Butro Gali potječe iz obitelji koja je dala brojne državnike

U utorak 16. veljače u Kairu je umro bivši ministar vanjskih poslova Egipta i Generalni tajnik UN Butros Butros Gali u 94 godini života.

Njegova obitelj dala je brojne državnike Egipta. Dvojica od njih bili su predsjednici vlada Egipta, a njih 20 ministri na različitim položajima. Za nas stanovnike bivše Jugoslavije Butros Gali neće ostat u dobrom sjećanju zbog očigledne sklonosti prema agresoru. Bio je oženjem egipatskom židovkom Lijom Nadler koja je opet pripadala poznatoj obitelji Nadler prije srpanjske revolucije koja je imala u posjedu najveću tvornicu slatkiša u zemlji. Skoro svi članovi obitelji Butros bili su bliski vanjskim poslovima Egipta. Nekoliko puta je izjavio da je imao veliku ulogu u pregovorima s Izraelom. Za predsjednika Sisija izjavio je da je njegova uloga odlučujuća u svrgavanju predsjednika Mursija i spašavanju Egipta od Muslimanske Braće. On sluša sugovornike i postavlja pametna pitanja. Odbijao je da prihvati vlast ali kada nije bilo drugoga izlaza prihvatio je kandidirati se za predsjednika. Izjavio je da Egiptu treba pet godina da ispravi ono što su uneredila Muslimanska braća. Tvrdio je da zemljom mogu upravljati samo faraoni, a pod tim je mislio na predsjednike čvrste ruke poput Sisija.

U svezi krize u odnosima sa Etiopijom zbog gradnje brane na Nilu, Butros savjetuje predsjednika Sisija da donosi odluke hladne glave i da razmisli što može ponuditi Etiopiji za uzvrat.

GALI
Predsjednik Sisi, članovi vlade i Parlamenta šejh El-Ezhera i koptski papa Tevadoros na sprovodu Butrosu Gali