Trećeg dana Ramazanaskog bajrama u Karlovcu je
u organizaciji Mešihata Islamske zajednice, Medžlisa IZ Karlovac
i Grada Karlovca održana Centralna Bajramska svečanost

BAJRAMSKA RADOST U KARLOVCU

BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-1
U organizaciji Mešihata Islamske zajednice, Medžlisa IZ Karlovac i grada Karlovca, u subotu je, 10. 8. 2013. trećeg dana Ramazanskog bajrama, održava Centralna bajramska svečanost. Pred gotovo punom kazališnom dvoranom Zorin-doma, svečanosti su prisustvovali brojni uglednici karlovačkog kraja, predvođeni muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem i gradonačelnikom grada Karlovca Damirom Jelićem. Intencija je Središnje bajramske svečanosti da okupi predstavnike svih religijskih konfesija, svih građanskih udruga i svih medžlisa Islamske zajednice ne samo u Hrvatskoj. Hoće se dokazati da nam je zajedništvo suđeno, jer nas je Allah Svemogući stvorio različitim da se upoznajemo i poštujemo. Na slici: susret gradonačelnika Karlovca Damira Jelića i našeg muftije, dr. Aziza ef. Hasanovića bio je više nego srdačan.
BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-2
Svečanost je započeo Ćamil ef. Bašić, glavni zadarski imam, učenjem Kur’ana.
BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-3
Voditelj cijele svečanosti bio je Haris ef. Bošnjaković, a nakon pozdravnih riječi glavnog karlovačkog imama, Admira ef. Muhića i izvedbe nekih njegovih promišljaja o Ramazanu i Bajramu, u interpretaciji karlovačke radio-spikerice Renate Benković, te dojmljivih pozdravnih riječi posebno nadahnutih gradonačelnika Damira Jelića i muftije dr. Aziza ef. Hasanovića…
BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-4
… dodijeljena je prva Povelja zahvalnosti za uspješnu suradnju i suživot muslimana i građana sredine u kojoj muslimani obitavaju. Dakle, Mešihat Islamske zajednice Republike Hrvatske prvu je takvu Povelju zahvalnosti dodijelio upravo karlovačkom gradonačelniku Damiru Jeliću. Povelju mu je uručio sâm muftija, dr. sc. Aziz ef. Hasanović. Da je nagrada zaista došla u prave ruke potvrdio je i oduševljen pljesak gotovo pune kazališne dvorane Zorin Doma.
BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-5
Nakon uvodnoga svečanog dijela prešlo se na zabavni dio Svečanosti. U tom završnom dijelu uživali smo u razigranoj, raspjevanoj i rasplesanoj folklornoj igri gostiju iz Siska, KUD „Nura“, koji su s već s prvom folklornom izvedbom oduševili sve one koji su te subote došli u Zorin dom.
BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-6
Svaka koreografija „Nura“ bila je dobro osmišljena i sjajno izvedena. Zanimljiv podatak o tom sisačkom ansamblu iznio nam je voditelj Haris ef. Bošnjaković iznoseći činjenicu da KUD okuplja više od 2000 članova čime se ne može pohvaliti ni jedan KUD u Hrvatskoj, a to pokazuje koliko je tamošnjim muslimanima stalo da sačuvaju našu tradiciju i naslijeđe.
BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-7
Nakon „Nura“, izvedbom dvije ilahije počastio nas je Sinanudin ef. Bajrić. Sinanudin Bajrić je pokazao da mu na sceni ništa ne treba, samo on, publika, njegov raspjevani glas i pokazano znanje pjevanja.
BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-8
Poslije Sinanudina Bajrića, na scenu su ponovo stupili članovi sisačkog ansambla KUD-a „Nur“. Mladi, lijepi, razigrani… Siščani su u Karlovac donijeli bajramsku vedrinu i veselje…
BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-9
… pa su njihove izvedbe bivale nagrađene pljeskom na otvorenoj sceni.
BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-10
Zabavni dio Svečanosti završili smo uživajući u sviranju i pjevanju bužimskih „Gazija“ koji su nam darovali nekoliko sjajnih izvedbi poznatih ilahija i sevdalinki.
BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-11
Centralnu bajramsku svečanost u Karlovcu završili smo dovom koju je proučio ravnatelj Islamske gimnazije u Zagrebu, mr. sc. Mevludi ef. Arslani.
BAJRAMSKA SVEČANOST U KARLOVCU-12
Poslije proučene dove, okupili smo se oko bajramske sofre, domjenka priređenog u čast Bajrama. Što reći na kraju, nego da je ovaj susret u Karlovcu bio, zahvaljujući vrijednim domaćinima, doista dojmljiv.

Oni koji žele u potpunosti doživjeti ovu lijepu svečanost neka pogledaju video zapise:
[youtube id=”cMb-YZ8Cln0″ width=”600″ height=”350″]
[youtube id=”aD4Kdnz9daM” width=”600″ height=”350″]
[youtube id=”_lX6o6TjvF8″ width=”600″ height=”350″]
[youtube id=”lMLye1mlB5w” width=”600″ height=”350″]
[youtube id=”RKoqfuhENyM” width=”600″ height=”350″]