Rukopis je otkrila turska carinska služba u pokušaju iznošenja iz zemlje

Rukopis pronađenog Evanđelja navodno najavljuje dolazak Poslanika Muhammeda

U nastojanju da spriječi iznošenje starina iz zemlje turska je carina zajedno sa policijom uspjela ući u trag starog rukopisa Evanđelja pronađenom još 2000.-te godine o kome se do danas vrlo malo znalo. S obzirom da se radilo o vrlo starom rukopisu ispisanom na koži neke životinje (najvjerojatnije jarećoj ili janjećoj) predan je znanstvenim institucijama na analizu. Prije nekoliko godina informacija o rukopisu pojavila se u javnosti ali nije izazvala posebnu pažnju. Za vrijeme posjeta pape Benedikta XVI. Turskoj predočena mu je informacija o rukopisu. Navodno je zatražio da vidi rukopis, ali se ne zna točno da li ga je i vidio. Rukopis je pobudio interes iz tri razloga:

  1. pisan je na aramejskom jeziku,

  2. pisan je na životinjskoj koži što govori o njegovoj starosti,

  3. što u tekstu rukopisa najavljuje dolazak Poslanika Muhammeda.

Čim je rukopis pronađen procijenjena mu je i vrijednost. Britanski lis Daily Mail procijenio ga je na 14 tisuća funti sterlinga. Prve procjene govore da bi rukopis mogao biti star oko 1500 godina. Većina stručnjaka skloni su vjerovati da se radi o apokrifnom Bernabinom Evađelju koga Crkva ne prizna jer ne spada u red priznatih Evanđelja (Markov0, Ivanov0, Lukin0 i Matejevo). Za razliku od drugih Evanđelja Bernabino Evanđelje drži Isusa za poslanika a ne božjega sina.

Ne zna se točno zbog čega je ovo Evanđelje bilo skrivano od javnosti od 2000 godine, kada je pronađeno. Turska carina čuvala je ovaj rukopis sve do 2010. godine kada ga je predala Antropološkom muzeju u Ankari i uskoro će biti izloženo javnosti nakon male restauracije. Pisano je rukom na aramejskom, Isusovom materinskom jeziku. Stručnjaci kažu da ovo Evađelje sadrži Isusovo učenje o vjeri te najavu dolaska poslanika Muhammeda. Bivši ministar turizma u turskoj vladi Gunaj Artogrul pretpostavlja da bi ovo Evanđelje moglo biti originalno te da je do sada skrivano od javnosti zbog velikih razlika sa ostalim službenim evanđeljima i sličnosti sa Kur’anom u opisu Isusa..

indžil2
Rukopis Evanđelja pisan je pozlatom što omogućava njegovo čitanje

Britanski list Daily Mail piše da je Vatikan službeno zatražio da mu se omogući uvid u sporni tekst. Najveći spor kršćanstva i islama vodi se oko naravi Isusa Krista, je li on čovjek ili božanstvo te svetoga trojstva koga kršćanstvo zastupa.

U svezi ovoga Evanđelja dio istraživača tvrdi da je krivotvoreno i da potječe iz 16 stoljeća. Protestantski svećenik i stručnjak za starine Ihsan Uzbek sumnja da je ovaj rukopis originalan jer ako je ovo Bernabino Evanđelje on je živio u vrijeme Isusa Krista i bio njegov Apostol. Drugi pak misle da Evanđelje potječe iz 5 ili 6 stoljeća što također ukazuje da nije Bernabino. Jedan stručnjak je izjavio za turski list Tuda zemna da bi ovo Evanđelje moglo poticati od nekog Bernabinog učenika. Profesor teologije na ankarskom sveučilištu Omer Faruk Harman misli da je jedini način da se ustanovi istina o ovom rukopisu da se znanstveno utvrditi starost kože na kojoj je napisan tekst, na čemu se već radi.