Džunejd Husejn i prije odlaska u redove Daiša smatran je čudesnim elektronskim mozgom

U naletu američke bespilotne letjelice u četvrtak 27. kolovoza na sjeveru Sirije ubijen je Džunejd Husejn poznat kao elektronski mozak Daiša. Rođen je u velikoj Britaniji porijeklom iz Pakistana. Prigodom pogibije nalazio se u automobilu kojim je putovao u grad Rekku na sjeveru Sirije. Kao vrsni eletronski stručnjak osnivao je takozvanu elektronsku vojsku Daiša u čemu je imao velikoga uspjeha. Amerikanci su ga nazvali elektronski gusar jer je s lakoćom provaljivao u imaile poznatih političara. Njegov najveći uspjeh kao elektronskog gusara bio je provala u imail britanskoga premijera Tonia Blera. Rođen je u Birminghamu. Zbog provale u internetsku poštu britanskog premijera osuđen 2012. godine je na šest mjeseci zatvora kada je imao 22 godine. U 23 godini života oženio je poznatu pjevačicu Saly Johs autoricu poznate kompozicije Rab koja je javno rekla da podražava Daiša i potom otputovala u Rekku na sjeveru Sirije i sa sobom povela njihovog sina. Supruga Saly poznata je britanskim medijima po izjavi da će svakom nevjerniku odrubiti glavu i izložiti ih na zidove grada Rekke. Sebi je dala konspirativno ime Im Husejn. Džunejda je upoznala putem interneta, primila islam i nakon njegova odlaska i ona je otputovala u Siriju. Susjedi u pokrajini Kent u Britaniji koji su je poznavali govorili su da ima luđačke postupke. Oni tvrde da se bavila crnom magijom odakle je i potjecalo njeno luđačko ponašanje.

Vijest o ubojstvu Džunejda prvi je objavio sirijski centar za ljudska prava a zatim je tu vijest potvrdila i agencija Roiters.

Za vrijeme nedavne provale u elektronsku poštu ministarstva vanjskih poslova SAD, američki stručnjaci ozbiljno sumnjaju da je to bilo djelo Džunejda. I Amerikanci i Britanci smatraju da je bio vrlo sposoban elektronski stručnjak.

 I ako Daiš još nije potvrdio pogibiju Džunejda, sirijski izvori a potom američki putem prisluškivanja Daišovih razgovora vjeruje se da je Džunejd i dva njegova pratioca poginuli usred bombardiranja. Poginuo je u mjestu zvanom Kazijet ebul Him u blizini grada Rekke. Džunejd je prema izjavama poznavatelja bio najčuvanija osoba u Daišu od američkih zrakoplova. Nikada nije ostajao na jednom mjestu više od šest sati. Za njega su kopana podzemna skloništa.

Zahvaljujući njemu i njegovoj stručnosti vojska Daiša je rasla velikom brzinom. On je osigurao da sva daišova propaganda stigne do mladih koji su bili glavna okosnica terorista. Naročito je bio stručnjak u elektronskoj propagandi i prikrivanju internetskih poruka glavnih šefova organizacije. Oko potvrde njegova ubojstva vlada stanovita tajnost.  Televizija CNN nije mogla dobiti ni potvrdu ni demanti njegova ubojstva. Dnevnik Times je objavio vijest kao i Arabiya Net od koje i prenosimo ovu vijest. Ako vijest bude točna a većina se slaže da jest, Daiš je Husejnovim ubojstvom izgubio prozor u svijet.

sali

Salyini susjedi zaobilazi su je na daljinu jer su plašili njene magije