Prvi put ove godine Ramazanski Bajram se klanjao na otvorenom prostoru (MUSALLI) iza džamijskih prostorija.

…Danas sam posebno sretan i ponosan, što smo u drugačijem bajramskom ambijentu, uz svježi zrak sabahskog vremena, zov pijetla koji čine zikr na svoj način i let ptica iznad nas koji također zikr čine na svoj način, vidim ispred sebe po prvi put svoj džem’at na jednom mjestu na Ramazanski Bajram kao najljepšu bajramsku razglednicu…istakao je Alem ef. Crnkić  nakon sabah-namaza, a potom se nastavio Bajramski protokol Medžlisa IZ Sisak.

Nakon sabah-namaza, tradicionalno se uči Jasin-i-šerif svim merhumima iz džem’ata, potom se čitaju bajramske čestitke koje su došle do ovog trenutka u Medžlis IZ Sisak.

Fuad ef. Karaga pročitao je bajramsku čestitku sisačkog biskupa Vlade Košića i bajramsku poruku-čestitku muftije dr.sc.Aziza ef. Hasanovića, a Alem ef. Crnkić prenio je džem’atu čestitku gradonačelnice grada Siska, županice Sisačko-Moslavačke županije i veleposlanika I.R. Iran u Zagrebu.

Ono što izdvaja bajramski protokol između sabaha i bajrama ove godine i što je prepoznato kao lijepa svježina jeste video-projekcija na velikom platnu Prezentacije najvažnijih događaja u Medžlisu IZ Sisak u protekloj godini. Slike govore više od riječi pa su tako i slike o najvažnijim događajima u protekloj godini predstavile djelokrug i širok dijapazon mozaika aktivnosti u našem Medžlisu od akika, šerijatskih vjenčanja, džem’atskih predavanja, gostovanja različitih predavača do vjeronaučnih natjecanja i ramazanskih aktivnosti.

…Ovo što ste gledali, to je naš džem’at, a nema džem’ata bez vas, draga braćo, nadam se da ste i vi ponosni na svoj džem’at jer svi smo mi džem’at, a džem’at smo svi mi; džemat nije samo imam, Izvršni odbor, mi imamo samo veću odgovornost i zaduženja, a svatko od vas se može poistovjetiti sa džem’atom, istakao je, između ostalog, Alem ef. Crnkić nakon video-prezentacije.

A zatim smo počeli formirati saffove i posljednja uputstva prije početka klanjanja bajram-namaza. Iza sebe nepregledan niz safova, prelijep prizor…Ljepota džem’ata i islama.

Bajramska hutba glavnog imama bila je jednostavna i lahka…Bila je u znaku Poziva svima da se vežu za džem’at kao najbolje i najčvršće uže spasa, o džem’atu kao našoj najvećoj vrijednosti…Po izrazima lica vidjelo se da je hutba primljena na lijep način.

BAJRAM ŠERIF MUBAERK OLSUN IZ SISKA SA NAJLJEPŠOM BAJRAMSKOM RAZGLEDNICOM