U Rijadu glavnom saudijskom gradu u nedjelju 29. prosinca 2014. godine počelo je natjecanje u hifzu i tilavetu Kur’ani kerima muslimana vojnika iz svih svjetskih vojski. Pozivu emira Selmana organizatora i pokrovitelja ovog jedinstvenoga natjecanja učenja Kur’ana uz svijetu odazvalo se i ministarstvo obrane Velike Britanije i poslalo dvojicu vojnika hafiza. Jedan od njih imam hafiz Asim izjavio je da u britanskoj vojsci kao profesionalci služi 600 vojnika muslimana. On je rekao da vojnici muslimani predstavljaju u engleskim oružanim snagama bitan sastavni dio, a vjera islam kao i sve druge religije vrlo su cijenjene i poštovane kako od ministarstva obrane tako i od vojnih zapovjednika.

Od prije godinu dana ministarstvo obrane uvelo je u godišnji kalendar dan muslimana vojnika u britanskoj vojsci a u svečanostima pored vojnika učestvuju i civili. Pri svakoj vojarni u kojoj ima muslimana vojnika osiguran je molitveni prostor, a svi vojnici petkom imaju tri sata slobodnog vremena radio obavljanja džume-namaza. Tijekom ramazana muslimani imaju povlastice, a ishrana je osigarana halal-hranom. Imam Asim je islamski savjetnik u ministarstvu obrane. On je izjavio da od 2009. do 2014. godine povećanje vojnika muslimana u redovima oružanih snaga Velike Britanije iznosi 20% s tendencijom daljnjeg povećanja. Britanska vojska učestvuje u natjecanjima učenja i hifza Kur’ani kerima od 2013. godine. Zanimljivo je istaći da je Velika Britanija jedina nemuslimanska zemlja koja šalje svoje vojnike muslimane na ovo Natjecanje.

Čitajući ovo učešće britanske vojske u hifzu i tilavetu Kur’ani kerima ne može a ne zapitati se zašto nema naših bosanskih imama na ovom natjecanju i ako je islamsko dušebrižništvo i vjeronauk za vojnike uveden više od 5 godina. Čak što više bosanska vojska je jedina u Europi koja ima i muftiju kao vrhovnog dušobrižnika muslimanskih vojnika. Njihov odlazak na ova natjecanja bio bi veliki poticaj da se naši mladi više i dublje posvete vjeri kao pomagaču u životnom uspjehu.

Š.O.