U subotu 11.10. u prepunoj sali Hrvatskog doma u Cetingradu, Republika Hrvatska, u organizaciji Medžlisa IZ Karlovac, prvi put u povjesti ove općine, održana je bajramska svečanost povodom najvećeg muslimanskog blagdana, Kurban Bajrama. Učesnici bajramskog programa bili su KUD “Skokovi”, KUD “Donja Lučka”, i najbolji izvođač ilahija i kasida USK-a, Sinanudin ef. Bajrić, svi  iz Cazina uz domaći BKUD “Una” iz Široke Rijeke.
Publika je uživala uz bošnjačke igre, sevdalinke, ilahije i kaside.
Posebno treba istaći  da je na ovom događaju  prisustovao i veliki broj predstavnika općinskih vlasti i vjerskih zajednica,
Uz načelnika općine Cetingrad Milana Gašparina koji je u svom obraćanju naglasio da je Cetingrad večeras dokazao da je to otvoren grad, grad  koji je primjer odličnog  suživota Bošnjaka i Hrvata u Hrvatskoj. Delegaciju općine Vojnić, predvodio je načelnik Nebojsa Andrić.
Predstavnik županije bio je Pročelnik za kulturu, sport i obrazovanje gos. Željko Šančić koji se obratio skupu izrazivši zadovoljstvo što večeras iz Cetingrada šaljemo poruke mira, ljubavi i tolerancije.
Zamjenik načelnika općine Cetingrad Ferid Krak, pozdravio je prisutne naglasivši da mu je pripala velika čast što je on bio inicijator proslave Kurban Bajrama u Cetingradu.
Rekao je da u Cetingradu vlada mir i dobro, da su Bošnjaci autohton  narod i da ovakvi događaji produbljuju našu vjeru i međusubno povjerenje.
Mirsad Topčagić, je u ime načelnika općine Cazin, naglasio da općina Cazin prati rad bošnjačkih asocijacija u karlovačkoj županiji. Naglasio je da su Bošnjaci Cetingrada vezani za Bosnu i Hercegovinu, posebno Cazin i Veliku Kladušu i da je ta veza od večeras  još jača.
Nakon toga skupu se obratio Glavni imam Medzlisa Islamske zajednice Karlovac Admir ef. Muhić.
Zahvalio se načelniku općine Cetingrad, Milanu Gašparinu i njegovom zamjeniku, Feridu Kraku.
U svom obraćanju poslao je jasnu poruku:
-Mi želimo voditi sveti mir a ne sveti rat.
Islam je vjera mira, ljubavi, poštovanja i tolerancije.

Nakon toga uručio je priznanja dosadašnjim predsjednicima Džematskih odbora Medžlisa IZ Karlovac.
– Sulji Bašiću, predsjedniku Džematskog odbora Maljevac,
– Hadzi Rami Hozanoviću, predsjedniku Džematskog odbora Bogovolja,
– Amiru Haušiću, predsjedniku  Džematskog odbora Karlovac,
– Hadzi Hamdiji Bešiću, predsjedniku Medžlisa IZ Karlovac i
– Huseinu Deliću, potpredsjedniku Sabora IZ u Republici Hrvatskoj.
I na kraju ove nezaboravne večeri predsjednica BKUD “Una”, Nejla Muhić urucila je  Isaku Jonuziju, privredniku iz Bihaća, povelju “Počasni predsjednik” BKUD-a “Una”.

Nakon završetka programa, svi prisutni su mogli uživati u bosanskim specijalitetima koje su vrijedne domaćice, naše hanume, pripremile.
Stolovi su bili prepuni bureka, sirnica,  jahnije, raznih kolača i nezaobilazne baklave.

Bila je to večer koja će se pamtiti u Cetingradu.