1.ševval 1437./5.7.2016.

Upućujemo zahvalu Uzvišenom i Najmilostivijem Jedinom Stvoritelju svega postojećeg Allahu dž.š. i salavat i selam donosimo na Muhammeda a.s. i na sve poslanike koji su prije njega Božjom odredbom ljudima donosili uputu koja je izraz posebne milosti našeg Uzvišenog Stvoritelja. Od njegove milosti je i današnja prilika da se okupimo u Zagrebačkoj džamiji i drugim džamijama i mesdžidima kako bismo zajedno kroz ibadet zahvalili se Allahu dž.š. na još jednoj prilici da dočekamo i ispostimo mjesec ramazan nadajući se Njegovoj milosti i Njegovom oprostu. Koristim se ovom prigodom kako bih uputio poruku vama draga braćo koji ste danas ovdje, kao i cijenjenim sestrama te gledateljima Hrvatske televizije i slušateljima Hrvatskog radija putem ramazanske hutbe kako je i tradicija.

​Mjesec ramazan je iza nas. Danas je prvi dan mjeseca ševvala, prvi dan Ramazanskog bajrama, dan u kojemu vjernici i vjernice očekuju da će se njihov trud u toku mjeseca ramazana primiti kod Allaha dž.š. i da će njihov post i ostali ibadeti biti dodatni uteg na mizanu koji će prevagnuti i u džennet svakog od nas odvesti. Proteklih, pa tako i ove godine, mjesec ramazan je u toplijem dijelu godine kada su dani najdulji, pa je izazov za tijelo i dušu bio umnogome veći.
Zato smo se svi veselili iftarima, veselimo se i Bajramu, a najviše se veselimo nagradi koju će svatko onaj tko je s uvjerenjem u nju mjesec ramazan ispostio postići. S druge strane za ramazanom uvijek ostane i žal, unatoč svim odricanjima. Mi znamo da nam je Muhammed a.s. ukazao na to da znamo kolika je vrijednost mjeseca ramazana, poželjeli bismo da je svaki dan ramazan kroz cijelu godinu. I zaista, ramazan je, za svakoga tko ga istinski dočeka i njemu se posveti, ovosvjetsko čistilište za dušu i za tijelo.

Ramazan draga braćo oplemenjuje ako mu se iskreno posvetimo, ako znamo da nam je cilj Božje zadovoljstvo i ako s tom namjerom postimo, klanjamo namaze i činimo dobra djela. Poruke ramazana su univerzalne, one povezuju onoga tko ima s onime tko nema, bogatog i siromašnog, učenog i neukog na način da briše granice među njima jer su i jedan i drugi zavisni o svome Stvoritelju i ta svijest se u ramazanu povećava kako kroz post, tako i kroz zajedničke molitve, namaze, mukabele, iftare i sadekatu-l-fitr koji je svaki postač dužan podmiriti do obavljanja bajram namaza. Znamo i da se djela posebno vrjednuju u ramazanu pa tako i ibadeti te su vjernici, svjesni toga, uz neizmjernu radost na neki način i sjetni na današnji dan jer ostaje želja za ramazanom i intenzivnijim druženjima.

Po završetku svakog ramazana, na Bajram se sjetimo u dovama/molitvama onih koji više nisu s nama i pitamo se kakvo je naše stanje i stanje ummeta u cjelini. Nebrojeno puta smo naveli ajet u kojemu Allah dž.š. nam poručuje da stanje jednog naroda neće promijeniti dok narod ne promijeni sam sebe, odnosno dok ne promijeni pristup prema životu i ne uskladi ga s pravilima i univerzalnim vrijednostima vjere. Međutim, u posljednje vrijeme, ne samo da i dalje konstatiramo da su stvari manje-više iste kao i prošle godine, ili možda i gore, već se suočavamo s jednom posve novom tendencijom. Naime, sve su glasniji i otvoreniji pozivi da se islam mora reformirati, a oni stižu i od pojedinih muslimana. Draga braćo ovakvi pozivi su izuzetno opasni i kriju dvije značajne, a skrivene prijetnje. Prva je da se od islama izvede nešto što će se njime zvati, a to islam biti neće i drugo definitivno pokopavanje bilo kakve mogućnosti da muslimani ikad više budu na pravom putu, a samim tim i na putu prosperiteta. Pojedini na svojevrsnu reformu pozivaju dobronamjerno, ali iz neukosti ne pozivaju muslimane da se vrate vrijednostima islama i ispravnom učenju već da prihvate neku vrstu islama koja je svojstvena određenom podneblju kao urnek/primjer za život u skladu s islamskim načelima.

