U Zvorniku su jutros (08.08.2013) napadnuti vjernici koji su krenuli na bajram-namaz.

U ulici koja vodi prema džamiji trojica mladića su presreli vjernike koji su se kretali prema džamiji Begsuja da obave sabah i bajram-namaz. Najprije su bili verbalni napadi, psovke i vrijeđanje. Prisiljavali su ih da govore „Pomoz Bog“. Među napadnutim je bio i student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Elnur Mehmedović koji je tokom ramazana bio na praksi u Zvorniku.

Međutim, nisu se zaustavili na verbalnim provokacijama, te su predsjednika džematskog Odbora Nezira Dardagana fizički napali zadavši mu udarac pesnicom u lice. Napadnuti Nezir Dardagan je zbog toga umjesto u džamiji na bajram-namazu i obilježavanju Ramazanskog bajrama završio u bolnici.

(www.medzlis-zvornik.com)

SAOPĆENJE RIJASETA POVODOM NAPADA NA MUSLIMANE U ZVORNIKU

Sarajevo, 8. avgust 2013. (MINA) – Povodom napada na grupu muslimana u Zvorniku, Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje jutrošnji napad na grupu muslimana u Zvorniku prilikom odlaska na bajram-namaz. Napad na muslimane u Zvorniku tokom odlaska u džamiju radi klanjanja bajram-namaza predstavlja udar na bajramsku radost svih muslimana i na same temelje zajedničkog života u Bosni i Hercegovini.

Rijaset Islamske zajednice izražava posebnu ogorčenost činjenicom da se napad izvršio prilikom namjere obavljanja namaza i na dan Ramazanskog bajrama, vremena najveće radosti svih muslimana i istinski dijeli duboku zabrinutost i uznemirenost muslimana zbog nasilja u Zvorniku. Vrijeme i okolnosti počinjenog nasilja daju posebnu težinu i značenje ovom činu.

Rijaset Islamske zajednice traži da državni organi poduzmu sve potrebne mjere kako bi se vinovnici ovog zločinačkog čina identificirali i nastrožije kaznili. Također, očekujemo da građani Bosne i Hercegovine, vladine i nevladine organizacije najoštrije osude napad na temeljno ljudsko pravo vršenja vjerskog obreda i skrnavljenje uzvišenosti Ramazanskog bajrama, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 IZVOR: rijaset.ba