Američki TV kanal CBS u srijedu je objavio rijetke fotografije prvoga čovjeka zločinačke organizacije Daiš, poznatog po nadimku Ebu Bekr El-Bagdadi. Fotografije potiču iz američkoga zatvora Buka s početkom koji su sada u vrhu spomenute družine 2004. godine, a uzete su iz osuđeničkog kartona. El-Bagdadi je u spomenutom zatvoru bio jedan od 12 učesnika koji su trenutno rukovodstvo ove organizacije.

U jednom od najstrožijih američkih zatvora Buka El-Bagdadi je proveo deset mjeseci od veljače do kraja prosinca 2004. godine. Amerikanci su ga uhapsili na jednom sastanku u gradu Falludži. Nekoliko dana nakon hapšenja prebačen je u zatvor Buka. Optužen je da radi protiv američke okupacije Iraka opisujući je kao vrlo opasnu. Prije hapšenja bio je službenik na sveučilištu. Prema pisanju specijaliste za terorizam Hašima El-Hašimija u knjizi ISIL, Insajder Army of Teror El-Bagdadijevo hapšenje nije bilo u planu nego jednog drugog ekstremiste po imenu Nusajif Nu’man Nusajif. U zatvoreničkom kartonu piše da je uhapšen kao civilno lice, a ne kao naoružano lice.

El-Bagdadijevo pojavljivanje u javnosti datira od trenutka kada je sebe proglasio halifom i kada je održao prvi govor u mesdžidu u Mosulu u lipnju i kad je u tom govoru pozvao eksploziju vulkana na svakom mjestu.