Završen Znanstveni skup
DRUŠTVENI POLOŽAJ MUSLIMANKE U EUROPI
Islamski centar, Zagreb, subota 27. travnja 2013.
Valja reći da je Kongresna dvorana „Salim Šabić bila poprilično ispunjena svih dana trajanja Znanstvenog skupa. Posljednja izlaganja i diskusije u 6. tematskom panelu, Perspektive, privuklo je najviše žene. Nakon zadnjih diskusija koje su obilježile Sarah Joseph i dr. sc. Edina Leković znanstvenice su raspravljale o sadržaju njihovih predavanja i u tom je više nego prijateljskom duhu, završen je Znanstveni skup Društveni položaj muslimanke u Europi, stanje i kako ga poboljšati. Naslušali smo sjajnih tekstova, naučili smo puno. Potom se krenulo u samu završnicu Simpozija. Valjalo se dolično oprostiti od svih, organizatora i sudionika. Ja sam stari sentimentalac i baš ne volim rastanke, ali svjestan da „još traje taj znanstveni plam, al sve ima svoj kraj.“ Posvuda oko nas čeka nas svakodnevni Život i valja ga proživjeti i odživjeti u duhu onoga što smo čuli i naučili u ova tri dana koliko je Skup trajao.
Azra Omanović, predsjednica Organizacionog odbora, predsjednica našeg Vijeća žena i potpredsjednica Medžlisa Islamske zajednice Zagreba u završnoj riječi zahvalila se najprije
znanstvenica na doprinosu u uspjehu Znanstvenog skupa, a potom i brojnim volonterkama i volonterima koji su tri dana činili sve kako bi se gošće, uglednice s tri kontinenta, Europe, Azije i Sjeverne Amerike, mogle ugodno osjećati u našem gradu i u našoj džamiji. Predsjednica Azra Omanović istaknula je izvanredan znanstveni doprinos Znanstvenog skupa što možete poslušati i pogledati na ovoj našoj adresi. Potom je riječ dala muftiji, dr. Azizu ef. Hasanoviću.
Muftija je požalio što se nije vratio barem dva dana prije sa službenog puta u Dohu (a vratio se dan ranije da bi barem mogao prisustvovati jednom radnom danu Skupa). Ono nekoliko predavanja što je čuo, rekao je, drže ga u uvjerenju da je mnogo propustio. Obećao je da će sve radove preslušati na našem portalu, jer se ima što naučiti od svjetski uglednih znanstvenica. Muftija drži da je Znanstveni skup izvanredno organiziran, da je dobro popraćen u medijima pa je pokazao zadovoljstvo što je naša Zajednica uspjela organizirati Znanstveni skup na tako visokoj razini i s tako uspješno razrađenim temama. Oduševljen radovima dama pozvao ih je kao svoje gošće u Knjižnicu na kraće druženje kako bi ih mogao sve upoznati, a dame su se sve odazvale ljubaznom Muftijinom pozivu.
Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zagreba, dr. med. Gzim Redžepi, također nije krio zadovoljstvo uspješnom organizacijom. Našoj je Zajednici ovaj Znanstveni skup 20.
(dvadeseti!!!). Mnoge smo znanstvene teme raspravili u ovoj dvorani Islamskog centra, rekao je, pa bi se moglo reći da smo se specijalizirali za ovakve skupove znanja i pameti. Dr. med. Gzim Redžepi posebno je zahvalio damama iz Organizacijskog odbora, Azri Omanović, Nuri Merdžanović-Čaušević i Lamiji Alili, ne zaboravivši zahvaliti svim ostalim članica Vijeća žena, našim vrijednim muallimama koje su se pokazale kao izvrsne domaćice svojim uglednim gošćama; cijeli su im dane i dobar dio noći bile na usluzi. Dr. Redžepi nije zaboravio ni sve ostale volonterke i volontere, sponzore, a posebno je naglasio ulogu mladih, jer su članice i članovi OKM ponijeli dobar teret organizacije. Valja reći da su nam organizatori pružili izvrsne uvjete rada, a posebno zahvaljujemo na Knjizi sažetaka koju su uredili dr. Gzim Redžepi, Azra Omanović, prof. Nura Merdžanović-Čaušević i prof. Lamija Alili, pruživši nam tom Knjigom mnoštvo podataka o svim sudionicima Znanstvenog skupa.
Na kraju svega, prof. Nura Merdžanović-Čaušević pročitala je Zaključke Znanstvenog skupa, što su sve sudionice i brojna publika popratili burnim pljeskom. Time je radni dio Znanstvenog skupa bio završen, a druženje se nastavilo do kasno u noć. Stvorena su nova poznanstva, sklopljena nova prijateljstva, razmijenjeni brojevi telefona, adrese i mailovi. Naš je Islamski centar u Zagrebu ponovo pokazao i dokazao da se odavde šire poruke mira i znanja. Zato zahvaljujemo Organizatorima, sretni što smo bili sudionici ovoga Skupa, a tužni zato što je sve trajalo nekako kratko – svega tri dana. Ali doživljaju su tako upečatljivi da će trajati sve do idućeg Znanstvenog skupa, sve do idućeg druženja u najljepšem Islamskom centru na svijetu u Zagrebačkoj džamiji. Naravno, ako Dobri naš Bog bude dao, a dat će jer je Dobar.
Kemal Mujičić

Ostavite odgovor