Čim je stigla u Tursku njemačka kancelarka obišla je njemačke vojnike koji su zajedno s američkim i nizozemskim poslani na granicu sa Sirijim gdje su raspoređene rakete Patriot zapadnog vojnog saveza da štite tursko nebo od napada sirijskog zrakoplovstva i topništva. Zatim je položila vijenac na grob osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Njemačka kancelarka prvo je razgovarala s predsjednikom Turske Abdullahom Gülom o sirijskoj krizi te o pregovorima turskog ulaska u Europsku Uniju.

Glavni sugovornik njemačke kancelarke bio je turski premijer Redžep Tajjib Ördogan gdje se razgovaralo o turskom članstvu u EU. Ona je na tiskovnoj konferenciji izrazila sumnju u puno članstvo, ali je istovremeno pozvala da se otvore nova poglavlja u pregovorima. Turska je do sada ispregovarala samo jedno poglavlje. Nju je najviše zanimalo poglavlje političkih odnosa i situacije u regiji. Merkel nije zaboravila pružiti podršku Turskoj u borbi protiv kurdskih pobunjenika koju preedvodi Kurdska Radnička partija.

S druge strane Ördogan je izrazio nadu u njemačku potporu Turskoj u pregovoima s EU o njenom priključenju ovoj zajednici. On je na tiskovnoj konferenciji posebno pozvao njemačku kancelarku da pruži podršku turskim nastojanjima u vezi priključenja njegove zemlje Europskoj Uniji. U svezi ekonomskih odnosa dviju zemlja Ördogan je rekao da u 5 tisućanjemačkih firmi radi oko 350.000 turskih radnika.

Dodajmo ovoj vijesti i podatak da jedan od glavnih protivnika ulasku Turske u EU je stranka njemačke kancekarke.

Š.O.

Ostavite odgovor