SARAJEVO – Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimir Gojer održao je danas press konferenciju u povodu uspostavljanja saradnje Grada Sarajeva i Grada Siska u oblasti kulture.

Press konferenciji su prisustvovali zamjenik gradonačelnice Siska Marko Krička sa četiri člana delegacije: Dubravkom Šurlan, ravnateljicom Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ Sisak, Danijelom Kurlović, djelatnicom Knjižnice, prof. Aganom Velićem i Šabanom Kadrićem, zastupnikom SDA u Županijskoj skupštini Grada Siska

Povod ove posjete i uspostavljanja saradnje jeste otvaranje Bošnjačke knjižnice u sklopu Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ u Sisku. Prema riječima ravnateljice Šurlan, cilj otvaranja ove knjižnice jeste njegovati kulturni identitet i jezik bošnjačkog naroda, ali biti i na usluzi svim ostalim građanima grada Siska koji žele da se upoznaju sa bošnjačkom kulturom, tradicijom i identitetom. ”Naš trenutni fond iznosi oko 400 naslova. U toku prethodna dva dana, koliko boravimou Sarajevu, dobili smo još 400 naslova. U tom pogledu, ova posjeta je bila jako produktivna i prijatno iznenađenje za sviju nas”, kazala je Šurlan.

Marko Krička, zamjenik gradonačelnice Siska istakao je kako je ovo izraz zahvalnosti Bošnjacima u gradu Sisku, koji već godinama žive u tom gradu. ”Ova knjižnica zaslužuje da bude prigodna kulturi koju ima BiH. Bošnjaci zaslužuju da u Sisku imaju reprezentativan objekat, sa bogatim i kvalitetnim sadržajem”, kazao je Krčka, i ovom prilikom najavio održavanje donatorske večeri za izgradnju knjižnice, 29.03.2014., u Sisku.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimir Gojer, zahvalio se predstavnicima Grada Siska na posjeti, te najavio saradnju sa Siskom na raznim poljima. ”Sisak je prije bio industrijski, ali i kulturni centar. A to je i danas. Stoga sam inicirao kulturnu saradnju i razmjenu likovnih, muzičkih i književnih djelatnika ova dva grada. Također, u oblasti sporta inicirat ću odigravanje prijateljskog meča između sarajevskog Željezničara i sisačke Segeste, i saradnju u domenu vodenih sportova. Ovi projekti  između Siska i Sarajeva trebali bi biti zaključeni pobratimstvom ova dva grada”, kazao je Gojer i ovom prilikom najavio da će Bošnjačkoj knjižnici osobno pokloniti 50 naslova.

Agan Velić i Šaban Kadrić, zahvalili su se predstavnicima Gradske uprave na toplom i srdačnom prijemu, te svim ostalim institucijama koje su posjetili, kao što je Bošnjački institut, Gazi Husrev-begova biblioteka, Fakultet islamskih nauka Sarajevo, a koje su izrazile spremnost da pomognu otvaranje Bošnjačke knjižnice.

Prešeno sa: vijesti.ba