Mnogo vjere, ljubavi, volje i napora zahtijeva uspjeli hod vjernika na putu do savršenstva duše. Mnogi zastaju, skreću, umorni odustaju ali mnogi hrabro idu do cilja. Na tom putu do cilja znanje je njihova prva i najvažnija stanica koja otkriva bogatstvo vjere koja i potiče želju za znanjem.

Baš takvim riječima mogao bi se opisati i hod nekoliko tisuća vjernika koji pohodiše Zagrebačku džamiju u periodu od 29.9./27.12.1437. do 1.10.2016./1.1.1438. h.g., prateći 23. Međunarodno natjecanje učača Kur’ana ili sudjelujući na njemu.

Allahova Riječ koja prije četrnaest stoljeća obuze cijelo biće Muhammeda, a.s., te je kao Radosnu i Veliku Vijest primi u svoje srce s plemenitim ciljem prenošenja u srca dobrih ljudi i ove je godine, po dvadeset treći put, s istim i zajedničkim ciljem, okupila stotinu hafiza, karija, muallima, muderrisa i onih žednih znanja, dobrote i ljepote.

U današnjem svijetu u kojem su dobro i ljepota postali odvojeni jedno od drugoga, u svijetu u kojem se ružnoća i zlo ističu kao nešto zbiljsko a ljepota i dobrota se guraju ustranu kao nebitno, drugorazredno i u konačnici, nezbiljsko, Zagrebačka džamija, po tko zna koji put, pokaza da je islam religija ljepote koja se nikad ne može odvojiti od dobra.

Povodom 29. rođendana, pod svojim okriljem okupi vjernike iz Bosne i Hercegovine, Turske, Kraljevine Saudijske Arabije, Sirije, Irana, Kuvajta, Omana, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije, Kosova, Bugarske, Finske, Francuske, Italije, Luksemburga, Ukrajine, Kazahstana, Švedske, Nizozemske, Njemačke, Engleske, Norveške, Belgije, Danske, Škotske, Španjolske, Alžira, Maroka, Katara, Egipta, Libije, Sudana i Hrvatske s namjerom da ljepotom kur’anskog interpretiranja ponudi spasotvornu snagu, danas prijeko potrebnu.

Zagrebačka džamija je prethodnih dana, kao i mnogo puta ranije, skrenula pažnju javnosti na islam koji je, kudgod se usmjerio kroz svoju povijest, uvijek stvarao ozračje ljepote.

Natjecanju, koje je održano u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Ministarstva vakufa i islamskih poslova države Katar, Ministarstva islamskih poslova i da’we Kraljevine Saudijske Arabije, Svjetske organizacije za hifz iz Džede, Medžlisa Islamske zajednice Zagreb te uz supokroviteljstvo Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, pristupila su 62 natjecatelja u kategorijama tilawet, hifz 5 džuzeva, hifz 15 džuzeva te hifz cijeloga Kur’ana.

Svečanosti otvorenja, koja je upriličena u četvrtak, 29.9.2016./27.12.1438. h.g., u kongresnoj dvorani „Hadži Salim Šabić“, prisustvovali su brojni uglednici među kojima i izaslanik Ministarstva vakufa i islamskih poslova države Katar šejh Nasser Al-Sulaiti, gradonačelnik Zagreba g. Milan Bandić, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru gđa Ermina Lekaj Prljeskaj, predstavnici diplomatskog kora muslimanskih/islamskih zemalja akreditiranih u Zagrebu, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb g. Petar Penava te ugledni gosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života grada Zagreba i Hrvatske.

Svečanost je otpočela učenjem Kur’ana višestrukog pobjednika svjetskih natjecanja, kurra hafiza dr. sc. Ahmada Abolghasemija iz Irana.

Moderator programa bio je predsjednik IOM-a Zagreb, dr. med. Gzim Redžepi koji se, nakon riječi dobrodošlice, osvrnuo na značaj natjecanja i činjenicu da ono, iz godine u godinu, poprima nove dimenzije koje zahtijevaju brojne organizacijske iskorake kojima Medžlis Islamske zajednice Zagreb, uz visoka pokroviteljstva i pomoć zaposlenika i brojnih volontera, umije hrabro i upsješno doskočiti.

Natjecanje je otvorio muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović koji je, između ostaloga, izrazio zadovoljstvo što se povodom 100. obljetnice institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj, upsjelo organizirati međunarodno natjecanje, kako je prošle godine i najavljeno. S posebnim pijetom prisjetio se muftija svojeg prethodnika, muftije Ševke ef. Omerbašića i rahmetli h. Salima Šabića – inicijatora i pokretača natjecanja, potom se zahvalio članovima ocjenjivačke komisije te g. Halidu Yassinu, voditelju Ureda za odnose s Arapsko-islamskim svijetom pri Mešihatu IZ-a u Hrvatskoj i Mersad ef. Kreštiću, imamu Zagrebačke džamije i tajniku natjecanja, ističući kako oni podnose najveći teret i odgovornost pripreme i realizacije natjecanja.

