Muhammed Ali, o njemu će se još dugo pisati

Čim se vijest o smrti Muhammeda Alija proširila predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama imao je namjeru nazočiti dženazi u Luisvilu u državi Kentaki ali se njegovoj namjeri ispriječio veliki problem jer je dženaza Muhammedu Aliju zakazana u petak istovremeno kada i maturska svečanoist Barakove kćeri Malije kako je izjavio glasnogovornik Bijele Kuće Jeen Fridman. S toga je Obama ovlasti svog osobnog izaslanika da prisustvuje dženazi i preda Barakovo osobno pismo supruzi Muhammeda Alija. Gradonačelnik Luisvila koji je organizirao doček brojnih poznatih osoba izjavio je da postoji mogućnost da predsjednik Obama nazoči dženazi. Bivši predsjednik SAD Bil Clinton oprostio se od najvećeg boksera svih vremena.

Dženazi rahmetli Muhammeda Alija prisustvovlo je 18 tisuća najavljenih prijatelja, suradnika, poznatih osoba i rodbine. Dženaza je organizirana u petak 10. lipnja u rodnom gradu Muhammeda Alija na groblju na kome su pokopani njegovi roditelji.

ALI2

Ovo je posljednja fotoghrafija Muhammeda Alija prije nego je preselio na Ahiret

Dženaza namaz klanjana je u četvrtak nakon podne namaza, a pokop je bio u petak u podne. Za imama koji je predvodio dženazu po rahmetli Muhammeovoj oporuci određen je Šejh Zejd Selim Šakir koji se školovao u tri arapske države i jedan je od najpoznatijih imama u SAD. Zbog velikog broja najavljenih na dženazi, ista se nije mogla obaviti u mesdžidu Luisvil koga je financirao osobno rahmetli Muhamed zbog skučenog prostora nego u dvorani firme Kentaki Chiken. Ova dvorana je jedina u Luisvilu koje može primiti tako veliki broj osoba.

Šejh Zejd Šakir je bio osobni duhovni savjetnik Muhammeda Alija od prije šest godina. Islamske znanosti i arapski jezik strudirao je sedam godina u Siriji te jednu godinu u Kairu u Egiptu. Šakir je rođeni Amerikanac pripadnik crne rase. Rođen je 1956. godine u Kaliforniji i kod rođenja dobio je ime Ricky Daryl Mitchel. Islam je primio u 21. godini života 1977. godine i promijenio ime u Zejd Selim Šakir. Zaposlen je kao dušobrižnik u američkom vojnom zrakoplovstvu.

ALI3
Muhammed Ali sa majkom i ocem te bratom Rahmanom koji je također prihvatio islam, a na lijevoj strani sa imamom Zejdom Selimom Šakirom

Imam Šakir predvodio je dženazu u hali Freedom Hall firme za preradu piletine a rametli Muhammed je pokopan sutradan na muslimanskoj parceli groblja Cave Hill.

ALI4
Imam Zejd Selim Šakir, dušebrižnik Muhammeda Alija

Dženazi Muhammeda Alija nazočio je bivši predsjednik SAD Bil Clinton, turski predsjednik Redžep Tajjib Erdogan, Bily Cristal glumac komičar, sportski novinar Brajnt Gombvel.

ALI5
Pojavile su se ideje da se lik Muhammeda Alija pojavi na jednoj dolarskoj novčanici

Imam Šakir kaže da će posljednje počivalište Muhammeda Alija biti udaljeno od groba njegovih roditelja 23 metra. Njegov jedini brat Rahman koji je prije islama imao ime Rudolf, a islam je prihvatio 2013. Godine, izjavio je za britanski San da ga je brat ovlastio da ga ukopa kod roditelja, te da na grobu ispiše poznatu misao crnačkoga vođe Martina Lutera ubijenog 1968. godine: Pokušao sam voljeti Jednoga, ljubiti ljudskost i služiti joj. Stvarno sam želio nahraniti gladne i obući uličare.

Muhammed Ali je prema riječima imama Šakira odredio da se njegov imetak podjeli sukladno šrijatu među njegovih devetoro djece. Podjelu Muhammedovog imetka sukladno njegovoj želji obavit će američko sudstvo. Na pitanje zašto je izabrao ime Zejd Šakir, imam je rekao da je to ime uzeo iz Kur’ana iz sure Ibrahim a ime Selim odabrao je takođert iz Kur’ana i to iz sure Šu’arau iz ajeta 87, 88 i 89. Imam Selim Šakir jedan je od devetorice muslimana Amerike koji je ima snažan utjecaj na američko društvo. Imam Zejd vrlo je cijenjen  u znanstvenim krugovima u Americi. Njegovo mišljenje o islamu vrlo rado prihvaćaju u Americi.

ALI6
Muhammed Ali s majkom Odessom i ocem Casiusom. Na fotografiji lijevo grob njegovih roditelja

ALI7
Dženaza-namaz Muhammedu Aliju u četvrtak 9 lipnja ove godine

ALI8
Predsjednik Erdogan

Dženazi je nazočio i turski predsjednik Erdogan. Na dženazi je došlo do incidenta zbog čega je Erdogan naglo napustio Luisvil i cermoniju dženaze. Turski je predsjednik sa sobom donio dio kisve (pokrivača) Ka’be s namjerom da s njom pokrije kovčeg rahmetli Alija. To mu nije dopušteno što je izazvalo njegovu ljutnju. Neki izvori tvrde da je došlo do sukoba američkih i turskih osiguranja, što nije potvrđeno. Erdogan je jedini od najviših islamskih čelnika  koji je došao ispratiti legendu Muhammeda na Ahiret.