud, krađa i konzumiranje alkohola. Znamo i sami draga braćo da ovi grijesi razaraju i pojedinca i društvo, a svaki onaj koji ovo čini, sigurno ne želi da mu se bilo koje od navedenih djela počini, pa samim tim i u skladu s Poslanikovim, a.s., hadisom, želimo i činimo jedni drugima dobro, poštedimo jedni druge ružnih i loših djela, budimo vjernici u punini svojeg bića, budimo u potpunosti muslimani. Imajmo na umu da će naša zajednica biti zdrava i jaka sve dotle dok budemo imali vjere, volje, snage i želje da jedni drugima opraštamo, a s ovog časnog mjesta upućujem dovu Allahu dž.š. da nam podari svijesti kako bismo mogli vidjeti da uvijek postoji načina oprostiti i pomiriti se ukoliko nekome nešto zamjerimo. I zapamtimo da je uvijek bolji onaj koji proces pomirenja započne, pa požurimo prigrabiti obećanu nagradu.

S druge strane, nerazumijevanje i nedostatak želje da se vlada u skladu s principima naše uzvišene vjere, a posebno zanemarujući prethodno navedene Poslanikove, a.s., upute, doprinijelo je da naša braća po vjeri u mnogim mjestima, a posebno u Siriji i Egiptu, ovaj ramazanski bajram dočekuju u strahu za svoj život i neizvjesnosti za svoju budućnost. Brojni su razlozi koje bismo mogli navesti zašto se to događa. Mogli bismo govoriti i o unutarnjim i o vanjskim faktorima, ali zapamtimo da je glavni razlog zaborav i nesvjestan nemar spram poštivanja vjerskih principa. „Psovanje muslimana smatra se nemoralnim činom, a njegovo ubojstvo (borba protiv njega) aktom nevjerstva.“ – rekao je Muhammed, a.s.

Nažalost, mi ovomu zlu danas svjedočimo, muslimani međusobno prolijevaju krv i ne nalaze snage jedni drugima oprostiti, a oprost od Boga traže. Naprotiv iskazuju veliku dozu međusobnog nepovjerenja, omalovažavaju jedni druge, negiraju činjenice ili ih tumače u cilju opravdanja vlastitog djelovanja, a sve je to draga braćo od oholosti za koju je Muhammed, a.s., također rekao da je zapreka vjerniku za ulazak u džennet. Uzmimo pouku i uputimo dovu, tj. molbu Bogu dž.š. da otvori srca i razum ljudi kako bi vjera, milost, oprost, ljubav i razumni zaključci doveli do okončanja sukoba među muslimanima kao i u drugim mjestima na svijetu gdje se krv nedužnih prolijeva.

Ne možemo utjecati na globalna događanja, jer je naš glas suviše slabašan da bi ga čuli, ali možemo utjecati na to da našu zajednicu izgrađujemo, čuvamo i o njoj se brinemo i da učinimo sve kako bi u našem društvu razvijali ljubav i razumijevanje, a kada bi svi tako činili, u svijetu ne bi bilo nemilih događaja i ne bismo svjedočili krvoprolićima.

Danas je poseban dan, iskoristimo ga da posjetimo rodbinu i prijatelje kao i one koje odavno nismo. Budimo blizu jedni drugima i držimo se jedni drugih i zajedničkog nam užeta vjere koje nas sve okuplja. Ramazan ispraćamo, ali ne dozvolimo da vrijednosti njegove ispustimo nakon Bajrama, njegujmo i čuvajmo ih do idućeg ramazana, a molim Uzvišenog Boga da nam se smiluje i ono što je dobro po nas, društvo i zajednicu da nam to i podari.

Iskoristit ću ovu priliku da se zahvalim svima koji su nam uputili čestitke povodom ovog velikog blagdana muslimana, kao i Hrvatskoj radio televiziji i Hrvatskom radiju koji su i ovog ramazana osigurali prijenos naše svečanosti uživo. Srdačan pozdrav upućujem svim gledateljicama i gledateljima koji prate ovaj program, uz molbu Uzvišenom Stvoritelju da svim ljudima dobre volje, te dobrih i iskrenih namjera podari svako dobro i ispuni im želje koje su po njih dobre.

Upućujem dovu Uzvišenom Stvoritelju:

Bože Milostivi,

Učini da samo Tebi služimo!

Da se grijeha klonimo!

Da istinu govorimo!

Da o dobru mislimo!

Da dobra djela činimo!

Da se tuđeg imetka klonimo!

Da kod sebe korisno znanje povećavamo!

Bože Svemogući,

Oslobodi nas bijede i siromaštva!

Oslobodi nas straha i poniženja!

Oslobodi nas mita i korupcije!

Oslobodi nas nepismenosti i neznanja!

Oslobodi nas, Bože, podjela i nepovjerenja!

Bože Samilosni,

Podari bolesnima zdravlje!

Siromašnima opskrbu!

Prognanima povratak domovima njihovim!

Zarobljenicima slobodu!

Našoj domovini mir i slobodu!

Osnaži naše prvake mudrošću i hrabrošću!

Našu ulemu znanjem i iskrenošću!

Bože Milostivi,

Oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću!

Očisti ljudska srca od mržnje i zla!

Podari cijelome svijetu Tvoju uputu i milost!

Tako Ti Tvoje neizmjerne dobrote,

I tako Ti Tvoje milosti u ovome velikom danu!

Braćo i sestre, podijelite radost Bajrama među sobom i ne zaboravite potrebite. Sjetimo se svojih umrlih u ovim odabranim danima, ne zaboravimo da je sutra Dan sjećanja na sve šehide i poginule u Domovinskom ratu, odajmo im počast, zahvalnost i priznanje na primjeren način.

Svima vama od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Allaha, dž.š., za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati prognanim, bolesnim, nemoćnim i zatvorenicima s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im podari Svoju Pomoć, Milost i Uputu.

Svim muslimanima u Republici Hrvatskoj i cijelome svijetu želim sretan Bajram,

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

KULLU AMIN VE ENTUM BI HAJR!

URIME ZE MEFAT BAJRAMIN!

BAHTALO BAJRAMO!
[youtube id=”7T7Zyy2c7Ko” width=”600″ height=”350″]