Dvodnevno učenje Kur’ana, smjenu natjecatelja u četiri kategorije, pomno je pratila i ocjenjivala komisija u sastavu: kurra hafiz mr. sc. Aziz Alili, predsjednik komisije (Hrvatska), kurra hafiz Ali Mohammed Otuif (Kraljevina Saudijska Arabija), kurra hafiz Fared Oyaleez (Francuska), kurra hafiz dr. sc. Ahmad Abolghasemi (Iran), kurra hafiz Malallah Al-Jaber (Katar), kurra hafiz Ercan Mahmut (Turska), kurra hafiz mr. sc. hafiz Bajram Ajeti (Makedonija) te kurra hafiz Armin Abaza (Bosna i Hercegovina).

REZULTATI 23. MEĐUNARODNOG NATJECANJA

TILAWET

1.Hadi Mowahhedeamin (Iran)97,00
2.Brahim Boughaleb (Belgija)94,63
3.Ilias Essaket (Italija)94,00

HIFZ 5 DŽUZEVA

1.Ibrahim Ammar (BiH)95,75
2.Merzuk Grabus (BiH)95,06
3.Ammar Muderizović (Srbija)94,44

HIFZ 15 DŽUZEVA

1.Ahmed Hamidović (BiH)91,25
2.Haris Ahmić (Hrvatska)91,15
3.Ismail Čehić (BiH)90,10

HIFZ KUR’ANA

1.Abdulaziz Abdullah Ali Al-Hamri (Katar)97,10
2.Abdallah Aribi (Alžir)96,10
3.Omar Alshalan (Kuvajt)95,50

Pobjednik 23. Međunarodnog natjecanja

Pobjednikom 23. Međunarodnog natjecanja učača Kur’ana, smatra se pobjednik u najzahtjevnijoj kategoriji hifza cijelog Kur’ana. Ove godine to je dvadesetčetverogodišnji hafiz Abdulaziz Abdullah Ali Abdullah Al-Hamri iz Katara.

Pobijedivši u kategoriji hifza cijelog Kur’ana osvojio je nagradno putovanje na hadž te je, ujedno, i nositelj priznanja i nagrade Hafiz Fadil ef. Fazlić, koja se, po odluci Medžlisa IZ-a Zagreb, već petu godinu, dodjeljuje najboljem natjecatelju. Novčanu nagradu od 500.00 eura svake godine osigura porodica rahmetli hadži hafiza Fadila ef. Fazlića.

Hafiz Haris Ahmić – ponos Islamske zajednice u Hrvatskoj

Islamska zajednica u Hrvatskoj svake godine ima i svoje predstavnike na ovom natjecanju. Ove godine, uspješno i reprezentativno, bili su to Idriz ef. Hasanović u kategoriji tilawet, student Ammar Đikić u kategoriji hifz 5 džuzeva te hafiz Haris Ahmić u kategoriji hifz 15 džuzeva.

Hafiz Haris je dugogodišnji mujezin Zagrebačke džamije i student integralnog studija medicine na engleskom jeziku što ga, svakako, čini posve drugačijim i osobitim u odnosu na njegove vršnjake ali i u odnosu na druge natjecatelje koje smo imali priliku slušati. Unatoč uspjesima koje niže u brojnim segmentima djelovanja, hafiza Harisa nikad ne napuštaju vrline skromnosti i samozatajnosti a marljivost i odgovornost nagrađeni su visokim drugim mjestom u kategoriji hifza 15 džuzeva. Hafiz će na sve to, ipak, samo skromno reći kako se, zbog fakultetskih obveza, i nije stigao puno pripremati. A mi ćemo dodati: a šta bi bilo da je stigao? Neka Uzvišeni Allah čuva ovog čestitog čuvara Njegove Riječi a njegovu porodicu obaspe Svojim rahmetom.

Dodjela priznanja, mevlud i proglašenje pobjednika

Na ceremoniji zatvaranja natjecanja i proglašenja pobjednika muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, g. Halid Yasin i dr. med. Gzim Redžepi uručili su zahvalnice dugogodišnjim pokroviteljima i donatorima. Zahvalnice su uručene predstavniku Svjetske organizacije za hifz iz Džede (zahvalnicu je preuzeo član komisije kurra hafiz Ali Mohammed Otuif), Ministarstvu vakufa i islamskih poslova države Katar (zahvalnicu je preuzeo član komisije kurra hafiz Malallah Al-Jaber) te Ministarstvu islamskih poslova i da’we Kraljevine Saudijske Arabije (zahvalnicu ju preuzeo šejh Abdulmajid Alghayth, ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije u BiH).

