OBILJEŽENA NOĆ LEJLETU-L KADR U PULI

U subotu 03.08.2013./26. Ramazana 1434. H. g., u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Pula, priređen je prigodan program povodom mubarek noći Lejletu-l  Kadr. Ove godine program je bio drugačiji za razliku od prethodnih, jer su program osim djece izvodile i naše vrijedne hanume, kao i muški dio zbora. Uvodni dio su započeli naši najmlađi mališani sa ilahijama i recitacijama, zatim su hanume učile odlomke iz Kur’ana, mevlud i ilahije, a nakon njih muški dio zbora kojeg su sačinjavali Esad ef. Jukan,  Admir ef. Muhić,  Omer ef. Omanović i trojica ovogodišnjih ramazanskih praktikanata: Adnan ef. Hodžić, Jasmin ef. Vojić i  Adem ef. Kertić, koji  su svojim učenjem uljepšali završni dio programa. Tko je bio bolji u učenju i izvođenju programa manje je važno, koliko je bitno da su sve džematlije uživale u izvođenju programa i zajedno sa izvođačima veličali Stvoritelja. Na kraju programa prisutnima se obratio glavni imam Esad ef. Jukan, koji je govorio o odlikama i blagodatima noći Lejletul Kadr, a ono što je posebno istaknuo jeste činjenica da mali broj muslimana u Hrvatskoj zna učiti Kur’an.  Dalje, glavni imam je s ponosom predstavio svršenice Kur’anskog pisma, njih šest: Aida Jupić, Amila Joldić, Mirsada Crnalić, Aida Muhić, Nevza Softić, Sabina Rupić. Diplome ovim vrijednim hanumama su uručile m. Sadžida Jukan i m. Minela Omanović. Esad ef. Jukan je još jednom naglasio kako je on kao i svi uposleni u Medžlisu islamske zajednice Pula,  sretni i ponosni na ove mlade majke koje su  uspjele naći  vremena i volje, te naučiti Kur’ansko pismo i da će one dalje to znanje prenositi svojoj djeci i ukućanima. One su dokaz da se statistika u poznavanju učenja Kur’ana poboljšava na bolje i upravo zbog toga je muallimsko vijeće Medžlisa Islamske zajednice Pula na čelu sa glavnim imamom Esad ef. Jukanom, ovu mubarek noć većim dijelom posvetilo ovim vrijednim hanumama, koje su u predhodnoj školskoj godini  učile Kur’ansko pismo pod vodstvom m. Sadžide Jukan. Na kraju svog obraćanja glavni imam Esad ef. Jukan se zahvalio uposlenima u Medžlisu Islamske  zajednice Pula, kao i trojici ovogodišnjih ramazanskih praktikanata, koji su za ramazan dali sve od sebe u radu i time doprinijeli da ramazan bude ispunjen raznim aktivnostima. Nakon ovog dijela programa, slijedila je kratka pauza uz kahvu i voće u našem dvorištu, a onda smo uživali u noćnom- nafila namazu, kojeg su predvodili Admir ef. Muhić i Omer ef. Omanović.  Na kraju bismo se zahvalili obitelji Ismeta i Alme Omić, Isena Rustemi  koji su pripremili prigodne novčane poklone za najmlađe učesnike programa, kao i Muneveri Malagić koja je za djecu pripremila prigodne slastice. Da ih Allah dž. š. sve nagradi i poveća im nafaku, a svima nama ukabuli naše ibadete, post i sva dobra djela u ovom odabranom mjesecu. Amin!

 m. Minela Omanović

U OKRILJU NOĆI LEJLETU-L-KADR… POSJETA GRADONAČELNICE GRADA SISKA
SISAK-Džemat-u-noći-Lejletu-l-Kadr-1

Noć Lejletu-Kadr, Noć Moći, noć Sudbine i Noć određenja, veličanstvena noć, najodabranija noć u godini, noć vrijednija od 1000 mjeseci odnosno 84 godine ljudskog života, sve su to epiteti i opisi noći LEJLETU-KADR u kojoj je započela Objava časnog Kur’ana, posljednje Božije riječi, upućene cijelom čovječanstvu.

Draga braćo i sestre, dragi naši gosti, dobro došli u ramazansku 27. noć, za koju molimo dragog Boga da bude noć LEJLETU-L-KADR, bile su to uvodne, tople riječi dobrodošlice Zrinke Hafizović kojima je započela program obilježavanja noći LEJLETU-L-KADR.

Tome je prethodio DŽEM’ATSKI IFTAR, iftar kojeg su i ove godine, kao i prethodne organizirale bošnjačke asocijacije: Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Siska, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-Moslavačke županije i Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata grada Siska i SMŽ. Bio je to iftar koji zaslužuje predznak GRAND DŽEM’ATSKI IFTAR jer je i ove godine ponio titulu najmasovnijeg džem’atskog iftara sa preko 100 džem’atskih “zrna tespiha” koji homogeno i kompaktno predstavljaju snagu i ljepotu sisačkog džem’ata.

