Petak, 25. oktobar 2013. godine, bio je poseban dan za Islamski Centar Grac. U posjeti su bili predstavnici Mešihata Islamske Zajednice Hrvatske na čelu sa muftijom dr. Aziz ef. Hasanovićem. U delegaciji su bili još mr. Mirza Šabić, član Mešihata i prof. Hajrudin ef. Mujkanović, glavni imam Medžlisa Islamske Zajednice u Rijeci.

Muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović je bio hatib na džuma namazu i predavač na večernjoj tribini “U okrilju Kur`ana” na temu: “Biti europski musliman, izazovi i mogućnosti”. Muftija je poručio da je IKC Grac do sada napravio veliku stvar i da to nije projekat značajan samo za muslimane Graca, nego i za sve muslimane u Evropi i da svi trebaju da ga pomažu u skladu sa svojim mogućnostima. Takođe jedna od poruka je bila da muslimani treba da se što više otvore i integrišu, ali da u isto vrijeme se ne asimiliraju u društvo u kojem se nalaze.

Održan je i sastanak delegacije Mešihata i džematskog odbora IKC Grac. Teme razgovora su bile realizacija projekta džamije i Islamskog kulturnog centra Grac, iskustva IZ u Hrvatskoj u uspostavljanju odgojno-obrazovnih institucija (islamska gimnazija i obdanište), itd.
Gratz

IZVOR: rijaset.ba