Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Egipta Ahmed Ebu Zejd u četvrtak 13.08. oštro je kritizirao izvješće dopisnika CNN o stanju sigurnosti u zemlji, a vezano za otmicu hrvatskoga državljanina Tomislava Salopeka. Njegova otmica snažno je odjeknula među stanovnicima Egipta. Naročiti je problem izazvalo proturječna izvješća u svezi otmice.

Odmah nakon otmice na društvenim mrežama stvorio se privid svojevrsnog kaosa a sve zbog izostanka vlasti iz događaja i prepuštanja društvenim mrežama da tumače šta se dogodilo. To je bila glavna optužba dopisništva CNN o tim događajima. Glasnogovornik je istakao primjer Sinaja na kome se vode borbe sa teroristima dok turisti uživaju potpunu sigurnost. Treba međutim istaći da Sinaj predstavlja samo 5% prostora zahvaćenog borbama s teroristima.

Ebu Zejd ističe da je terorizam postao svjetski fenomen i da se Egipat nalazi u središtu borbe protiv te pošasti i da njegova zemlja čini sve što je u njegovoj moći u toj borbi. On zamjera dopisništvu što je otmicu hrvatskoga građanina prikazalo tako da je dio vlasti zadužen za sigurnost nestao u javnosti što je izazvalo priličan kaos u zemlji. Zamjera dopisništvu i to što pravi razliku među žrtvama terorizma rekavši da je boja krvi žrtava ista. Navodi primjer napada na dopisništvo satiričkoga lista u Parizu i u Bostonu gdje su također zakazale agencije za sigurnost.

Izvješće CNN opisalo je stanje na Sinaju kao područje koje je izvan zakona i u kome teroristi imaju glavnu riječ. U izvješću se kaže da Egipat sve više pada pod utjecaj terorizma.