Europska politička i medijska scena je uzavrela i čini se da postaje sve radikalnija. Radikalne stranke i pokreti su sve brojniji i čini se sve masovniji. Radikalna desnica je na posljednjim izborima za Europski parlament postigla značajan uspjeh.

S druge strane oni koji se bore za europske vrijednosti kao što su suživot i tolerancija u različitostima su, najblaže rečeno, u defanzivi. Lepen u Francuskoj, PEGIDA u Njemačkoj i slične ksenofobne stranke i pokreti u Europi šire netoleranciju i strah od drugih i drugačijih. Mediji u ime slobode, najblaže rečeno, ne poštujo ono što je mnogima sveto i nepovredivo.

Takozvani “branitelji islama” posežu za terorom kako bi “obranili svoje svetinje”, samo ne znamo u ime koga i ko im je dao takva prava. Mi ogromna većina muslimana ni u primislima se ne možemo složiti da je to u naše ime. Na sreću sve je više onih, na svim stranama, koji shvataju kolike se opasnosti kriju u ovakvim događanjima i koji se angažiraju na rješavanju ovih, malo je reći, problema.

Jedan od onih koji je shvatio koliko je sve ovo opasno je i naš muftija dr. Aziz ef. Hasanović. U to ime muftija Hasanović poduzima incijative, predlaže rješenja, poziva i govori da se svi razumni i odgovorni ujedine i slože u rješavanju ovoga zla. Na sreću mnogi su ga čuli i pridružili mu se. Vjerujemo da je zahvaljujući i tome u Republici Hrvatskuj  situacija mnogo bolja. Ne samo da ove negativne tendencije kod nas ne nalaze svoje pristaše nego je hrvatsko javno mnijenje na tragu pravilnog razumijevanja i poduzimanja demokratskih akcija na njihovu rješavanju.

Najbolje je poštovani posjetitelji da pogledate dio posljednje emisije HRT-a Duhovni izazovi:
[youtube id=”D-Bv1JJ57aw” width=”600″ height=”350″]