Muftija dr. Aziz ef. Hasanović susreo se u srijedu, 22. veljače 2017. godine s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane g. Damirom Krstičevićem.

Tom prigodom ministar Krstičević istaknuo je kako je višegodišnja suradnja Oružanih snaga s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj prešla granice uobičajene suradnje i prerasla u partnerski i prijateljski odnos.

“Svakodnevno dobivamo pohvale o našim vojnicima angažiranim u mirovnim misijama od naših partnera iz NATO saveza. Tijekom boravka u Afganistanu i osobno sam se uvjerio kako hrvatski vojnici uz svoju profesionalnu dimenziju pokazuju i jednu dozu ljudskosti i razumijevanja za domicilno stanovništvo u Afganistanu. Uz prezentiranje temelja islama, naši vojnici se u džamiji mogu iz prve ruke susresti s izvornim islamom, što je najbolji način da se razbiju neki strahovi ili eventualne predrasude o islamu i islamskoj kulturi”, rekao je ministar Krstičević.

Muftija Hasanović istaknuo je kako izvrsna suradnja s MORH-om i OS RH može biti primjer drugim zemljama.“Drago nam je ako smo takvoj pozitivnoj slici o hrvatskom vojniku pridonijeli našim savjetima“, rekao je muftija Aziz ef. Hasanović.

Predavanje o islamskoj kulturi i vjerskim običajima dio je obuke pripadnika OS RH, koji se upućuju u operacije potpore miru. Zahvaljujući tom konceptu pripadnici OS RH prepoznati su u misiji kao kulturološki i vjerski obazrivi i tolerantni te svjesni specifičnosti okruženja u kojem izvršavaju svoje zadaće.

U pratnji muftije sastanku su prisustvovali i mr. Mirza ef. Mešić i mr. Nermin ef. Botonjić.

https://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/priopcenja/14172-ministar-krsti%C4%8Devi%C4%87-primio-predstavnike-islamske-zajednice.html