Gorke suze muslimanske pripadnice naroda Ruhanga

            Pred opće izbore u Mijanmar dvojica visokih predstavnika UN doputovali su kako bi tamošnjoj vladi prenijeli golemu zabrinutost za stanje u zemlji. Tom prigodom spomenuli su teško stanje naroda Ruhanga kome vlasti Burme odriču pravo na državljanstvo i ako se u toj zemlji nalaze od 16 stoljeća. Specijalni savjetnik generalnog tajnika UN Ban Ki Mona Adam Ding zatražio je od burmanske vlade prestanak svih neprijateljstava protiv manjina u ovoj zemlji a naročito muslimana Ruhanga kojima je u članku 364 Ustava Burme iz 2008. godine oduzeto državljanstvo. Gospođa Dženifer Welz specijalna savjetnica Glavnog tajnika UN upozorila je vladu Mijanmara na obvezu zaštite nacionalnih i vjerskih manjina. Ozbiljno su upozorili vladu Mijanmara na posljedice daljeg ugrožavanja muslimanske manjine naroda Ruhanga. Specijalni savjetnici generalnoga tajnika UN zatražili su od vlade Mijanmara tri hitna zahtjeva:

  1. Zaštitu nacionalnih i vjerskih manjina u zemlji i u tom smislu poduzmu sve zakonske mjere jer će u protivno biti odgovorna pred svjetskom javnosti.

  2. Od vlade se traži da tijekom predizborne kampanje svako nacionalističko divljanje ekstremista iz redova budista.

  3. Od vlade se zahtjeva da na ovim skorašnjim izborima pokaže spremnost da bude zemlja miroljubivih napora i spremnosti da gradi zemlju ljudskih prava i sloboda.