Iranski predsjednik Mahmud Ahmedi Nedžad kritizirao je neimenovane krugove u Iranukoji koji ne žele rješavanje pitanja nuklearne tehnologije zemlje. Na tiskovnoj konferenciji održanoj u srijedu 12. prosinca on je rekao da je njegova zemlja postala nuklearna sila bez atomskog oružja i da je sada došlo vrijeme suradnje sa međunarodnom zajednicom. On je međutim rekao da se neki krugovi u Iranu protive rješavanju ovog pitanja.

Prema novinskoj agenciji Isna Ahmedi Nedžad je rekao da ti krugovi žele da stanje ostane kakvo jeste, to jest sukobljavanje s međunarodnom zajednicom. On je izrazio spremnost na suradnju, a ne na sučeljavanje. Ova izjava dolazi pred početak pregovora u Teheranu s delegacijom Agencije UN za atomsku energiju. Predstavnici agencije izrazili su nadu bolje suradnje i zahtijevaju da im se dopusti posjet vojnom kompleksu Barašin za kojeg se sumnja da se vrše tajni pokusi na proizvodnji nuklearnog oružja.

U svezi Nedžadove izjave mnogi su promatrači zbunjeni. Da li ona predstavlja znak popuštanja pred velikim ekonomskim pritiskom uvedenih sankcija ili Ahmedi Nedžad želi prebaciti odgovornost za neuspjele pregovore na neimenovane krugove unutar Irana, ili je Iran postigao željeni cilj razvoja svoje nuklearne tehnologije.

Š.O.

Ostavite odgovor