Džematilijama su se, prigodno, te večeri obratili zagrebački muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, tajnik Natjecanja Mersad ef. Kreštić te glavni imam MIZ-a Zagreb, kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili istaknuvši kako nas samo Kur’an i negova sofra mogu ujediniti i okupiti na putu dobra. Pozvao je pristune da se Fatihom prisjete brojnih vakifa te dugogodišnjeg člana i predsjednika ocjenjivačke komisije merhuma hadži-hafiza Fadil ef. Fazlića a potom i proglasio pobjednike u svim kategorijama.

Divno li je bilo s Kur’anom, brojnim njegovim hafizima i učačima, ući u Novu 1438. hidžretsku godinu. S akšam-namazom uđosmo u sveti mjesec muharrem a Novoj godini iskazasmo dobrodošlicu mevludom.

Lijepo je bilo među brojnim hafizima i učačima Kur’ana, natjecateljima i gostima, vidjeti poznata lica Dželala ef. Kalošija i hafiza Esada ef. Čančara koji su obilježili prva Jugoslovenska natjecanja učača Kur’ana u Zagrebu te dugogodišnjeg člana Organizacijskog odbora ranijih natjecanja i nekadašnjeg zagrebačkog vjeroučitelja Zaim ef. Ibrahimija.

Valja istaći da bi organizacija natjecanja poput ovoga bila znatno otežana kada, uz ranije navedene pokrovitelje, ne bi bilo sponzora poput osvjedočenih prijatelja iz Turkish Airlinesa u Hrvatskoj. A pored „velikih sponzora“, srcu su posebno mili oni koji svojim skromnim zalaganjem daju doprinos ovakvim manifestacijama. Takav je i mladi i perspektivni BH slikar iz Brčkog g. Eldin Omerhodžić, koji pobjednicima već godinama poklanja svoje umjetničke slike Zagrebačke džamije. Od ove godine njegova umjetnička slika krasit će i dom jedine ovogodišnje natjecateljice Elmedine Avdibašić iz Tuzle.

Uz Elmedinu, još je jedna djevojčica bila ukrasom drugog dana natjecanja. Najmlađa polaznica Škole Kur’ana i hifza, sedmogodišnja Rania Demirović, učeći posljednje ajete sure Al-Bekare, bila je ibret prisutnim džematijama i osvježenje žiriju koji su njezino milozvučno učenje iskoristili za kratak predah od odgovornog i zahtjevnog ocjenjivačkog posla.

Zbog obimnosti i kompleksnosti organizacije natjecanja, već duži niz godina posao koordinacije između navedenih organizatora kao i brojne zahtjevne i odgovorne tehničke pripreme, uz sve svoje primarne obaveze i poslove, vrše potpredsjednik IOM-a Zagreb g. Alem Orlić i imam i muallim Mersad ef. Kreštić.

Nepravedno bi bilo ne spomenuti angažman i svesrdnu pomoć glavnog imama MIZ-a Novi Travnik, sada imama Zagrebačke džamije, Fahrudin ef. Haseljića koji je, od prvog dana, svo svoje znanje i vrijeme stavio na raspolaganje potrebama Medžlisa i organizacije natjecanja.

Najveći i najzahtjevniji dio organizacije ove manifestacije na svojim plećima, zasigurno, iznese Medžlis IZ-a Zagreb, njegovi članovi i uposlenici – od imama i muallima, blagajnika, aktivne i vrijedne omladine, vrijednih spremačica i portira, kuhara i kuharica, potom marljivo osoblje Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića kao i požrtvovne džematlije koje, ne žaleći truda, vremena niti materijalnih dobara, čine sve kako bi natjecanje proteklo u najboljem redu.

U skladu s načelima svojeg djelovanja, koje podrazumijeva i organiziranje raznih oblika međusobnog pomaganja u duhu humanizma i solidarnosti te života u međusobnom miru i suradnji, Crveni križ grada Zagreba je, na nogometnom igralištu iza džamije, organizirao podjelu 2250 obroka variva s junetinom.

Trodnevnoj manifestaciji prisustvovalo je više tisuća posjetitelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pobrojano je čak 35 autobusa i 2 minibusa s posjetiteljima iz BiH, većinom s vjernicima iz Cazinske krajine, od čega najviše iz Bužima.

Natjecanje, koje se i ove godine moglo izravno pratiti putem YouTube-a, od početka pa sve do odlaska posljednjih natjecatelja, pratio je i g. Yasser Farag, urednik i novinar TV kuće Ahlu Al Quran iz Kraljevine Saudijske Arabije trudeći se zabilježiti svaki momenat natjecanja kao i sve ono što se odvijalo iza kulisa istog.

Molimo Uzvišenog Allaha da nas i sljedeće godine okupi i ujedini oko kur’anske sofre u Zagrebačkoj džamiji.

Lamija Alili