4. srpnja 2013.

Vojska izdala ‘Mapu puta’: privremeno suspendiran Ustav, bit će raspisani prijevremeni predsjednički izbori i formirana tehnokratska vlada.

Kairo – 7:02

Bivši egipatski predsjednik Muhamed Mursi prebačen je u četvrtak u zoru u Ministarstvo odbrane, nekoliko sati prije nego što novi predsjednik treba položiti zakletvu.
Jedan vojni izvor kazao je za agenciju AFP kako vojska drži Mursija. Držimo ga “iz preventivnih razloga”, rekao je vojni dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.
Ranije je bilo rečeno da se Mursi nalazi u kasarni Predsjedničke republikanske garde.
U srijedu navečer egipatska vojska je svrgnula Mursija, stavila ustav van snage i za novog šefa države imenovala predsjednika Vrhovnog ustavnog suda Adlyja Mansoura. On u četvrtak treba položiti zakletvu.


Kairo – 6:50

Svrgnuti predsjednik Egipta Muhamed Mursi nalazi se u kućnom pritvoru u vojnom objektu sa glavnim savjetnicima, rekao je visoki zvaničnik Muslimanske braće za AFP.
“Mursi i cijeli predsjednički tim su u kućnom pritvoru u Klubu predsjedničke republikanske garde”, kazao je Gehad El-Haddad, sin jednog od glavnih Mursijevih savjetnika.
Dodao je kako je pritvoren i njegov otac, Essam El-Haddad, koji se smatra Mursijevom ‘desnom rukom’.


Kairo – 22:20

Ubrzo nakon svrgnuća Muhameda Mursija, policija je počela provoditi akciju hapšenja novinara TV kanala povezanih s Muslimanskom braćom, javljaju egipatski lokalni mediji.


Kairo – 21:50

Predsjednik Ustavnog suda Egipta Adly Mansour ima 68 godina, a na čelo Suda došao je 1. jula. Na to ga je mjesto imenovao Muhamed Mursi.

Egipatske oružane snage objavile su ‘Mapu puta’, koja, između ostalog, uključuje:
– Privremenu suspenziju Ustava;
– Predsjednik Vrhovnog ustavnog suda će raspisati prijevremene predsjedničke izbore;
– Prelazni period će trajati do izbora novog predsjednika. Predsjednik Ustavnog suda će imati predsjedničke ovlasti;
– Bit će formirana tehnokratska vlada;
– Vrhovni ustavni sud će pripremiti nacrt zakona i pripremiti parlamentarne izbore;
– Bit će osigurana sloboda izražavanja i sloboda medija.


Kairo – 21:30

Egipatski žalbeni sud potvrdio je jednogodišnju zatvorsku kaznu za premijera Hishama Qandila u srijedu i naredio je njegovo smjenjivanje sa funkcije, saopćio je izvor iz pravosuđa.
Qandilu je izrečena kazna u aprilu jer nije uspio provesti sudsku presudu o renacionalizaciji tekstilne fabrike koju je prodala administracija svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, prenio je Reuters, navodi agencija Fena.
Presuda žalbenog suda je uslijedila dan nakon što je vojska intervenirala kako bi smijenila predsjednika Mursija i počela novu političku tranziciju.


Kairo – 21:28

Nakon generala Al Sissija, javnosti su se obratili ljudi koji su veliki dio dana s njim bili na sastanku. Šejh Univerziteta al-Azhar Ahmed Al-Tayeb kazao je da podržava potez vojske te je sve Egipćane pozvao na pomirenje.
Koptski papa Tawadros također podržava vojsku. “Svi smo se skupili ispod iste egipatske zastave”, rekao je.
Opozicioni lider Mohamed El-Baradei založio se za pravdu za sve Egipćane. “Ulica je platila veliku cijenu za bolju političku budućnost”, rekao je.
Nije poznato gdje se nalazi svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi i da li se nalazi u kućnom pritvoru. Mursijev savjetnik je u međuvremenu izjavio da je predsjednik prebačen na za sada nepoznatu lokaciju, prenio je AP.
Kanalu Al Jazeera Mubasher Misr dostavljeno je Mursijevo saopćenje u kojem se narod poziva da se odupre državnom udaru te poručuje pristalicama, ali i opoziciji, da ne prihvata državni udar kojim je svrgnut.


Kairo – 21:10

Završena je konferencija za medije egipatske vojske, na kojoj je glavnokomandujući Abdel Fattah Al Sissi saopćio plan vojske nakon svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija.
Ustavni sud vodit će državu dok se ne izabere novi predsjednik. Neposredno nakon televizijskog obraćanja generala Al Sissija, na centralnom trgu u Kairu izbilo je veselje.
General al-Sisi u televizijskom obraćanju naciji objavio je kako je privremeno suspendiran Ustav Egipta, a da će kao privremeni predsjednik države uskoro položiti zakletvu predsjednik Ustavnog suda.
Najavio je da će tokom tranzicijskog perioda biti osnovana privremena vlada, u koju bi trebale biti uključene sve struje egipatskog društva te da će ta vlada biti zadužena za organizaciju parlamentarnih i predsjedničkih izbora.
U prijelaznom bi periodu trebao biti donesen i etički kodeks za medije.
Mursijeve pristalice, okupljene u Nasr Cityju u Kairu, Al Sisijev su govor dočekali s negodovanjem.

tahrir

[Reuters]


Kairo – 20:49

Sastanak između vojnog vrha i političkih lidera Egipta završio je i očekuje se proglas egipatske vojske, izvještava kanal Al Jazeera Mubasher Misr.
Reporter Al Jazeere sa kairskog trga Rabia el-Adawiya navodi da su vojne snage raspoređene u svrhu osiguranja građana i sprečavanja vandalizma.
Vojska je u saopćenju potvrdila da samo osigurava područje te je opovrgnula izvještaje da napada Mursijeve sljedbenike. “Egipatska vojska pripada svim Egipćanima”, ističe se u saopćenju.


Kairo – 20:28

Fotografije Al Jazeerinog reportera Gregga Carlstroma, snimljene ispred Predsjedničke palate u Kairu