Novoosnovani Islamski pakt raspolaže sa najmodernijim naoružanjem

Udruživanje 34 islamske zemlje u borbi protiv terorizma i ekstremizma najpoznatije i najveće islamsko sveučilište u svijetu El-Ezher je nazvao povijesnim činom. Čelništvo sveučilišta izdalo je priopćenje u utorak 15. prosinca pozdravio ovaj čin. Poznato je da je šejh El-Ezhera u brojnim susretima s čelnicima islamskih zemalja tražio i zahtijevao od njih da se udruže u borbi protiv terorizma i ekstremizma. Šejh El-Ezhera dr. Ahmed Tajjib pozvao je i preostale islamske države da se pridruže novoosnovanom paktu na čijem je čelu prva muslimanska zemlja u kojoj se pojavio islam i rođen Poslanik Muhammed alejhis-selam.

Pozitivne reakcije podrška osnutku novog pakta došle su od SAD koje po riječima glasnogovornika Bijele kuće taj čin je i na liniji razmišljanja SAD. Postavlja se pitanje radi li se o klasičnom vojnom paktu poput NATO pakta, te nekih drugih koji su ugašeni. U prijedlogu osnutka pakta podrazumijeva se uspostava zajedničkoga centra za vojne operacije sa sjedištem u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu. S obzirom da je pakt osnovan radi rata protiv terorizma, te da se o drugim oružanim aktivnostima ne govori, okvir njegova djelovanja je skučen. Saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Selman je izjavio da se združena vojska pakta neće boriti samo protiv Daiša nego svih drugih koji narušavaju poretke u zemljama i posežu za nasiljem. On je rekao da se ovime islamski svijet opredijelio za rat protiv terorizma i ekstremizma i da nije točno ono što se na Zapadu čuje da je islam potpora terorizmu.

Podrška osnivanju islamskoga pakta stigla je i od svjetske islamske organizacije Rabite koja je preko svoga glavnog tajnika dr. Turkija izrazila nadu da će terorizam uz pomoć ovog pakta biti iskorijenjen iz islamskoga svijeta. Podrška dvije najznačajnije islamske vjerske ustanove snažan je vjetar u leđa pakta.

Članice novoosnovanog pakta su: Saudijska Arabija, Jordan, Bahrejn, Pakistan, Bangladeš, Benin, Turska, Čad, Togo, Tunis, Džibuti, Senegal, Sijera Leone, Gabon, Gvineja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Palestina, Katar, Kuvajt, Džibuti, Libanon, Libija, Maldivi, Mali, Malezija, Egipat, Maroko, Mauritanija, Niger, Nigerija, Jemen, Uganda, Zelenohrtski otoci, Somalija. Sve gore navedene zemlje su se priključile Paktu u roku od 72 sata. Značajna podrška osnutku pakta došla je i od najvećeg svjetskog autoriteta sveučilišta El-Ezhera. Značajna je podrška osnutku pakta stigla i od Njemačke. Ministar obrane SAD Karter izrazio je radost i veliko olakšanje odlukom 38 islamskih zemalja da se udruže u borbi protiv terorizma, čime je njegovoj zemlji uvelike stigla podrška i olakšanje u borbi protiv najvećeg svjetskog zla. Od značajnih islamskih zemalja podrška nije za sada stigla od Indonezije, Iraka i Sudana. Iz Indonezije je stigla poruka da će se ova zemlja pridružiti paktu nakon obaveznih državnih procedura. Saudijski zvaničnici izjavili su da su podršku za svoje napore oko osnivanja pakta nalši u kur’anskom ajetu: Surađujte na dobroti i bogobojaznosti a ne na neprijateljstvu i grijehu. Mnogi se pitaju sa kojim vojnim resursima raspolaže pakt. Saudijski dnevnik Akkaz u broju od 16. prosinca donosi prve i nepotpune podatke o veličini i snazi pakta. Kao što smo već naglasili u pakt su pristupili za sada 38 islamskih zemalja, a 10 njih izrazilo je podršku paktu s tendencijom da se i one pridruže. Za sada će sjedište pakta biti z Rijadu u Saudijskoj Arabiji s obzirom da je ova zemlja bila inicijator osnivanja pakta. Zadaća pakta je da koordinira i usuglašava akcije protiv terorista na svom tlu. Glavni zadatak pakta je borba protiv terorizma, te pribavljanje i razvoj sredstava u borbi protiv terorizma. Broj stanovnika zemaslja članica pakta je milijardu i 316 milijun sa 4 milijuna vojnika i 5 milijuna pričuvnih vojnika. Pakt će raspolagati sa 2500 vojnih zrakoplova svih vrsta od koji su mnogi među najboljim u svijetu. Pakt će raspolagati i sa 21 tisuću tenkova, sa 461 vojnim helikopterom i sa 44 tisuće oklopnih vojnih vozila. U paktu je i jedna atomska sila Pakistan. Podrobniji podaci o paktu biti će naknadno obrađeni i prezentirani javnosti. Biti će zanimljivo vidjeti s kojim materijalnim i financijskim resursima pakt raspolaže.