Hudžetul islam Ali Ekber Hašimi Rafsandžani bio je prvi predsjednik Irana u dva mandata i najbližu Humejnijev suradnik

Predsjednik Vijeća za očuvanje iranskoga političkog sustava Ali Ekber Hašimi Rafsandžani održao je govor u povodu obljetnice povratka ajetullaha Humejnija nakon više godišnjeg izgnanstva iz zemlje davne 1979. godine. Tom prigodom na veliko iznenađenje mnoštva prisutnih Rafsandžani je upozorio na opasnost narodnog neposluha zbog poteza nekih u vlasti, te napao članove Savjeta za očuvanje ustava koji su odbili kandidaturu Homejnijevog unuka Husejna za člana Vijeća za Ustav. On je u govoru rekao da je sramotno da u tom vijeću sjede članovi koji nisu učestvovali ni dana u revoluciji a danas predstavljaju vrhovnu vlast u zemlji. Promatrači su sigurni da je Rafsandžani mislio na prvoga čovjeka u zemlji ajetullaha Hamneija koji je dopustio da takve osobe sjede u vrhu vlasti, i to ne samo da im je dopustio nego ih je poticao radi obrane i zaštite sustava u zemlji koji je njemu odgovarao. Humejnijev unuk opisan je u krugovima političara kao čovjek blizak reformistima pa je to glavni razlog zbog čega je njegova kandidatura odbijena.

Rafsandžani je ukazao na sve veću pojavu samovolje u krugovima vijeća kojima je dano preveliko pravo da nameću narodu svoju volju. Odbijanje brojnih zaslužnih ljudi u ta vijeća kod naroda stvara nezadovoljstvo i moglo bi se vrlo lako dogoditi kontraefekt.

U svezi odbijanja kandidature Hasana Humejnija Hudžetulislam Rafsandžani je rekao da je cijeli Iran veliki dužnik ajetullahu i prvom muršidu Irana jer da njega nije bilo ne bi bilo ni nas danas pa je odbijanje kandidature njegova unuka veli šamar svima nama.

Nedavno je Rafsandžani otvoreno zahtjevao da se u prvom čovjeku Irana (muršidu) raspravlja u vrhovnim vijećima. To je izjavio u povodu vijesti da ajetullah Hamneji boluje od raka. Kao reakcija na taj njegov zahtjev stiglo je upozorenje iz vojske, iz redova Pasdarana da bi ga mogla zadesiti sudbina ajetullaha Husejna Alija Muntaziri koji je stavljen u kućni pritvor i tamo je umro.

Ovoga puta Rafsandžani je na javnom skupu napao sve one koji su zahvaljujući makinacijama i bliskim odnosima sa muršidom Hamneijem došli u poziciju da odlučuju o sudbini zemlje. Medžlis za obranu Ustava najviše je tijelo u zemlji koje bira muršida i analizira njegov rad i aktivnosti. Ovaj Savjet ima 12 članova i trenutno s njim upravljaju ultrakonzervativci što onemogućava reforme u zemlji i dovodi zemlju, zbog ekonomske krize, do bankrota državne blagajne. Sankcije su uvelike uništile zemlju i jedini način da se popravi stanje jesu reforme zbog čega toliko inzistira Rafsandžani.

Dan nakon Rafsandžanijeva govora u povodu obljetnice povratka Humeinija u zemlju, na njega su ispaljene salve optužnica od strane ultrakonzervativnog klera. Iz krugova čuvara revolucije Rafsandžani je opisan kao neprijatelj države i prijete mu brisanje sa političke scene. Prije Rafsandžanija,Muntazarijevu sudbinu izopćenja, doživjeli su Mir Husejn Musevi i Karrubi. Za odbijanje kandidature Hasana Humejnija izravno optužuju Rafsandžanija jer je on nagovorio Hasana da ne pristupi ispitu za fakiha što je uvjet članstva u spomenutom Savjetu. Što će se još dogoditi do datuma izbora 26. veljače ove godine vidjet ćemo. Treba istaći i to da je Rafsandžanijev sin u zatvoru osuđen na dugogodišnju robiju.