Ovom prilikom želim nedvosmisleno reći, islam je jedna, univerzalna religija, koja svoja načela nije mijenjala u proteklih 14 stoljeća i neće ih mijenjati do Sudnjeg dana. Islam je živa religija, ono što fali je znanje da se ona razumije u duhu vremena, a od neznanja je tvrdnja da se islam treba prilagoditi muslimanima jer je to apsurd! To što su muslimani, ili pak oni koji sebe danas tako nazivaju, navedeni da zarad ovosvjetskih interesa zanemare vjerske postulate, ali se isto tako ne libe pozivati se na vjeru, i što svoju vjeru iz neznanja ne razumiju i ne mogu je pretočiti u svoj svakodnevni život, nije opravdanje, mjerilo niti istinita tvrdnja da islam treba reformu. To je u potpunoj suprotnosti s ajetom koji sam spomenuo i oblik bezočnog konformizma u koji su se pojedini današnji muslimani upustili. Muslimani su ti koji trebaju reformu!

Prva je UČI! Prvi imperativ, prva zapovijed! Muslimani draga braćo ne uče pa povjeruju u ono što im se kaže jer nemaju dovoljno znanja da razluče istinu od laži. Što je još gore, kada ih se pita ne mogu svom susjedu objasniti da ono što neki zlobnik uradi nije od naše vjere. Moramo znati da je islam vjera koja poštuje pripadnike svih drugih religija jer kako Allah dž.š. kaže u Kur’anu, da je On htio sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio i u vjeru je ugoniti zabranio tako u Kur’anu stoji, pa tko su ti muslimani ili nazovi muslimani koji mogu protiv Božjeg naređenja? Nadalje, ubiti nedužnu osobu je kao cijeli svijet pobiti, a džihad nije sveti rat već napor uložen na Božjem putu zarad poboljšanja općeg stanja kako zajednice tako i društva u cjelini. To su temelji koji nijedan musliman ne smije prekršiti! Nahraniti gladnog, obući siromašnog, utješiti ožalošćenog, pomoći unesrećenog, paziti susjeda ma tko on bio i činiti uopće dobro na svakom koraku uz ibadete je nešto što nas čini muslimanima, boljima ili lošijima zavisno od toga koliko se ovome posvetimo.

