Bahrejnski parlamentarci traže neovisnost Ahvaza

Na prijedlog petorice članova bahrejnskog Parlamenta 40 članova Parlamenta kraljevine Bahrejn zatražilo je priznanje neovisnosti iranske pokrajine Ahvaz kao okupirane arapske države Ahvaz  kako piše europski dnevnik na arapskom jeziku Šerkul Evsat u broju od 29. prosinca. U noti parlamentaraca Bahrejna kaže se da su stanovnici Ahvaza Arapi, da im je materinji jezik arapski i da je Ahvaz arapska pokrajina okupirana od strane Irana. U dokumentu parlamentarci optužuju Iran da provodi svoju samovolju.

Predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjske poslove, obranu i sigurnost Abdullah Huvejl izjavio je za Šerkul Evsat da spomenuti dokument podržava napore i očekivanja naroda pokrajine Ahvaz za spas od iranskog hegemonizma i nepravde koja se provodi otkako je ova pokrajina pod vlašću Teherana.

Ovo je još jedan čin eskalacije sukoba između Irana i arapskih zemalja. U Bahrejnu živi brojna zajednica ši’itskih muslimana i prije nekoliko godina ova je zajednica optužena za pobunu što je bio početak eskalacije odnosa. Ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da se vrlo malo čini na normalizaciji odnosa a sukobi se i dalje šire i trenutno se odigrava sukob u Jemenu između Husina i snaga bivšega predsjednika Jemena Saliha i takozvane mukaveme ša’bije (narodnih snaga) predsjednika Hadija. Od oko tri milijuna izbjeglih Iračana veliki broj njih su muslimani sunniti. Može se konstatirati da se na području Bliskoga istoka pored rata protiv Daiša vode sukobi na razini mezheba.