Smijenjeni ministar Ahmed Zend

Ministarstko vijeće Egipta u subotu 12. ožujka smijenilo je ministra pravosuđa Ahmeda Zenda o kome se pisalo ovih dana zbog njegove sramne izjave da treba u Egiptu pobiti 250 tisuća članova pokreta Muslimanska Braća, te da će sve učiniti da zbačeni predsjednik Egipta u vojnom puču Muhammed Mursi bude obješen. Ta njegova izjava izazvala je zgražanje cijelog svijeta ali ne i egipatskoga predsjednika Sisija koji ga nije smijenio zbog tako neviđene izjave.

Nije međutim prošlo mnogo vremena a Ahmed Zend je počinio još teži grijeh i zločin. On je u jednoj emisiji egipatske televizije odgovarao na pitanja koga bi sve uhapsio da sačuva režim Sisija. Odgovorio je bez dlake na jeziku da bi uhapsio i Božjega poslanika Muhammjkeda alejhis-selam. Ta je izjava izazvala buru reagiranja. Televizija i ostali mediji zasuti su zahtjevima za njegovom smjenom. On je međutim odbio tako da je predsjednik ministarskoga vijeća Šerif Ismail donio odluku da pozove ministra Zenda da dade ostavku, a kako je on to odbio ovaj je donio dekret o njegovoj smjeni. Kada je rekao da bi uhapsio i Božjega poslanika ako bi prekršio zakon, dodao je riječ pokajanja estagfirullahil-azim. Bilo je međutim kajanje kasno i odmah su se zaredale reakcije. Izvješća tvrde da je na televiziju stiglo preko pedeset milijuna protesta.

Ministar Zend je jedan od organizatora protesta protiv svrgnutog predsjednika Mursija 30. srpnja 2013. godine i koristio je svaku priliku u borbi protiv Muslimanske braće. Na kraju je pozvao organe sigurnosti da ubiju svakog člana Muslimanske braće koga zateknu u demonstracijama. U ponedjeljak 14. ožujka Udruga egipatskih sudaca izjavila je da se ne slaže sa smjenom ministra pravosuđa i traže da se ta odluka opozove. Prema toj reakciji možemo vidjeti kakve je suce izabrao Sisi da brane njegov režim. Narodna mudrost kaže: tko drugom jamu kopa sam u nju padne. I Zenda je stigla ta mudrost.