Mi smo svjesni da nismo dovoljno veliki ni brojni da vodimo globalne promjene, zapravo to se od nas ne očekuje, jer kada bi svatko krenuo od sebe kako Muhammed a.s. kaže, pođi od sebe, brzo bismo svoju zajednicu, društvo i ummet doveli u red. Zato je naša zadaća da se okrenemo izučavanju svoje vjere, ali i svih drugih grana znanosti, kako bismo bili od koristi Zajednici i društvu u cjelini. Čišćenjem svoga imetka kroz davanje zekata i sadekatu-l-fitra činimo mnogostruku korist i potvrđujemo svoje vjerovanje. Ovim putem želim pohvaliti sve naše džematlije i članove zajednice koji neumorno aktivno sudjeluju u njenoj izgradnji, vijećima žena koja djeluju u cijeloj Hrvatskoj i realiziraju brojne projekte, našim studentima i omladini koja je uvijek tu kada zatreba, ali i našem društvu koje je razumjelo našu predanost i iskreno zalaganje za boljitak svih bez obzira kojoj vjeri ili bilo kojoj drugoj odrednici pripadali. Dokaz tomu je i zajedničko obilježavanje 100. obljetnice priznanja ravnopravnosti islamu gdje su najveći društveni i vjerski velikodostojnici potvrdili predanost razvoju našega društva temeljenog na međusobnom povjerenju, uvažavanju i potpomaganju. Izrečene poruke naše su smjernice koje smo javno i nedvosmisleno predstavili cjelokupnoj javnosti predstavljaju put razvoja naše zajednice u narednom stoljeću. Nadamo se i očekujemo svesrdnu pomoć svih muslimana kao i šire društvene zajednice na ovom putu. Naš je dug posvetiti se vlastitoj duhovnoj i moralnoj izgradnji kako bismo odoljeli iskušenjima koja današnjica nosi. Zapamtite draga braćo, iman je promjenjiv, nije konstantan, već jača i slabi, izgrađuje se i ruši. Stalna izloženost iskušenjima raznih vrsta nosi sa sobom i slabljenje imana ako se on redovito ne nadopunjava. Mi smo upravo izašli iz ramazan, povedimo računa i danas na Bajram, ali i kroz cijelu godinu, da jačamo svoj iman tj. vjerovanje. Kako? Prije svega kroz ibadete/Bogoslužje, potom kroz dobročinstvo prema svakome i u svakom trenutku kada smo u prilici, te na kraju kroz stjecanje znanja, jer znanje oplemenjuje.

Molim Uzvišenog Stvoritelja da nam primi naš post i ibadete u mjesecu ramazanu. Da nam primi naš zekat i sadekatu-l-fitr kao i sva dobrovoljna davanja koja smo u proteklom razdoblju udijelili. Svatko onaj tko je ispostio mjesec ramazan s uvjerenjem da će mu zbog toga biti oprošteni raniji grijesi, Allah će mu ih ako Bog da oprostiti. Zato, danas i u dane Bajrama svoju radost podijelite sa susjedima i svojim najbližima. Čuvajmo rodbinske veze i pređimo preko razmirica jer je to najbolji pokazatelj da li su išta ramazan i post djelovali na nas. Upoznajmo jedni druge, pomognimo jedni druge i budimo tu jedni za druge, jer to je dio vjere, a dobra djela potiru loša pa neka onih dobrih uvijek bude više.
U želji da nam bajramski dani budu ispunjeni vjerom i nadom obraćam se Svevišnjem Bogu učim dovu:
Milostivi Bože,
Učini da samo Tebi služimo!
Da se grijeha klonimo!
Da istinu govorimo!
Da o dobru mislimo!
Da dobra djela činimo!
Da tuđe pravo poštujemo!
Da na putu istine strpljivi budemo!
Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
Bože Milosni,
Podari bolesnima zdravlje!
Siromašnima opskrbu!
Prognanima povratak domovima njihovim!
Zarobljenicima slobodu! Domovini mir i slobodu!
Obogati naše prvake mudrošću i hrabrošću!
Naše imame znanjem i iskrenošću!
Bože Milostivi,
Oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću!
Očisti ljudska srca od mržnje i zla!
Podari cijelom svijetu Tvoju uputi i milost! Tako ti tvoje neizmjerne dobrote i tako Ti Tvoje milosti ovog velikog dana!
Braćo i sestre,
Bajram je radost za srce i dušu muslimana, radujmo se Bajramu, svima vama želim čestitati nastupajuće mubarek bajramske dane, da u zajedništvu obitelji upotpunite predstojeće blagdane te da iz njih izađemo ojačani vjerom i nadom u bolje sutra. Posebno želim čestitati onima kojima je uskraćena roditeljska ljubav, toplina vlastitog doma, bolesnicima po našim bolnicama, zaslužnim članicama i članovima po staračkim domovima i raznim ustanovama, zatvorenicima na izdržavanju zatvorskih kazni
Braćo i sestre, svima vama
SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BAJRAM!
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
KULLU AMIN VE ENTUM BI HAJR!
URIME ZEMEFET BAJRAMIN!
BAHTALO BAJRAMO!