Nakon klanjanja akšam-namaza, dok su se svi smještavali za stolovima i polahko primicali ustima zalogaje slasne hrane nakon dugog dana, bilo je primjetno kako  predvodnici našeg Medžlisa nekog čekaju, očekuju jer se nisu ponašali kao većina nas koji smo se primakli našoj džem’atskoj sofri. I gle, na kapiji džamijskog harema pojavi se nova gradonačelnica grada Siska Kristina Ikić-Baniček zajedno sa svojim zamjenikom dogradonačelnikom Markom Kričkom, ljubazno se pozdraviše sa domaćinima i primakoše se džem’atskoj sofri da osjete i okuse šta je to džem’atski iftar. I dok je naš imam objašnjavao šta je sve prethodilo IFTARU, pojašnjavajući propise posta, suštinu i ulogu posta u islamu, ostali smo ugodno iznenađeni ovim (ne)očekivanim gostima, prvom damom našeg grada koja je, nakon nepuna 3 mjeseca od izbora na čelnu poziciju našeg grada, po prvi put posjetila Islamsku zajednicu i to u najodabranijem mjesecu, najodabranijoj noći. I to je prva posjeta čelne osobe grada Siska tijekom Ramazana jer su prethodnici posjećivali Islamsku zajednicu na Bajram.

Kasnije nam naš imam u osmijehu reče da dolazak  gradonačelnice nije bila tajna za njega i uži krug Medžlisa ali želio je da ostane tajna za većinu džem’ata kako bi gradonačelnica osjetila što autentičnije ramazanski ambijent i iftar bez posebnog uljepšavanja i protokola.

Nakon džem’atskog iftara, domaćini na čelu sa Alem ef. Crnkićem i h. Abdurahmanom Harčevićem provedoše gradonačelnicu i zamjenika gradonačelnice u prostorije Medžlisa kako bi se osobno uvjerili u nedovoljnost prostorija gdje se obavljaju molitve te razlog izlaska na vanjski prostor. Gradonačelnica je pozorno pratila i slušala predstavljanje sisačkog Medžlisa, aktivnosti i dešavanja da bi Alem ef. na kraju kazao kako se mi u Sisku ne osjećamo kao nacionalna manjina iako to jesmo po Ustavu RH ali naš život, izražavanje naše vjerske i nacionalne pripadnosti činimo kao da smo u matičnoj domovini iako je i ovo naša prva ili druga domovina, kako za koga.

Potom je počeo nešto oficijelniji program obilježavanja noći Lejletu-l-kadr, na našoj maloj “sisačkoj musalli” gdje su nas nestrpljivo čekale djevojke iz Omladinskog hora MIZ Sisak i mektebski polaznici. Oni su pripremili ove posebne noći nekoliko odabranih ilahija, kasida, recitala i poruka koje su odaslali našem džem’atu ali i našim posebnim gostima.

U sklopu programa obilježavanja noći Kadr, Alem ef. Crnkić u sklopu besjede povodom noći Kadr, odaslao je znakovite poruke, obraćajući se posebno našim gostima te izdvajamo njegove riječi

Počašćeni smo što ste večeras, u ozračju najodabranije ramazanske noći , došli zajedno sa svojim suradnikom,dogradonačelnikom, da osjetite dio ramazanskog ambijenta, ovdje u prostorije Islamske zajednice, tijesne i neuslovne zbog čega se nalazimo na ovom vanjskom prostoru,ali nama ipak drage prostorije.

Zahvalni smo Vam što ste prihvatili naš Poziv da po prvi put u svojstvu gradonačelnice posjetite našu Zajednicu, baš u najodabranijem mjesecu za nas i najodabranijoj noći, te prisustvujete iftaru, večeri za postače, kako bi osjetili naše zajedništvo i ljepotu života u radosti naše vjere.

Vašim dolaskom večeras, osjećamo da ste nam pružili ruku prijateljstva te da ste nam posvjedočili kako su sve vjerske zajednice, pa tako i Islamska zajednica važan partner u promicanju ljudskih, moralnih, univerzalnih vrijednosti koje baštini ovo društvo.

Mi cijenimo Vaš dolazak, a još više ćemo cijeniti Vas, ako zajednički nastavimo najvažniju priču muslimana, najveći prioriet i zadatak, ishođenje potrebne dokumentacije i  svih potrebnih uvjeta za početak izgradnje džamije i Islamskog centra u Sisku.

Sada kada ste nam došli i razgledali naše prostorije, nemamo potrebe ukazivati vam  koliko nam je potreban adekvatan vjerski objekat i prostor, to nije samo naš san, već san generacija ljudi, dobrih Bošnjaka koji su voljeli ovaj grad, gradili ga i branili te na kraju mnogi od njih položili i svoje živote.

