Selman bin Muhammed El-Umeri otvoreno progovorio o stanju službene Islamske zajednice u arapskim zemljama

Saudijski stručnjak za borbu protiv terorizma i ekstremizma Selman bin Muhammed El-Umejri izjavio je na Konferenciji koju je organizirao vrhovni saudijski muftija Al-Eš-Šejh kako bi se stvorila strategija borbe protiv terorizma i ekstremizma, da vjerske organizacije i institucije nemaju nikakvih sredstava za ovu borbu. El-Umeri je prvi stručnjak koji je skupio hrabrosti izjaviti da vjerski poslovi i vjerske institucije u Saudijskoj Arabiji nisu ni čim uzrokovali pojavu i buđenje terorizma. To čine po njegovim riječima alternativne vjerske institucije koje okupljaju mlade osobe i pune im glave da jedino islam može uspostaviti pravdu u svijetu, i da su svaki musliman i muslimanka pozvani žrtvovati se u borbi za bolji poredak i pravičniji svijet. Otuda po njemu masovni odziv mladih osoba na pozive ovih kvazi misionara koji kruže po zemljama Zapada i vrbuju mlade. Tu postoje i drugi razlozi kao što je golema nezaposlenost mladih u svim arapskim i islamskim zemljama, te agresije zapadnih zemalja na Irak i Afganistan u kojoj su shvatili da se na njihove zemlje ponovo sručio kolonijalizam. Zapuštenost ljudskih prava i sloboda u europskim zemljama uzrokovao je veliki odziv mladih u redove terorističkih organizacija. Mladi nisu mogli upražnjavati prava i slobode niti u svojim zemljama, što je jedan od najvećih problema.

El-Umeri je rekao da službena Islamska zajednica nije ni tehnički, ni kadrovski, ni na koji drugi način nije osposobljena boriti se s terorističkim organizacijama. Vrlo je malo kadrova koji su elektronski osposobljeni boriti se protiv Daiša. Zajednica u muslimanskom svijetu koristi zastarjele metode na svim poljima djelovanja. Najteže je stanje u vjeronauku i obrazovanju gdje se rabe metode iz srednjega vijeka.

On je prvi u muslimanskom svijetu koji donosi neke zanimljive podatke o najačoj terorističkoj organizaciji Daišu. On tvrdi da se ni jedna službena islamska institucija i organizacija nije u stanju nositi sa Daišom koji dnevno pošalje 16000 elektronskih pisama mladima na Zapadu. Po prvi puta te organizacije uključuju pozive djevojkama, udovicama, razvedenim nudeći im brak sa braćom, kuće ubijenih neprijatelja i razne druge pogodnosti.

El-Umeri ističe da je u lipnju 2024. godine u redovima Daiša bilo 12000 stranaca, najviše sa Zapada. Početkom 2015. taj se broj povećao na 16000 s tendencijom neprekidnoga rasta. On ističe da se u istrebljenju ove pošasti ne treba koristiti silom i brojnim drugim metodama preodgoja, a najvažnije je stvaranje uvjeta za ljudska prava i slobode u zemljama islama. Primjena grube sile protiv ekstremizma dovela je do ovoga što sada imamo, piše El-Umeri. On je izjavio da od ukupnog broja Daišovaca najviše je Saudijaca pa s toga cijelo saudijsko društvo mora se dići na istrebljenje ove pošasti. Još jednom je ponovio da ne treba upirati prst u vjerske institucije jer one ne mogu ništa protiv ovakvih skupina koje imaju savršenu organizaciju. Oni se ne libe pozvati i svjetske vjerske autoritete u pravdanju svojih nedjela kao što je Ibn Tejmija i drugi.