U petak 04.03.2016. godine u Novom Pazaru susreli su se predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić i predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Povod susreta je međunarodna konferencija na temu „Islamska zajednica pred izazovom koncepcijskih i interpretatorskih različitosti“ koja se održava u Novom Pazaru u organizaciji Fakulteta za islamske studije, a pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Tokom susreta muftije su razgovarali o trenutnom stanju u Islamskoj zajednici te aktivnostima koje se provode u mešihatima. Također je bilo riječi o pripremana za obilježavanje stote godišnjice kako je Hrvatski sabor donio odluku o priznavanju ravnopravnosti islama s drugim religijama. S tim u vezi, muftija dr. Hasanović je izrazio očekivanje da će se predvodnici Islamske zajednice u Srbiji odazvati pozivu na ovaj nesvakidašnji skup, kao i na programe koji će se organizirati ovim povodom.

Muftija dr. Dudić se zahvalio na ovom pozivu naglasivši da je ova obljetnica sigurno najznačajniji događaj za Islamsku zajednicu u cjelini u ovoj godini te izrazio zadovoljstvo predstavljenim programima kojima će se obilježiti ovogodišnji jubilej.

Muftije su također razgovarali i o načinu produbljenja saradnje na polju obrazovanja, izdavačke djelatnosti, edukacije o halal standardu te drugim važnim pitanjima za muslimane na ovim prostorima.

Također su izrazili zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih odnosa i bliskih veza koje ova dva mešihata gaje već dugi niz godina.

www.mesihat.org