 Znam da to znate i znam da osjećate i naš san i vjerujem i nadam se , zajedno sa svim prisutnim vjernicima, da ćete uložiti maksimalan trud da grad Sisak zajedno sa svojim službama, pomogne  u realizaciji ovoga, za nas najvažnijeg projketa u povijesti Islamske zajednice na ovim prostorima.

Gradonačelnica grada Siska u svom kratkom obraćanju vjernicima, ne želeći da narušava svetost ove noći, mjeseca i mjesta gdje se nalazi, kazala je kako se, iako prvi put u posjeti Islamskoj zajednici osjeća ugodno, dobro došla, sa iskazanim gostoprimstvom kojeg nije očekivala i u ozračju pozitivnih misli, osjećanja i vibracija. Njezina želja, kao i njenih suradnika jeste da vjernici Islamske zajednice dobiju adekvatan vjerski objekat koji će biti na dobrobit svih građana ovoga grada.

Osjetili smo ovu posebnu noć, kao noć zajedništva, noć džem’ata, poštivanja i uvažavanja, noć najljepših poruka…

M.S. (www.medzlis-sisak.net)

UŽIVAJTE U FOTOGALERIJI POVODOM NOĆI LEJLETU-L-KADR.

FOTOGRAFIRAO  MIDHAT MULABDIĆ

Noć Kadr u Islamskom centru Rijeka sa hafizom iz Irana

Muslimani MIZ Rijeka a i Islamski centar su počašćeni da u noći Lejletu-l-kadra budu domaćini važenim gostima iz IR Iran hafizu Rahimu Haki i direktoru Islamskog kulturnog centra u Zagrebu. Nakon zajedničkog džematskog iftara na platou Islamskog centra s pogledom na prekrasni Kvarnerski zaljev prije tervaije smo uživali u učenju jasina i hatma dove za vakife a nakon teravih namaza dodjeli vakufnama novim vakifima a među njima su i dvoje najmlađih vakifa Ammra Šabanović (11 mjeseci) i Žlibanović Amber (2 mjeseca). Nakon travih namaza u punom Islamskom centru uživli smo i ilahijama riječkog zbora Selsebil i učenju kurana hafiza iz Irana Rahima Haki. U prilogu vam predstavljamo učenje hafiza iz Irana Rahima . Nakon obilježavanja noći Kadra u 00:30 je klanjana nafila namaz kojoj je nazočilo oko 200 džematlija. Nek Allah ukabuli sve naše ibadete u ramazanu. Uživajte u Allahovim riječima…..

Hajrudin Mujkanovic
[youtube id=”SXE-ENNdao0″ width=”600″ height=”350″]

 

NOĆ LEJLETUL-KADR U SPLITU OBILJEŽENA CJELOVEČERNIM IBADETIMA

 04.08.2013. Doček ovogodišnje mubarek noći Lejletul-Kadra u splitskom mesdžidu započeo je klanjanjem akšam namaza iza kojeg je uslijedio džematski iftar. Atmosfera zajedničkog iftara je uvijek posebna i bio je vidljiv trud mnogobrojnih domaćica oko različitih jela; od pakistanske riže, preko dalmatinske ribe do bosanskih pita. VIŠE

Prigodni program je započeo učenjem Kur’ani Kerima a zatim ilahijama i učenjem mevluda.Ovaj put srca okupljenih džematlija razgalile su djevojčice, članice mektebskog zbora Medžlisa islamske zajednice Split, predvođene mualimom Suadom Hadžić, te muškog zbora koje je predvodio ramazanski imam, Denis ef. Žepčan.

Na kraju programa, riječ je uzeo glavni imam, Vahid ef. Hadžić i u prigodnom govoru, pored podsjećanja na posebnosti noći Kadra upozorio sve prisutne na veliku opasnost od asimilacije i svođenja vjerena samo puku tradiciju i običaje.

Po završetku programa, džematlija Sanel Kuljanović proučio je ašere a zatim je proučena posebna dova povodom Lejletul-Kadra. Odmah je uslijedilo klanjanje jacije i teravih namaza.

Nakon namaza, uslijedila je pauza u programu od pola sata za vrijeme koje su se svi prisutni mogli okrijepiti sokovima, slasticama i voćem. Iako je većina u međuvremenu otišla ipak je jedan značajan broj prisutnih ostao na drugom dijelu programa koji se sastojao od učenja Kur’ana, nafila namaza i zikra i koji je potrajao do iza dva sata poslije ponoći.

Na kraju, molimo Uzvišenog Allaha da primi sve naše ibadete, da nagradi sve one koji su uzeli učešća u pripremi iftara, programa i svim ibadetima te odabrane noći. V.H.

USKORO POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE SA PROGRAMA!