Egipatske vlasti zabranile su odlazak na hadž muftiji iz Gaze i grupi hadžija. Egipatske granične vlasti nisu dale nikakvo objašnjenje zabrane i jednostavno su naredile muftiji i hadžijama da se vrate odakle su došli.

S druge strane granične vlasti iz Gaze izjavili su da svi putnici na čelu sa muftijom posjeduju važeće dokumente te vize Veleposlanstva Saudijske Arabije. Palestinska strana je izjavila da ih granične vlasti Egipta nisu obavijestili za razlog zabrane putovanja muftije i grupe hadžija iz Gaze. Hadžije iz Gaze kojima je dopušten ulazak na egipatski teritorij praćeni su pod budnim oko naoružanih vojnika i bilo im je zabranjeno izlaziti iz autobusa sve do kairske zračne luke.

Ova stajališta egipatskih vlasti nisu mogla biti donesena osim na vrhu zemlje. S toga se i postavlja pitanje dokle sežu prava vjernika i ovlaštenja državnih organa.

Muftija Sulejman je izjavio da se osoblje graničnoga prijelaza u Refhu ne odnosi prema putnicima Palestincima s poštovanjem. Kada sam vidio da se prema meni odnose kao prema nitkovu znao sam da ću s njima imati problema. On je rekao da više neće odlaziti iz Gaze sve dok se ne promijeni ponašanje prema Palestincima.